Dansk piratkopiering runder milliarden

Mængden af ulovlige softwareprogrammer stiger støt. I Danmark alene har værdien af piratkopieret software ramt en milliard kroner, og i EU er mere end hver tredje program ulovligt.

Mere end hver tredje softwareprogram i EU er tyvstjålet. Og som med fodbold løber også Grækenland i dette tilfælde med pokalen, viser en undersøgelse fra analysefirmaet IDC.

I Danmark vurderes værdien af den piratkopierede software i 2003 at have rundet en milliard kroner, mens værdien i hele Europa er knap 60 milliarder kroner.

Ifølge IDC's tal er 26 procent af softwaren piratkopieret i Danmark, og vi er dermed det land i verden, hvor der piratkopieres tredjemindst. Kun USA og New Zealand klarer sig bedre.

Grækenland topper listen, og her vurderer IDC, at hele 63 procent af al software er piratkopieret.

Østlande ligger højt

De tidligere østbloklande ligger også gennemsnitligt højest på opgørelsen, og i både Estland, Letland, Litauen, Polen og Slovenien er mere end halvdelen af al software ulovligt.

Det er første år, at IDC foretager opgørelsen over piratkopieret software for den verdensomspændende organisation BSA, der har til formål at bekæmpe ulovlig brug af software i offentlige og private virksomheder og organisationer.

Medlemmerne af BSA tæller blandt andet virksomheder som Adobe, Microsoft, Apple, IBM, Macromedia og HP.

- Mens det samlede salg af software sidste år var omtrent 300 milliarder kroner, blev der installeret software for en værdi af 480 milliarder kroner, oplyser BSA.

Presser EU-medlemslande

Ifølge Beth Scott fra BSA?s europæiske afdeling kan tabene ved piratkopieringen aflæses i alle led af softwaremarkedets værdikæde.

Det gælder fra producenten, der har færre midler til kreativ udvikling, til leverandør- og distributionskæden, der har færre varer at handle med.

Selv en 10 procents reduktion i piratkopieringsraten inden 2006 kan skabe 250,000 nye arbejdspladser og generere omkring 134 millioner kroner i skatteindtægter, mener Beth Scott.

BSA opfordrer de europæiske lande til at stramme lovgivningerne, samt øge den offentlige støtte til intellektuel ejendomsret og kreative industrier på alle niveauer.

Konkret opfordrer BSA regeringerne i EU til at håndhæve blandt andet EU's direktiv om ophavsret, som under halvdelen af EU's medlemslande har implementeret på trods af, at fristen udløb for 18 måneder siden.

Relevant link

Undersøgelse af den globale piratkopiering fra IDC og BSA (PDF-fil)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere