Artikel top billede

Billeder: Kim Stensdal

Historien om Amazon Web Services og den hemmelige kode, der har ændret alt: Sådan vandt AWS verdensherredømmet

AWS re:Invent 2017, Las Vegas: Midt i den boomende cloud-industri befinder AWS sig som den spiller, der om nogen har defineret den moderne måde at udvikle og drive software på. CEO Andy Jassy, der har været med helt fra starten, giver her et bud på, hvordan AWS har vundet verdensherredømmet.

AWS re:Invent 2017, Las Vegas: Andy Jassy er ikke den typiske topchef, men han er CEO i den måske mest fremadstormende og succesfulde virksomhed i den globale it-industri i det seneste årti, Amazon Web Services.

Andy Jassy taler udviklernes sprog. De elsker ham for det.

AWS-topchefen står på scenen i Las Vegas foran mange tusinde softwareudviklere. Det er den sjette udgave af AWS re:Invent, i år med 43.000 deltagere. Konferencen vokser år for år, ligesom AWS gør det som selskab.

AWS er den virksomhed, der mere end nogen anden har været med til at definere og skabe den cloud-tidsalder, virksomheder og forbrugere verden over nu befinder sig midt i.

Og det er slet ikke slut endnu, hvis man skal tro 50-årige Andy Jassy, der i en to og en halv time lang keynote annoncerer den ene nye AWS-service efter den anden.

22 nye AWS-lanceringer i alt. Bum.

Dem vender vi tilbage til, for det mest interessante er i virkeligheden det nybrud (nogen vi måske sågar kalde det en revolution), AWS er centrum for i it-industrien.

Det handler ikke bare om cloud services, machine learning, kunstig intelligens, internet of things og alle de andre megatrends. Det handler om at give softwareudviklerne magten og værktøjerne til at bygge og forandre virksomheder i alle industrier.

Idéerne skal kunne realiseres

Andy Jassy råber ud til udviklerne i salen og de yderligere 60.000 rundt omkring i verden, der følger med på videostream:

”Når teamet og jeg hvert år overvejer indholdet til denne keynote, tænker vi på, hvad det er, vi hører fra udviklerne. Det tema, der var tydeligt for mig i år, er den måde, som udviklere i dag vil bygge deres applikationer på.”

”Der er faktisk mange fællestræk mellem en musiker og en udvikler: Begge skaber noget, der ikke var der før. Og begge vil, når de har en idé, ikke finde sig i at skulle vente – de er utålmodige og vil have idéen ud i verden,” lyder budskabet fra Andy Jassy, der grundlæggende ser softwareudvikling som en kreativ proces, der ikke må begrænses af rigide systemer og besværlig infrastruktur. Eller konservative chefer for den sags skyld.

”Når du vælger den infrastruktur-platform, du skal bygge alle dine løsninger på, er det det, der kan afgøre din succes og overlevelse.”

”Der er ingen, der har noget i nærheden af al den funktionalitet, som AWS har. Det her er den mest funktionelle og omfattende teknologi-platform. Der er ikke nogen, der har bare halvdelen af det, AWS har. Og innovationshastigheden fortsætter med at stige,” lyder det fra CEO’en i AWS.

Lancerer et hav af nye services

Andy Jassy kommer med sine proklamationer fra scenen uden at fortrække en mine eller bævre. For han ved, at ikke bare er hans egen opfattelse af AWS, han beskriver. Alle de mange tusinde udviklere i salen er enige; AWS er it-innovation på steroider i disse år - og det er udviklernes eget selskab. Det er det, de er så vilde med.

Indtil videre har AWS i år lanceret over 1.000 nye signifikante funktioner og services. Selskabet satser på at nå 1.300 inden nytår.

Fra scenen i Las Vegas annoncerer Andy Jassy den ene nye AWS-løsning efter den anden. Faktisk er der under keynoten så mange nyheder, at det ikke rigtig giver mening af forsøge at liste dem op. Tilskuerne klapper og jubler dog begejstrede, hver gang en ny AWS-løsning præsenteres.

Som eksempelvis Amazon Elastic Container Service for Kubernetes, der gør udviklere i stand til at køre containere uden at skulle håndtere servere. Eller Aurora Serverless – en ny on-demand auto-scaling database til applikationer med uforudsigelige workloads.

Eller Amazon Sagemaker, der er et nyt framework til machine learning og deep learning.

Andy Jessy annoncerer også AWS DeepLens, et nyt trådløst HD-videokamera, som udviklerne kan bruge til at skabe machine learning-løsninger.

Mere fra AWS re:Invent 2017: Med 50 millioner deployments om året har Amazon knækket koden: Sådan får du bedre software - og bedre it-folk

Der er også andre, mere slutbrugerrettede nyheder. Eksempelvis Amazon Transcribe, der er en service, der kan gøre en hvilken som helst lydfil til tekst. Ifølge Amazon endda grammatisk korrekt (nej, dansk er desværre ikke understøttet endnu).

Selskabet lancerer også Amazon Translate, der kan oversætte tekst fra et sprog til et andet. Du behøver ikke at oplyse, hvilket sprog originalsproget er, for det finder softwaren selv ud af.

Artiklen fortsætter under billedet...

AWS er blevet en kæmpe

Det er denne form for endeløs innovation, der har ført AWS frem til den magtfulde position, selskabet i dag har i den globale it-industri.

Amazon Web Services har sammen med Microsoft en solid føring på det globale cloud-marked. De to it-giganter er markedslederne i øjeblikket med Amazon som den førende virksomhed, lyder vurderingen i Gartners seneste magic quadrant for cloud infrastructure as a service.

Her er AWS og Microsoft de eneste selskaber, der befinder sig i feltet med 'leaders'.

Selv Microsoft må dog bøje sig i støvet for AWS' dominans på markedet. Således skriver Gartner ganske utvetydigt i rapporten:

"AWS forbliver den dominerende markedsleder, ikke bare inden for IaaS, men også integreret IaaS+PaaS med en omsætning ved udgangen af 2016 på mere end 14 milliarder dollars (omkring 93 milliarder kroner, red.)"

Læs mere her: Kæmpe cloud-rapport: Her er styrkerne og svaghederne ved alle cloud-leverandørerne

Det var i marts 2006, at Amazon valgte at udskille AWS som et datterselskab, men AWS blev oprindeligt oprettet tilbage i 2003 med Andy Jassy selv i spidsen.

Det har siden udviklet sig til en af de største succeser i den globale it-industri med Andy Jassy ved CEO-roret siden april 2016.

Amazon-hovedkoncernen har i dag 341.000 ansatte og en omsætning i det seneste årsregnskab på 870 milliarder kroner. Amazon-stifter Jeff Bezos blev verdens rigeste mand efter den netop overståede Black Friday. AWS bidrager dog også markant til pengetankens størrelse.

Amazon oplyser ikke, hvor mange ansatte der er i AWS. Men det går godt for virksomheden i økonomisk forstand: Amazon Web Services gik i det seneste kvartalsregnskab frem med omkring 34 procent i omsætningen.

Generelt har AWS over de senere år formået at øge omsætningen med omkring 50 procent om året, og det vurderes, at AWS i 2017 vil have en omsætning på 13 milliarder dollars, omkring 82 milliarder danske kroner.

AWS har ikke mindst stor succes med Amazon Elastic Compute Cloud (EC2), der er selskabets IaaS.

Listen med cloud-produkter og -services vokser dog hele tiden, og eksempelvis er Alexa et af de områder, AWS har satset meget på i de senere år. Det afspejles også i mange af de udvikler-events, der er på dette års AWS re:Invent i Las Vegas.

Læs mere her: Amazons vilde vækst-tog buldrer videre: Derfor storsatser Amazon på Alexa og Echo

AWS' magtfulde position på det globale cloud-marked understreges også ved et ret ekstremt fremmøde af journalister fra hele verden, herunder mange fra Indien og Kina, da Andy Jassy holder pressemøde efter sin keynote. Interessen for AWS er global.

Artiklen fortsætter under billedet...

Andy Jassy: Det handler om frihed

Tilbage på scenen i Las Vegas til AWS re:Invent forsøger Andy Jassy at sætte ord på, hvad det egentlig helt præcist er for en mission, AWS er på:

”Frihed er, at man ikke er tvunget til at passe ind i ’one size fits all’. Det er det her, udviklerne vil have. Vi vil aldrig fortælle jer, at I kun kan anvende ét framework. Vi understøtter dem alle,” siger Andy Jassy og tilføjer:

”Det er et generelt princip, vi har; at vi vil stille alle de forskellige værktøjer til rådighed, så I kan vælge det rette værktøj til opgaven.”

Mere fra AWS re:Invent: It-udviklere jubler over opbakning fra eksperter: Kontrolfikserede chefer ødelægger innovationen

Som et konkret eksempel nævner Andy Jassy brugen af databaser i moderne it-løsninger.

”Der er et helt andet landskab med brugen af databaser i dag end tidligere. I dag bruger man ikke bare mange forskellige databaser, man bruger også mange forskellige databaser til samme applikation.”

Den hemmelige AWS-kode

Andy Jassy er topchef i en international it-gigant, men han taler udviklernes sprog. Og han fortæller dem det, de gerne vil høre.

Måske er det mere end noget andet den hemmelige, gyldne AWS-kode, der har sikret selskabet verdensherredømmet på cloud-markedet.

Ja, AWS har masser af teknologier og services, men det er ikke det, der i sig selv gør forskellen. AWS-hemmeligheden er snarere, at det helt ind til benet er et selskab af udviklere og for udviklere.

Revolutioner begynder som bekendt altid fra bunden.

Tro på dine idéer

Andy Jassy kigger ud i salen, inden han kommer med endnu et af de budskaber, udviklerne så godt kan lide at høre:

”Som udvikler skal du tro på dine idéer. Hvis du udvikler noget nyt, ved du ikke, om det vil fungere eller ej, så hvis du ikke har troen, vil din idé dø undervejs. Jeg har set det mange gange.”

”Vi bygger ikke teknologi, fordi vi synes, at teknologi er cool. Det er aldrig derfor. Den eneste grund til, at vi bygger teknologier, er, at vi vil hjælpe jer med at løse jeres problemer.”

Computerworld er inviteret til AWS re:Invent 2017 i Las Vegas af AWS. Læs mere om Computerworld og presseture her.

Mere fra AWS re:Invent 2017:

Med 50 millioner deployments om året har Amazon knækket koden: Sådan får du bedre software - og bedre it-folk

It-udviklere jubler over opbakning fra eksperter: Kontrolfikserede chefer ødelægger innovationen

Læs også:

Klar besked om cloud computing: Glem alt om billige servere og storage - nu har virksomhederne fanget fidusen

Massivt ryk af brugere til Microsofts Office 365 og Googles G Suite: Æder stort set hele markedet – de andre må indordne sig

Amazons vilde vækst-tog buldrer videre: Derfor storsatser Amazon på Alexa og Echo

Kæmpe cloud-rapport: Her er styrkerne og svaghederne ved alle cloud-leverandørerne