Cybersikkerhed til hele Danmark: Endelig faldt tiøren – lad os så komme i gang

Klumme: Regeringen og en række partier har afsat 1,4 milliarder kroner til at beskytte Danmark mod fremtidige cyber-angreb. Det er meget positivt. Nu bør vi handle. For pengene har ingen værdi i sig selv.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Regeringen har sammen med Radikale, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgået en forsvarsaftale, som afsætter 1,4 milliarder kroner til at beskytte Danmark mod fremtidige cyberangreb.

Det kan du læse mere om her: It-sikkerhedsbranchen jubler over nye milliarder til Forsvaret

Det er meget positivt, at politikerne endelig handler på det faktum, at fremtidige angreb mod nationens sikkerhed lige så vel kan være digitale som fysiske. Faktisk er det på høje tid, at 10-øren faldt.

Ifølge EU’s Digital Economy and Society Index (DESI) er Danmark det mest digitale land i Europa.

Det betyder, at vores samfund i stadig stigende grad er afhængige af den digitale infrastruktur, som gør det muligt at levere offentlige ydelser, drive virksomhed eller forvalte sin privatøkonomi, eksempelvis.

Digitaliseringens åbenlyse fordele til trods, udvider udviklingen trusselsbilledet.

Jo flere vitale dele af vores samfund, vi digitaliserer, jo mere risikerer vi at miste ved et angreb.

Det gælder for den enkelte borger, for virksomheder og offentlige organisationer og for staten Danmark.

Pengene har ingen værdi i sig selv
Derfor bør vi heller ikke dvæle for længe ved det glædelige i, at budgettet til at opruste er på plads, for pengene har ingen værdi i sig selv.

Og af de 1,4 milliarder kroner, som er afsat, mangler 500 millioner kroner stadig at blive øremærket til konkrete indsatser.

”Vi kender endnu ikke udfordringerne, og må derfor holde en stor del af budgettet åbent”, lyder argumentet fra aftaleparterne.

Selvom det er rigtigt, så er der nu rigeligt at gå i gang med.

Mens den offentlige sektor har en brugerflade i verdensklasse, så øger forældede interne systemer sårbarheden for fremtidige angreb.

Vi har eksempevis et gigantisk problem, hvis Skat bliver sat ud af drift.

Desværre er det scenarie ikke usandsynligt i dag. Det samme trusselsbillede gælder energisektoren, sundhedsvæsenet, m.v.

Vi har brug for en fokuseret indsats, som opdaterer de interne systemer på tværs af stat, regioner og kommuner.

Et andet indsatsområde er digital dannelse, som er af massiv betydning, når det kommer til cybersikkerhed.

Som borgere og medarbejdere skal danskerne blive bedre til at passe på sig selv og hinanden, når de er online.

Det er et faktum, at mange af de store cyberangreb målrettet virksomheder i 2017 opstod på grund af en menneskelig fejl.

Det handler ikke om at pege fingre, men om at anerkende, at vores adfærd bør følge trop i takt med at stadig flere aspekter af vores private og professionelle liv flytter online.

Vi har brug for grundlæggende uddannelse i cybersikker adfærd.

Læs også:

It-sikkerhedsbranchen jubler over nye milliarder til Forsvaret

Hver eneste medarbejder er en afgørende brik: Lad os hjælpe alle vores kolleger til mere sikker it-adfærdKlummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
OnePlus 7 Pro til test: Nu er selskabet i stand til at banke mobilverdenens giganter
Det kinesiske selskab OnePlus vil ind i det fine selskab af topproducenter med OnePlus 7 Pro. Missionen er lykkedes.
Computerworld
Google blokerer med omgående virkning for Huaweis brug af Android-licenser - se hvad det kommer til at betyde for dig
Google begrænser med omgående virkning kinesiske Huaweis brug af Android. Huawei vil ikke længere have adgang til tjenester fra Google.
CIO
CIO Jesper Riis fra DSV: Sådan arbejder jeg med governance så omkostninger og kompleksitet kan begrænses
Der er dømt stram governance hos Jesper Riis, CIO for verdens femtestørste transportvirksomhed. Men det er samtidig en betingelse for innovationen slår han fast. Hør mere om ledelse, performancekultur og vision hos globale DSV med de danske rødder.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Sådan gør du din forretning agil uden at komplicere netværkssikkerheden
Mange virksomheder er i gang med en form for digital transformation, i forhold til hvordan produkter og services bringes til markedet og i sidste ende levere værdi til kunderne. Men digital transformation bringer også kompleksitet med sig i forhold til dem der opererer netværket. I dette white paper kigger vi nærmere på, hvordan du laver en succesfuld transformation og gør dit netværk sikkert.