Artikel top billede

Foto: Anders Engelbøl.

Her er danskernes bredbåndsforbindelser: Fiber hitter - men kabelmodem og xDSL fylder stadig mest

Antallet af abonnementer til fiberbredbånd i Danmark er steget voldsomt i de seneste fem år. Det er dog fortsat bredbånd via kabelmodem og xDSL, der fylder mest på markedet.

Stadig flere danskere får fiberbredbånd, og over de seneste fem år er antallet af abonnementer til fiberbredbånd mere end fordoblet.

Det fremgår af den seneste telestatistik fra Energistyrelsen. Den udkom i sidste uge, og Computerworld har nu set nærmere på de data, der ligger til grund for den halvårlige telestatistik.

Læs også: Dansk bredbånds-boom: Se ny opgørelse over danskernes downstream- og upstreamhastigheder

Her kan man se, at der nu er 534.809 abonnementer til fiberbredbånd i Danmark. I andet halvår 2016 var der 505.589 fiberabonnementer, så der er altså kommet godt 30.000 nye abonnementer på seks måneder.

Det ses tydeligt af fiberopgørelsen, at der har været en jævn stigning over de seneste mange år på denne del af bredbåndsmarkedet.

Væksten er dog især bemærkelsesværdig, hvis man kigger på udviklingen på fibermarkedet over en længere periode.

Går vi præcis fem år tilbage til første halvår 2012, var der i Danmark 244.524 fiberabonnementer. Det antal er altså blevet mere end fordoblet på fem år til nu 534.809.

Går vi et helt årti tilbage til første halvår 2007, var der i Danmark blot 42.931 fiberabonnementer.

Fiber fylder stadig mindst på markedet

Det markante boom i antallet af fiberforbindelser er også medvirkende til, at danskernes datahastigheder generelt stiger.

Antallet af fastnet bredbåndsabonnementer med 100 Mbit/s i downstreamhastighed er steget med 70,9 procent fra midten af 2016 til midten af 2017. Det betyder, at 21,4 procent af bredbåndsabonnementerne i Danmark nu er på 100 Mbit/s eller mere.

Samtidig oplyses det i telestatistikken, at der nu er 11.000 abonnementer med mindst 1 Gbit/s. Det svarer til, at 0,4 procent nu kan nyde godt af gigabithastigheder.

Selvom antallet af fiberabonnementer altså er steget voldsomt over de seneste 10 år, så fylder fiber stadig mindre end de andre bredbåndsteknologier på markedet.

Der er således 770.547 abonnementer til kabelmodembredbånd i første halvår 2017, og det tal stiger faktisk år for år. 

Mest fylder dog xDSL-forbindelserne. Der er nu 1.009.045 xDSL-abonnementer - denne bredbåndskategori falder dog i antal.

Dertil kommer også de dedikerede dataabonnementer til mobilnettet. Dem er der nu 1.341.215 af, fremgår det af Energistyrelsens opgørelse. 

Læs også:

Dansk bredbånds-boom: Se ny opgørelse over danskernes downstream- og upstreamhastigheder

Dataforbruget stiger hastigt på det mobile bredbånd: Danskerne bruger 5,7 GB om måneden - og kan ikke nøjes med ét abonnement

Kæmpe opgørelse over hastigheder og dækning på 4G-netværk: Her er 4G-situationen i Danmark

Klar besked fra dansk bredbånds-professor: Glem diskussionen om fiber versus kobber - det er slet ikke det vigtige

Fuld fart på 5G-udviklingen: Telegigant melder om markante fremskridt med 5G-netværk