Artikel top billede

(Foto: Pål Allan)

Test af Urbanears Stammen: Kvadratisk og praktisk (og meget svensk) WiFi-højttaler

Urbanears Stammen er en lille, men meget iøjefaldende højttaler til de minimalistiske hjem

Den svenske højttaler- og headset-producent Urbanears er et brand, der satser på design og udtryk lige så meget som gedigent lydkvalitet.

Urbanears produkter består af farverene og minimalistiske høretelefoner og højttalere i farvestrålende, og i de afdæmpede reklame-spots stråler produkterne af hipster, ungdom og spraglethed.

Måske endda lidt pjattethed.

Der er dog et solidt lydhus bag, Zounds Industries, og tager vi en af selskabets skarpt skårede Stammen-højttalere, så får du da både en flot lyd og et stilrent design… til dem der kan lide firkantede kasser.

Kvadratisk, praktisk…

Selve Stammen er en kvadratisk boks pakket ind i groft stof. Det er en type højttaler, som man enten finder minimalistisk majestætisk eller sparsommelig på den hæslige måde.

Selv her på redaktionen er der delte meninger, men skribenten her kunne godt selv finde på at udstyre sit hjem med en alene baseret på udseendet.

Højttaleren er en WiFi-forbundet højttaler, men du har stadig mulighed for at styre lyd fra højttaleren via en knap. Du kan også tilslutte lyd via en AUX-port, hvis du er så “gammeldaws.”

Der er også en USB-port, som alene skal bruges til at isætte et oplader-stik til din telefon, hvilket er ret godt tænkt. Praktisk.

Hvad der er knap så praktisk er det grove stof. Jovist ser det pænt ud, men støv sætter sig nemt i stoffet og kan hurtigt se grimt ud.

Styr musikken

Oven på højttaleren sidder også en anden knap til at styre diverse kanaler og tilslutningsmuligheder. Det er dejligt analogt i en WiFi-højttaler, og det smarteste er, at du kan gemme radio-kanaler (eksempelvis DR 1) på diverse programmer eller endda Spotify-playlister.

Genial lille funktion, som vi også har set på blandt andet Libratone Zipp eller Zound Industries andet mærke, Marshall.

Det kan du læse mere om her: Test af Marshall multi room-løsning: Rock’n roll i alle dine rum

Test: Software-opdatering giver [b]LibraTone Zipp-højttaler alt for lækker funktion - hvis du altså er Spotify-bruger[/b]

Dog er appen ikke særlig imponerende. Vi havde store problemer med at få sat højttaleren op på vores netværk (vi måtte prøve med tre forskellige telefoner, før det lykkedes), og vi oplevede ofte, at den gik i baglås, når vi forsøgte at indstille musikkens niveauer.

Flot lyd

Over Spotify Connect via Spotify (“extreme quality”) lød Stammen ganske flot.

Stammen vil ikke blæse dig bagover med en kraftig bas, men til gengæld er den præcis og kan godt få bas-tunge sange som eksempelvis Marian Hills “Down” til at lyde flot.

Vokaler er også skarpe og fremme, hvilket kan høres i sange som Stille af Trine Dyrholm.

Det er ikke en højttaler, der vil blæse folk væk, men en lyd som de fleste vil kunne se sig tilfreds med. I appen kan du også tilpasse lyden efter behov… hvis altså appen virker.

Det skal kort siges, at selvom højttaleren er kvadratisk og med stof hele vejen rundt, så skydes lyden kun ud fra fronten. Det er altså ikke en “360 graders” højttaler som eksempelvis Libratone Zipp.

Konklusion

Urbanears Stammen er en særlig lille højttaler.

Enten vil du nyde det særprægede, meget minimalistiske design, eller også vil du finde de skarpe kanter og måske ligefrem mangel på design for grim.

Uanset hvad er lyden med højttaleren, som sagtens kunne være en glimrende højttaler til enten sommerhuset, teenageværelset eller den lille lejlighed.

Højttaleren har også mulighed for at være en del af et multiroom-setup sammen med andre Urbanears-højttlere. Det har vi dog ikke testet.

Det er dog synd, at software skal ødelægge et ellers godt produkt. Vi havde store problemer med Urbanears app, og vi havde næsten opgivet at opsætte højttaleren.

Sådan skal det ikke være, når man betaler 2.000 kroner for den.

Læs også: Test: Sådan lyder et headset til 600 kroner, et til 1.900 kroner og et til 3.800 kroner.


Loading ikon