Artikel top billede

Dansk databeskyttelseslov i direkte modstrid med GDPR

Den nye danske databeskyttelseslov vil give det offentlige tilladelse til at bruge sammenkøre registre med persondata uden at spørger borgerne. Stik imod ideen med GDPR, vurderer ekspert.

Når danmarks nye databeskyttelseslov træder i kraft i maj 2018, er der lagt op til, at det offentlige kan sammenkøre registre med persondata til forskellige formål, uden at spørge borgerne om tilladelse.

Det er ellers en hjørnesten i GDPR, at man som borger skal vide, hvad ens data bliver brugt til, men ifølge Justitsministeriet vil den administrative byrde ved oplysningspligten være for stor for det offentlige. Så derfor bliver den droppet.

Det argument giver Catrine Søndergaard Byrne, der er jurist og partner i advokatfirmaet Labora Legal og en del af tænketanken DataEthics, dog ikke meget for.

Hun mener, at man her er på tynd is i forhold til GDPR.

“Det kan ikke være rigtigt, at administrative problemer skal tilsidesætte en grundlæggende ret til oplysning om databehandling,” siger hun til Version2.

“Det er jo et grundprincip, så man som individ ved, hvad der foregår med ens data. Og vi har som borgere ikke mulighed for at sige nej. Det er helt grundlæggende modstrid med, at vi som individer skal beskyttes af staten.”

Artikel 29-gruppen, der er en samling af europæiske datatilsyn, har tidligere understreget, at borgeren ifølge GDPR med få undtagelser skal have besked, hvis dennes persondata skal bruges til et andet formål end det oprindelige.

Den nye databeskyttelseslov skal efter planen træde i kraft i 2018 samtidig med GDPR.

Læs også: Staten vil finde mistænkelige mønstre i borgeres persondata: Machine learning skal melde folk til Skat, inden de har begået kriminalitet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk IT-sikkerhedsdag 2022 - identificer, beskyt og forsvar

IT-sikkerhedstruslerne mod virksomhederne er i takt med tiden blevet større og værre, fordi virksomhederne er mere end nogensinde før afhængige af data og IT. Det stiller krav til de IT-ansvarlige, der konstant skal tage bestik af det skiftende trusselniveau. Det kræver blandt andet, at it-sikkerhed bliver sat på den strategiske dagsorden i virksomhederne – men hvordan?

25. januar 2022 | Læs mere


Hjemmearbejdets påvirkning på trivsel, helbred og arbejdsmiljø

Fremtidens arbejdsplads er hybrid, det er der ingen tvivl om. Men hvad fører det egentlig med sig? Og hvordan omstiller du og din arbejdsplads sig til det? Det kan du blive klogere på, på denne digitale konference.

02. februar 2022 | Læs mere


GDPR - persondatabeskyttelse i praksis

Håndteringen af persondata og GDPR er for længst blevet hverdag hos de danske organisationer, men derfor er det til stadighed vigtigt og altafgørende, at den løbende overholdelse af GDPR er på plads. Vær med og hør, hvordan du ved hjælp af processuelle greb, værktøjer og systemer kan sikre dette.

08. februar 2022 | Læs mere






CIO
Sådan tager top-CIO Pernille Geneser livtag med 40 år gamle it-systemer i Stark Group med 10.000 medarbejdere