Artikel top billede

Rapport: It-sikkerheden sejler i danske virksomheder - men optimismen er tårnhøj

It-sikkerheden blandt danske virksomheder sejler, viser en ny analyse. Der er brug for at få afprøvet beredskabsplanen, lyder en af konklusionerne.

Optimismen er høj blandt danske virksomheder, når det kommer til it-sikkerheden, men realiteterne er noget anderledes, viser en ny rapport fra konsulentvirksomheden Devoteam.

Den viser, at det står sløjt til med it-sikkerhden blandt danske virksomheder.

90 procent af de adspurgte virksomheder i rapporten svarer, at de har en nedskrevet it-beredskabsplan, men samtidig har over halvdelen ikke afholdt en beredskabsøvelse eller testet reetableringen af kritiske systemer.

“Det tyder på, at der stadig er mange virksomheder, der betragter it-beredskab som et formelt krav snarere end en praktisk nødvendighed, og derfor bliver det ikke til mere end en plan på papiret,” lyder det i raporten.

Planen er intet værd uden praktisk træning

Ifølge Devoteam er det afgørende, at virksomheder ikke bare har en nedskrevet beredskabsplan.

Den skal også være afprøvet i praksis.

”Hele pointen med et beredskab er, at virksomheden skal være klar til at håndtere et angreb og minimere skaderne. Men et beredskab virker kun, hvis det regelmæssigt vedligeholdes. Gennem træning og praktiske øvelser. Ellers er planen ikke noget værd. Det svarer til at skrive et skilt med 'Isen er sikker' og stole på, at folk ikke drukner,” siger Managing Partner hos Devoteam, Søren Nielsen.

Han understreger, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt din virksomhed bliver ramt, men hvornår.

Halvdelen mener de har bedre it-sikkerhed end Mærsk

De adspurgte virksomheder i rapporten har generel stor tillid til deres egen it-sikkerhed.

Mere end halvdelen af virksomhederne svarer, at de mener, at deres virksomhed i høj grad eller i meget høj grad ville kunne modstå et angreb på niveau med det, der ramte Mærsk sidste år, og som kostede virksomheden 1,9 milliarder kroner.

Men ifølge Devoteam hænger det ikke sammen med, at mere end halvdelen af alle virksomheder ikke har testet deres beredskabsplan af i praksis.

“55 procent mener, at de kunne have klaret det meget bedre end Danmarks største virksomhed. Men det er umuligt at vide, når man ikke har testet sit beredskab for nyligt,” siger Søren Nielsen.

Få et realistisk billede af din it-sikkerhed

Samtidig siger 43 procent, at noget af det, der giver særlig anledning til bekymring er, at deres forretning ikke er forberedt på at fortsætte uden it-systemer.

Et nedbrud for knap halvdelen af de adspurgte virksomheder vil altså betyde, at man ikke kan drive forretningen videre, før problemet er blevet løst.

”Helt operationelt vil jeg foreslå, at man tester sin sikkerhed og får et realistisk billede af, hvor man står. Derefter skal beredskabet løbende trænes og afprøves. Samtidig skal ledelsen give it-sikkerhed den rette strategiske prioritet og opmærksomhed. Det handler om virksomhedens eksistensgrundlag,” lyder anbefalingen fra Søren Nielsen til de danske virksomheder.

74 procent satser da også på, at man i høj grad eller i meget høj grad vil styrke virksomhedens it-sikkerhed i løbet af 2018.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere