Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Rigspolitiet dropper CSC efter mere end 20 år som leverandør - IBM overtager opgaven

Rigspolitiets dropper DXC - det tidligere CSC - som leverandør af en række centrale it-systemer, som CSC ellers har leveret i mere end 20 år.

Rigspolitiet dropper efter mere end 20 år som fast leverandør CSC som leverandør af en række af politiets centrale it-systemer.

I stedet skal IBM levere systemerne i de kommende syv år, meddeler Rigspolitiet.

Det betyder, at IBM nu overtager drift og vedligehold fra DXC - det tidligere CSC - af blandt andet det omstridte Polsas-system, centralregisteret for motorkøretøjer samt kriminalregisteret.

CSC har været fast leverandør til Rigspolitiet i mere end 20 år og overtog blandt andet driften af kriminalregisteret, da selskabet overtog Datacentralen i 1996. 

Computerworld har tidligere afdækket, hvordan politiet gentagne gange har forlænget en række lukrative kontrakter med CSC uden at gå i udbud.

Ifølge politiet skyldtes det, at det var umuligt at skifte leverandør, da CSC ikke kunne levere den nødvendige system-dokumentation til at foretage et leverandør-skifte.

Det kan du læse mere om her: Rigspolitiet har ikke sendt CSC-opgaver i udbud i årevis: System-dokumentation mangler på 19. år

Afsløringerne var med til at få Rigspolitiet til at igangsætte forskellige tiltag, der skulle sikre, at politiet overholdt udbudsreglerne, fremgår det af et svar til Folketingets Retsudvalg fra december i fjor, som du kan læse her.

AT DXC/CSC og Rigspolitiet er tæt forbundne understreges af, at det kommer til at tage 15 måneder at overdrage systemerne til IBM, som ventes at overtage den fulde drift i løbet af 2019.

Det skyldes dog blandt andet, at der i forbindelse med leverandør-skiftet skal gennemføres en opgradering af servere, databaser og mainframe, hedder det.

Rigspolitiets Koncern IT-enhed har i udbuddet anvendt den udbuds-model, som flere og flere offentlige organisationer tager i anvendelse, nemlig den såkaldte ‘konkurrenceprægede dialog.’

Her forhandler udbudsgiverne med de prækvalificerede selskaber, indtil de sammen når frem til det bedste tilbud.

“DXC og IBM er begge meget kompetente it-leverandører, og vi har sat pris på samarbejdet med DXC. Valget er dog faldet på det tilbud, der bedst opfyldte de krav, der blev stillet i udbudsmaterialet om det bedste forhold mellem pris og kvalitet,” lyder det fra Lars Ole Dybdal, der er koncern it-direktør i Rigspolitiet.

Han fortalte for godt et år siden om sine mål i Computerworld.

Det kan du læse mere om her: Rigspolitiets it-direktør: Her er mine fem fokusområder til bedre it hos politiet

Med vagtskiftet overtager IBM også en af politiets vigtigste systemer, nemlig sagshåndteringssystemet Polsas, der har rødder helt tilbage i 1980'erne og som ofte er blevet kritiseret.

Læs også: 

Det store opgør på vej: Vil det lykkes for staten af frigøre sig fra dyb afhængighed af CSC og IBM?

Så ringe er politiets it-systemer: Ansatte spilder 45 minutter om dagen på it-bøvl

It-sikkerheden sejler alvorligt i Rigspolitiet: Forsømmer vigtige kontroller og sender data til USA uden tilladelse

Situationen er alvorlig for CSC: Brændende underskud på 930 millioner kroner kan få konsekvenser




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere