Foto: Anders Engelbøl.

Her er danskernes bredbåndsforbindelser: Fiber hitter - men kabelmodem og xDSL fylder stadig mest

Antallet af abonnementer til fiberbredbånd i Danmark er steget voldsomt i de seneste fem år. Det er dog fortsat bredbånd via kabelmodem og xDSL, der fylder mest på markedet.

Stadig flere danskere får fiberbredbånd, og over de seneste fem år er antallet af abonnementer til fiberbredbånd mere end fordoblet.

Det fremgår af den seneste telestatistik fra Energistyrelsen. Den udkom i sidste uge, og Computerworld har nu set nærmere på de data, der ligger til grund for den halvårlige telestatistik.

Læs også: Dansk bredbånds-boom: Se ny opgørelse over danskernes downstream- og upstreamhastigheder

Her kan man se, at der nu er 534.809 abonnementer til fiberbredbånd i Danmark. I andet halvår 2016 var der 505.589 fiberabonnementer, så der er altså kommet godt 30.000 nye abonnementer på seks måneder.

Det ses tydeligt af fiberopgørelsen, at der har været en jævn stigning over de seneste mange år på denne del af bredbåndsmarkedet.

Væksten er dog især bemærkelsesværdig, hvis man kigger på udviklingen på fibermarkedet over en længere periode.

Går vi præcis fem år tilbage til første halvår 2012, var der i Danmark 244.524 fiberabonnementer. Det antal er altså blevet mere end fordoblet på fem år til nu 534.809.

Går vi et helt årti tilbage til første halvår 2007, var der i Danmark blot 42.931 fiberabonnementer.

Fiber fylder stadig mindst på markedet
Det markante boom i antallet af fiberforbindelser er også medvirkende til, at danskernes datahastigheder generelt stiger.

Antallet af fastnet bredbåndsabonnementer med 100 Mbit/s i downstreamhastighed er steget med 70,9 procent fra midten af 2016 til midten af 2017. Det betyder, at 21,4 procent af bredbåndsabonnementerne i Danmark nu er på 100 Mbit/s eller mere.

Samtidig oplyses det i telestatistikken, at der nu er 11.000 abonnementer med mindst 1 Gbit/s. Det svarer til, at 0,4 procent nu kan nyde godt af gigabithastigheder.

Selvom antallet af fiberabonnementer altså er steget voldsomt over de seneste 10 år, så fylder fiber stadig mindre end de andre bredbåndsteknologier på markedet.

Der er således 770.547 abonnementer til kabelmodembredbånd i første halvår 2017, og det tal stiger faktisk år for år. 

Mest fylder dog xDSL-forbindelserne. Der er nu 1.009.045 xDSL-abonnementer - denne bredbåndskategori falder dog i antal.

Dertil kommer også de dedikerede dataabonnementer til mobilnettet. Dem er der nu 1.341.215 af, fremgår det af Energistyrelsens opgørelse. 

Læs også:

Dansk bredbånds-boom: Se ny opgørelse over danskernes downstream- og upstreamhastigheder

Dataforbruget stiger hastigt på det mobile bredbånd: Danskerne bruger 5,7 GB om måneden - og kan ikke nøjes med ét abonnement

Kæmpe opgørelse over hastigheder og dækning på 4G-netværk: Her er 4G-situationen i Danmark

Klar besked fra dansk bredbånds-professor: Glem diskussionen om fiber versus kobber - det er slet ikke det vigtige

Fuld fart på 5G-udviklingen: Telegigant melder om markante fremskridt med 5G-netværkmest debatterede artikler

Premium
Lars Engbork klar til at komme i gang som ny topchef for Visma E-conomic: "Vi har allerede lagt en plan for fremtiden"
Interview: Den nye direktør for Visma e-conomic havde for få måneder siden ikke regnet med, at han skulle overtage posten som CEO efter Mads Rebsdorf, der efter 10 år hos Visma er skiftet til en toppost hos norske Kahoot.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.