Artikel top billede

(Foto: Contact me chatree@hotmail.co.th or chatree.jyy@gmail.com / Chatree Jaiyangyuen)

Rapport: It-sikkerheden sejler i danske virksomheder - men optimismen er tårnhøj

It-sikkerheden blandt danske virksomheder sejler, viser en ny analyse. Der er brug for at få afprøvet beredskabsplanen, lyder en af konklusionerne.

Optimismen er høj blandt danske virksomheder, når det kommer til it-sikkerheden, men realiteterne er noget anderledes, viser en ny rapport fra konsulentvirksomheden Devoteam.

Den viser, at det står sløjt til med it-sikkerhden blandt danske virksomheder.

90 procent af de adspurgte virksomheder i rapporten svarer, at de har en nedskrevet it-beredskabsplan, men samtidig har over halvdelen ikke afholdt en beredskabsøvelse eller testet reetableringen af kritiske systemer.

“Det tyder på, at der stadig er mange virksomheder, der betragter it-beredskab som et formelt krav snarere end en praktisk nødvendighed, og derfor bliver det ikke til mere end en plan på papiret,” lyder det i raporten.

Planen er intet værd uden praktisk træning

Ifølge Devoteam er det afgørende, at virksomheder ikke bare har en nedskrevet beredskabsplan.

Den skal også være afprøvet i praksis.

”Hele pointen med et beredskab er, at virksomheden skal være klar til at håndtere et angreb og minimere skaderne. Men et beredskab virker kun, hvis det regelmæssigt vedligeholdes. Gennem træning og praktiske øvelser. Ellers er planen ikke noget værd. Det svarer til at skrive et skilt med 'Isen er sikker' og stole på, at folk ikke drukner,” siger Managing Partner hos Devoteam, Søren Nielsen.

Han understreger, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt din virksomhed bliver ramt, men hvornår.

Halvdelen mener de har bedre it-sikkerhed end Mærsk

De adspurgte virksomheder i rapporten har generel stor tillid til deres egen it-sikkerhed.

Mere end halvdelen af virksomhederne svarer, at de mener, at deres virksomhed i høj grad eller i meget høj grad ville kunne modstå et angreb på niveau med det, der ramte Mærsk sidste år, og som kostede virksomheden 1,9 milliarder kroner.

Men ifølge Devoteam hænger det ikke sammen med, at mere end halvdelen af alle virksomheder ikke har testet deres beredskabsplan af i praksis.

“55 procent mener, at de kunne have klaret det meget bedre end Danmarks største virksomhed. Men det er umuligt at vide, når man ikke har testet sit beredskab for nyligt,” siger Søren Nielsen.

Få et realistisk billede af din it-sikkerhed

Samtidig siger 43 procent, at noget af det, der giver særlig anledning til bekymring er, at deres forretning ikke er forberedt på at fortsætte uden it-systemer.

Et nedbrud for knap halvdelen af de adspurgte virksomheder vil altså betyde, at man ikke kan drive forretningen videre, før problemet er blevet løst.

”Helt operationelt vil jeg foreslå, at man tester sin sikkerhed og får et realistisk billede af, hvor man står. Derefter skal beredskabet løbende trænes og afprøves. Samtidig skal ledelsen give it-sikkerhed den rette strategiske prioritet og opmærksomhed. Det handler om virksomhedens eksistensgrundlag,” lyder anbefalingen fra Søren Nielsen til de danske virksomheder.

74 procent satser da også på, at man i høj grad eller i meget høj grad vil styrke virksomhedens it-sikkerhed i løbet af 2018.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere