Artikel top billede

(Foto: Robert Hendel)

Her er regeringens teleudspil: "Med det udspil, som regeringen kommer med nu, er vi med til at forbedre og sikre en langt bedre mobildækning i hele Danmark"

Regeringen holder fast i grund-principperne fra teleforliget fra 1999 om, at det danske telemarked skal være teknologi-neutralt og drevet af markedet. Se regeringens 16 konkrete forslag her.

Energi- forsynings og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) løfter netop nu sløret for regeringens nye og længe ventede teleudspil, der skal afløse det nuværende teleforlig, der blev indgået helt tilbage i 1999.

Det nye teleudspil indeholder 16 konkrete forslag, der ifølge ministeren vil give 'telepolitikken fra 1990'erne et markant ryk ind i det 21. århundrede.'

Teleforlig er en kompliceret, politisk affære, der er involverer et stort antal interessenter - både politiske, kommercielle og offentlige - der hver især har deres egne dagsordener.

Tele-aftalerne tegner således retningen for en millard-industri i mange år fremover. Derfor skal der trædes med en vis forsigtighed.

Det gamle teleforlig blev indgået i 1999 mellem Venstre, Konservative, Socialdemokraitiet, SF, Radikale og daværende CD - altså et bredt udsnit af det daværende folketing.

"Teleområdet udvikler sig ekstremt hurtigt. Så duer det ikke at have et 19 år gammelt forlig fra dengang, hvor vi alle havde fastnettelefoner. Centrum-Demokraterne, der ikke længere eksisterer, var også med i det gamle forlig. Nu indkalder jeg partierne til forhandlinger om et moderniseret forlig, der kan sætte en stabil og tidssvarende ramme for branchens investeringer”, siger Lars Chr. Lilleholt.

Bedre vilkår

I det nye udspil lægger regeringen op til bedre investeringsvilkår for telebranchen. Det sker med henblik på at øge teleselskabernes investeringer i infrastruktur.

Desuden lægges der yderligere 60 millioner kroner ind i bredbåndspuljen, som regeringen vil lade fortsætte. Det har hidtil været planen, at puljen skulle lukkes i 2019.

Regeringen øger således i år bredbåndspuljen fra 40 millioner kroner til 100 millioner kroner.

“Det betyder hurtigt bredbånd til 4.000 flere boliger og virksomheder. Samtidig målrettes puljen mere mod tyndtbefolkede områder,” lyder det fra Energiministeriet.

Regeringen vil samtidig sikre 'mindre administrativt besvær for teleselskaberne.'

Til gengæld vil regeringen stille krav til teleselskaberne om god mobildækning til 25.000 adresser, der har dårligst mobildækning herhjemme.

"Vi kender allesammen det, når vi ikke kan komme på mobiltelefonen, når vi ikke kan komme på Facebook, ikke kan læse vores mails fra venner og bekendte. Så er vi udfordrede. Med det udspil, som regeringen kommer med nu, er vi med til at forbedre og sikre en langt bedre mobildækning i hele Danmark," lyder det fra Lars Christian Lilleholt i en udsendt video.

Regeringen lægger desuden op til, at der skal formuleres en national handlingsplan for udrulning af 5G over hele landet.

Du finder hele udspillet her: Bredbånd og mobil i digital topklasse - fremtidens telepolitik for hele Danmark

Læs også:

4.000 danske adresser får tilskud til bedre bredbånd: Her er alle bredbåndsprojekterne

Opråb fra dansk tele-topchef: Sats på det mobile bredbånd frem for dyre kabler

Minister i samråd tirsdag om bredbåndspuljen: Er pengene givet til de forkerte områder i Danmark?

Danskerne kræver bedre mobiltelefoni og bredbånd: Nu retter alle blikket mod kommunerne