MP3 og trådløse netværk i nye DSB-tog

De forsinkede DSB-tog af typen IC4 får både MP3-afspilning og trådløse netværk som en del af det elektroniske udstyr, der leveres af sønderjyske Focon Electronic Systems. Softwareudvikleren tjente sidste år 11 millioner kroner og har netop fået to store internationale ordrer med en værdi på et større millionbeløb.

Det kører på skinner for den sønderjyske softwareudvikler Focon Electronic Systems, der leverer informationssystemer til tog i hele Europa.

Blandt andet er det software fra Focon, der viser rejsende i Danmark oversigten over stationer i S-toget og sørger for reservationen af pladser i IC3-tog.

Focon skal også levere informationssystemer til IC3-togenes afløser, de kraftigt forsinkede IC4-tog. Togene er forsinkede på grund af problemer i den styringssoftware, som ikke leveres af Focon.

Når togene en gang kommer ud at rulle, bliver det dog både med MP3-afspilning til passagerne og trådløse netværk, som kommer til at stå for den interne kommunikation.

Digital lyd

MP3-formatet bruges til i teorien at give passagerne op mod 99 radiokanaler at vælge imellem, og i forhold til tidligere analoge systemer giver det en masse fordele.

Focon Electronic Systems Aps Årsregnskab
Millioner kroner2003-042002-03
Omsætning165,7157,4
Resultat før finansielle poster18,213,8
Resultat før skat 15,811,6
Resultat11,07,9
Egenkapital37,126,1
Antal ansatte92103
- Fordelene er smartere kabling, mere konkurrencedygtig teknologi og bedre lydkvalitet. Systemet kan for eksempel automatisk skifte til lokale kanaler, når man kører ind i Århus, og skifte tilbage, når man kører ud, siger Niels-Henrik Hedegaard, administrerende direktør for Focon.

Det trådløse netværk bruges af DSB til at betjene de interne informationssystemer, men på længere sigt kan det også åbne op for internetadgang til passagerne.

- Den store udfordring ligger i at hente en internetforbindelse ned, som har den rigtige båndbredde. Men det er noget, vi kigger på, siger Niels-Henrik Hedegaard.

To nye kæmpeordrer

Selskabet sælger i tilfældet med IC4-togene ikke direkte til DSB, men gennem den italienske togproducent Ansaldobreda, hvor ordren på informationssystemet lød på 100 millioner kroner.

Focon har verdens fire største togleverandører blandt kunderne, og det fik sidste år omsætningen til at stige med fem procent til knap 166 millioner kroner. Overskuddet lød på 11 millioner kroner.

Ordrerne fortsætter med at rulle ind i det nuværende regnskabsår, hvor Focon netop har afsluttet to ordrer til internationale togoperatører til en værdi af et større millionbeløb. Ordrerne skal begge leveres i 2005.

Fokus på jern-hjul

Ifølge Niels-Henrik Hedegaard betyder det, at Focon er det største selskab på sit område i Europa.

- Det skyldes, at vi fokuserer benhårdt på informationssystemer til tog. Mange af vores konkurrenter bevæger sig ud på beslægtede områder, hvor vi de seneste 14 til 15 år har fokuseret på det, vi kalder jern-hjul, siger han.

Softwareudvikleren outsourcede for to år siden al produktion til GPV Elbau Electronics i Aars, og to-tredjedele af selskabets arbejde er i dag softwareudvikling.

Selskabet har samtidig valgt at fokusere meget på hele projektledelses-aspektet, fordi der i dag er større krav til levering til tiden og dokumentation. 54 af de 92 ansatte arbejder således i projekt- og udviklingsafdelingen.

Blandt konkurrenterne er Billund-selskabet SA Viewcom, der er ejet af Lego-familiens investeringsselskab, Kirkbi. SA Viewcom har de seneste to regnskabsår haft et samlet underskud på mere end 60 millioner kroner.

Focon er i dag ejet af den canadiske koncern Mark IV, som købte aktierne i firmaet af den tidligere ejer Sandma Holding i september 2000.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere