Artikel top billede

(Foto: Contact me chatree@hotmail.co.th or chatree.jyy@gmail.com / Chatree Jaiyangyuen)

Rapport: It-sikkerheden sejler i danske virksomheder - men optimismen er tårnhøj

It-sikkerheden blandt danske virksomheder sejler, viser en ny analyse. Der er brug for at få afprøvet beredskabsplanen, lyder en af konklusionerne.

Optimismen er høj blandt danske virksomheder, når det kommer til it-sikkerheden, men realiteterne er noget anderledes, viser en ny rapport fra konsulentvirksomheden Devoteam.

Den viser, at det står sløjt til med it-sikkerhden blandt danske virksomheder.

90 procent af de adspurgte virksomheder i rapporten svarer, at de har en nedskrevet it-beredskabsplan, men samtidig har over halvdelen ikke afholdt en beredskabsøvelse eller testet reetableringen af kritiske systemer.

“Det tyder på, at der stadig er mange virksomheder, der betragter it-beredskab som et formelt krav snarere end en praktisk nødvendighed, og derfor bliver det ikke til mere end en plan på papiret,” lyder det i raporten.

Planen er intet værd uden praktisk træning

Ifølge Devoteam er det afgørende, at virksomheder ikke bare har en nedskrevet beredskabsplan.

Den skal også være afprøvet i praksis.

”Hele pointen med et beredskab er, at virksomheden skal være klar til at håndtere et angreb og minimere skaderne. Men et beredskab virker kun, hvis det regelmæssigt vedligeholdes. Gennem træning og praktiske øvelser. Ellers er planen ikke noget værd. Det svarer til at skrive et skilt med 'Isen er sikker' og stole på, at folk ikke drukner,” siger Managing Partner hos Devoteam, Søren Nielsen.

Han understreger, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt din virksomhed bliver ramt, men hvornår.

Halvdelen mener de har bedre it-sikkerhed end Mærsk

De adspurgte virksomheder i rapporten har generel stor tillid til deres egen it-sikkerhed.

Mere end halvdelen af virksomhederne svarer, at de mener, at deres virksomhed i høj grad eller i meget høj grad ville kunne modstå et angreb på niveau med det, der ramte Mærsk sidste år, og som kostede virksomheden 1,9 milliarder kroner.

Men ifølge Devoteam hænger det ikke sammen med, at mere end halvdelen af alle virksomheder ikke har testet deres beredskabsplan af i praksis.

“55 procent mener, at de kunne have klaret det meget bedre end Danmarks største virksomhed. Men det er umuligt at vide, når man ikke har testet sit beredskab for nyligt,” siger Søren Nielsen.

Få et realistisk billede af din it-sikkerhed

Samtidig siger 43 procent, at noget af det, der giver særlig anledning til bekymring er, at deres forretning ikke er forberedt på at fortsætte uden it-systemer.

Et nedbrud for knap halvdelen af de adspurgte virksomheder vil altså betyde, at man ikke kan drive forretningen videre, før problemet er blevet løst.

”Helt operationelt vil jeg foreslå, at man tester sin sikkerhed og får et realistisk billede af, hvor man står. Derefter skal beredskabet løbende trænes og afprøves. Samtidig skal ledelsen give it-sikkerhed den rette strategiske prioritet og opmærksomhed. Det handler om virksomhedens eksistensgrundlag,” lyder anbefalingen fra Søren Nielsen til de danske virksomheder.

74 procent satser da også på, at man i høj grad eller i meget høj grad vil styrke virksomhedens it-sikkerhed i løbet af 2018.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere