Artikel top billede

Sikkerhedsekspert advarede om stort russisk cyberangreb sidste år, men myndighederne ville ikke lytte

Den svenske myndighed for it-sikkerhed var allerede blevet advaret om det massive hackerangreb, som nu risikerer at hærge danske og svenske virksomheder. "Hvad skal jeg gøre ved det," var svaret fra Cert-SE, da svensk sikkerhedsekspert forsøgte at advare om angrebet tilbage i oktober.

USA og Storbritannien beskylder Rusland for at stå bag endnu et massivt cyberangreb, der indtil videre har ramt millioner af computere i amerikanske og britiske virksomheder, myndigheder og private hjem.

Med stor sandsynlighed er en masse danske virksomheder også ramt af angrebet på switches og routers, ligesom den svenske myndighed for it-sikkerhed, Cert-SE, udsendte en advarsel om angrebet til de svenske virksomheder.

Det kan du læse mere om her: Masser af danske virksomheder kan være ramt af russisk hackerangreb: "Der venter et stort efterforskningsarbejde for alle, der er påvirket af det her"

Men nu viser det sig, at Cert-SE allerede i oktober blev advaret af den svenske it-sikkerhedsekspert Lucas Lundgren. Det skriver det svenske teknologimedie Techworld.

"Jeg begyndte at kortlægge dette i oktober sidste år og opdagede hurtigt, at det så slemt ud, rigtigt slemt. Der var cirka 20.000-25.000 switche i Sverige, der havde Cisco Smart Install. Det drejede sig især om svenske VPN-tjenester, medievirksomheder og forskningsinstitutter," siger Lucas Lundgren, der er sikkerhedsforsker hos virksomheden Voltec, til mediet, inden han fortsætter med at fortælle om det absurde svar, han fik af de svenske myndigheder.

"Da jeg ringede til Cert-SE for at fortælle om det her, blev jeg mødt af spørgsmålet 'Nå, hvad skal jeg gøre ved det'"?

Har advaret flere gange

Lucas Lundgren fortæller, at han ofte har været i kontakt med Cert-SE tidligere, hvor han har haft en fin dialog, men denne gang, blev der altså ikke handlet på sikkerhedsekspertens bekymringer.

Angrebet, som angiveligt kommer fra Rusland, er særligt rettet imod Cisco andre store leverandører af routere og switches, der bliver brugt i Danmark.

Sårbarheden skyldes, ifølge den danske it-sikkerhedsekspert, Peter Kruse, at udstyret aldrig er blevet konfigureret rigtigt til at starte med.

Eksperter opfordrer virksomheder til at følge anvisninger

Både Lucas Lundgren og Peter Kruse opfordrer henholdsvis de danske og svenske virksomheder og internetudbydere til at følge anvisningerne fra de amerikanske og britiske cyber-sikkerheds-organisationer, Homeland Security, FBI og National Cyber Security Center.

Dem finder du her: Advisory: Russian state-sponsored cyber actors targeting network infrastructure devices.

"Nu skal virksomhederne og internetudbyderne til afdække, hvad den enkelte enheds rolle har været i netværket og så evaluere på, hvad følgevirkninger kan være," lød det fra Peter Kruse onsdag, inden han uddybede:

"Det farlige er ikke, at kompromitteringen findes nu, for vi ved, at den der. Det farlige er, hvad der kan være kompromitteret yderligere på baggrund af de data, der er bliver lækket. Det er potentielt langt mere kritisk for virksomhederne og internetudbyderne. De data kan nemlig give adgang til andre systemer. Der venter et stort efterforskningsarbejde for alle, der er påvirket af det her."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere