Stort nedbrud:KMD arbejder på højtryk for at klarlægge omfanget og årsagen - rammer flere af selskabets kunder

Artikel top billede

(Foto: Contact me chatree@hotmail.co.th or chatree.jyy@gmail.com / Chatree Jaiyangyuen)

Rapport: It-sikkerheden sejler i danske virksomheder - men optimismen er tårnhøj

It-sikkerheden blandt danske virksomheder sejler, viser en ny analyse. Der er brug for at få afprøvet beredskabsplanen, lyder en af konklusionerne.

Optimismen er høj blandt danske virksomheder, når det kommer til it-sikkerheden, men realiteterne er noget anderledes, viser en ny rapport fra konsulentvirksomheden Devoteam.

Den viser, at det står sløjt til med it-sikkerhden blandt danske virksomheder.

90 procent af de adspurgte virksomheder i rapporten svarer, at de har en nedskrevet it-beredskabsplan, men samtidig har over halvdelen ikke afholdt en beredskabsøvelse eller testet reetableringen af kritiske systemer.

“Det tyder på, at der stadig er mange virksomheder, der betragter it-beredskab som et formelt krav snarere end en praktisk nødvendighed, og derfor bliver det ikke til mere end en plan på papiret,” lyder det i raporten.

Planen er intet værd uden praktisk træning

Ifølge Devoteam er det afgørende, at virksomheder ikke bare har en nedskrevet beredskabsplan.

Den skal også være afprøvet i praksis.

”Hele pointen med et beredskab er, at virksomheden skal være klar til at håndtere et angreb og minimere skaderne. Men et beredskab virker kun, hvis det regelmæssigt vedligeholdes. Gennem træning og praktiske øvelser. Ellers er planen ikke noget værd. Det svarer til at skrive et skilt med 'Isen er sikker' og stole på, at folk ikke drukner,” siger Managing Partner hos Devoteam, Søren Nielsen.

Han understreger, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt din virksomhed bliver ramt, men hvornår.

Halvdelen mener de har bedre it-sikkerhed end Mærsk

De adspurgte virksomheder i rapporten har generel stor tillid til deres egen it-sikkerhed.

Mere end halvdelen af virksomhederne svarer, at de mener, at deres virksomhed i høj grad eller i meget høj grad ville kunne modstå et angreb på niveau med det, der ramte Mærsk sidste år, og som kostede virksomheden 1,9 milliarder kroner.

Men ifølge Devoteam hænger det ikke sammen med, at mere end halvdelen af alle virksomheder ikke har testet deres beredskabsplan af i praksis.

“55 procent mener, at de kunne have klaret det meget bedre end Danmarks største virksomhed. Men det er umuligt at vide, når man ikke har testet sit beredskab for nyligt,” siger Søren Nielsen.

Få et realistisk billede af din it-sikkerhed

Samtidig siger 43 procent, at noget af det, der giver særlig anledning til bekymring er, at deres forretning ikke er forberedt på at fortsætte uden it-systemer.

Et nedbrud for knap halvdelen af de adspurgte virksomheder vil altså betyde, at man ikke kan drive forretningen videre, før problemet er blevet løst.

”Helt operationelt vil jeg foreslå, at man tester sin sikkerhed og får et realistisk billede af, hvor man står. Derefter skal beredskabet løbende trænes og afprøves. Samtidig skal ledelsen give it-sikkerhed den rette strategiske prioritet og opmærksomhed. Det handler om virksomhedens eksistensgrundlag,” lyder anbefalingen fra Søren Nielsen til de danske virksomheder.

74 procent satser da også på, at man i høj grad eller i meget høj grad vil styrke virksomhedens it-sikkerhed i løbet af 2018.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere