Artikel top billede

Foto: Mark Hachmann, Pcworld.com

Første resultater klar: Sådan fungerer de nye ARM-pc’er med Windows 10

HP og Asus er klar med computere med ARM-processorer, men hvad betyder det egentlig? ARM-processorer plejer jo at høre til i smartphones

Microsoft og Qualcomm indgik i foråret et stort samarbejde om at få Windows 10 til at fungere på Qualcomms strømbesparende Snapdragon 835-processorer.

Det unikke ved Snapdragon 835 kontra almindelige processorer til pc’er er, at 835 er ARM-baseret og normalt er at finde i smartphones som OnePlus 5T eller HTC U11.

ARM-processorer har indtil nu ikke kunne eksekvere klassiske .net/win32-apps, da de bygger på en anden grundlæggende arkitektur (derfor ser du Intel og AMD-processorer i almindelige pc’er), men via emulation har Microsoft og Qualcomm fået programmer som Photoshop og Office-pakken til at fungere på den lille ARM-processor.

Resultatet er ifølge Microsoft og Qualcomm computere, der altid vil være forbundet til internettet via LTE/4G og med batterilevetider på op imod 20 timer.

Så da HP og Asus for nyligt annoncerede, at de er klar med to nye computere med en Snapdragon 835 inde i sig, var det utroligt spændende.

Vores amerikanske søstermedie, PCworld.com, har haft fingrene i de to nye pc’er fra HP og Asus for at se, om en ARM-PC nu også giver mening i 2017.

De to computere er HP’s Envy x2 og Asus’ NovaGo - begge med Snapdragon 835-processoren i sig.

Læs også: Her er de første Windows-pc'er med ARM-processorer: Lover mere end 22 timers batteritid og 4G/LTE

LTE/4G

Begge computere har indbygget 4G/LTE, hvilket vores kollegaer ikke fik testet under et besøg på Qualcomms årlige udviklerkonference, hvor computerne blev fremvist.

På grund af Snapdragon-processoren skulle batteriet holde i op imod 20 timer, hvilket igen også er svært at teste ved en messestand i en halv time, men hverken HP eller Asus havde vedlagt strømstik ved demo-modellerne, beretter PCworld. Det tyder på, at HP og Asus i hvert fald selv tror på, at enhederne kunne klare sig igennem en her dag uden opladning.

Begge enheder er også udstyret med en port til SIM-kort. Normalt ser man kun SIM-kort-porte i business-computere, men NovaGo er et forbruger-orienteret produkt. Igen er det Snapdragon 835-processoren, der gør det muligt og let at tilslutte et SIM-kort.

Læs også: Pc-salget er faldet 11. kvartaler i træk: Mangel på komponenter giver høje priser og færre kunder

Ydeevne: Tjoo?
Snapdragon 835 er en ARM-processor, der tidligere har hørt til i smartphones. Så kan den yde lige så meget som en fuldvoksen Intel-processor?

Vores kollegaer fra PCworld afprøvede på begge maskiner, hvad de vil kalde basis-opgaver som websurfing og Office-opgaver, og i begge tilfælde fungerede det fint.

Begge computere er udstyret med Windows 10 S, den begrænsede version af Windows 10, som kun kan afvikle Windows-apps og ikke .net/win32-programmer, men Mar Hachmann fra PCworld opgraderede en af computerne på standen og installerede Chrome. Her fungerede Chrome halvt så hurtig som den indbyggede Edge-browser.

Ligeledes installerede Mark Hachmann nogle af de mest gængse benchmarkprogrammer, Cinebench og Geekbench. Cinebench kunne ikke installeres, og Geekbench fremviste en single core-score på 857 og en multi core-score på 3.117.

Umiddelbart ikke imponerende - en OnePlus 5 med en Snapdragon 835 giver 1.971/6.699 - men dette var også målt i en emuleret app. Microsoft fortalte også, at når man først har afviklet et Windows-program én gang, så vil det fremover fungere bedre.

Dog var det ikke muligt at teste yderligere, da ansatte fra Asus stoppede PCworlds udsendte fra at teste videre med benchmarks.

Begge computere forventes at udkomme i løbet af starten af 2018, hvilket dog lyder sent. Qualcomm har netop lanceret sin seneste Snapdragon 845-processor som efterfølger til 835, og den lover 30 hurtigere CPU-hastigheder.

Læs også: Nye ARM-baserede Windows-computere sætter en helt ny kurs for Windows: En fremtid i clouden