Cybersikkerhed til hele Danmark: Endelig faldt tiøren – lad os så komme i gang

Klumme: Regeringen og en række partier har afsat 1,4 milliarder kroner til at beskytte Danmark mod fremtidige cyber-angreb. Det er meget positivt. Nu bør vi handle. For pengene har ingen værdi i sig selv.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Regeringen har sammen med Radikale, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti indgået en forsvarsaftale, som afsætter 1,4 milliarder kroner til at beskytte Danmark mod fremtidige cyberangreb.

Det kan du læse mere om her: It-sikkerhedsbranchen jubler over nye milliarder til Forsvaret

Det er meget positivt, at politikerne endelig handler på det faktum, at fremtidige angreb mod nationens sikkerhed lige så vel kan være digitale som fysiske. Faktisk er det på høje tid, at 10-øren faldt.

Ifølge EU’s Digital Economy and Society Index (DESI) er Danmark det mest digitale land i Europa.

Det betyder, at vores samfund i stadig stigende grad er afhængige af den digitale infrastruktur, som gør det muligt at levere offentlige ydelser, drive virksomhed eller forvalte sin privatøkonomi, eksempelvis.

Digitaliseringens åbenlyse fordele til trods, udvider udviklingen trusselsbilledet.

Jo flere vitale dele af vores samfund, vi digitaliserer, jo mere risikerer vi at miste ved et angreb.

Det gælder for den enkelte borger, for virksomheder og offentlige organisationer og for staten Danmark.

Pengene har ingen værdi i sig selv
Derfor bør vi heller ikke dvæle for længe ved det glædelige i, at budgettet til at opruste er på plads, for pengene har ingen værdi i sig selv.

Og af de 1,4 milliarder kroner, som er afsat, mangler 500 millioner kroner stadig at blive øremærket til konkrete indsatser.

”Vi kender endnu ikke udfordringerne, og må derfor holde en stor del af budgettet åbent”, lyder argumentet fra aftaleparterne.

Selvom det er rigtigt, så er der nu rigeligt at gå i gang med.

Mens den offentlige sektor har en brugerflade i verdensklasse, så øger forældede interne systemer sårbarheden for fremtidige angreb.

Vi har eksempevis et gigantisk problem, hvis Skat bliver sat ud af drift.

Desværre er det scenarie ikke usandsynligt i dag. Det samme trusselsbillede gælder energisektoren, sundhedsvæsenet, m.v.

Vi har brug for en fokuseret indsats, som opdaterer de interne systemer på tværs af stat, regioner og kommuner.

Et andet indsatsområde er digital dannelse, som er af massiv betydning, når det kommer til cybersikkerhed.

Som borgere og medarbejdere skal danskerne blive bedre til at passe på sig selv og hinanden, når de er online.

Det er et faktum, at mange af de store cyberangreb målrettet virksomheder i 2017 opstod på grund af en menneskelig fejl.

Det handler ikke om at pege fingre, men om at anerkende, at vores adfærd bør følge trop i takt med at stadig flere aspekter af vores private og professionelle liv flytter online.

Vi har brug for grundlæggende uddannelse i cybersikker adfærd.

Læs også:

It-sikkerhedsbranchen jubler over nye milliarder til Forsvaret

Hver eneste medarbejder er en afgørende brik: Lad os hjælpe alle vores kolleger til mere sikker it-adfærdKlummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Midt i spionage-rygter og mediestorm: Computerworld besøger Huawei i Kina - tag med på besøg hos det måske mest omstridte tech-firma lige nu
Reportage, Shenzhen: “Exacting, rigorous, tests drive learning, all for real battles.” Computerworld er taget på besøg i det gigantiske hovedkvarter for verdens måske mest omtalte tech-selskab lige nu
Computerworld
Nvidias nyeste GTX 1660 kort beviser, at det igen er blevet interessant at købe grafikkort
Nvidia giver gamere i mainstream-segmentet et stærkt kort til en rimelig pris.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Markedsanalyse: Sådan forbedrer EDI din samhandel
I en markedsundersøgelse fra august 2018 blev 300 retailers og producenter spurgt til, hvordan EDI og supply chain-teknologi hjælper dem med at forbedre deres samhandel. Det er ikke nogen hemmelighed, at konkurrenceforholdene er blevet skærpet i det seneste årti, og specielt priserne er udsat for øget pres. Dette betyder, at virksomheder hele tiden skal arbejde for at implementere mere effektive handelsprocesser. Heldigvis er der stadig forretningsområder, som er nemme at strømline ved hjælp af intelligente outsourcede løsninger. Ét af disse er den elektroniske udveksling af ordrer og fakturaer (EDI). I dette whitepaper kigger vi nærmere på de fem vigtigste områder, hvor EDI ifølge de 300 respondenter spiller en stor rolle i at forbedre virksomhedernes samhandel.