Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Syv nye opdagelser om Apples hemmelige bil-projekt: Her er hvad vi ved

Apple har lagt sag an mod en kinesisk ingeniør, som selskabet mener har hugget hemmeligheder om dets hemmelige bil-projekt. Sagsanlægget åbenbarer syv opdagelser om bil-projektet.

Apple har lagt sag an mod den tidligere medarbejder Xiaolang Zhang, som selskabet beskylder for at have hugget dokumenter om selskabets hemmelige bil-projekt.

Computerworlds amerikanske nyhedsbureau har kigget nærmere i sagsanlæggets dokumenter, som indeholder en række detaljer om Apples ellers ret hemmeligheds-stemplede bil-projekt, der hedder ‘Project Titan.’

Apple etablerede 'Project Titan' i 2015 med den klare ambition at være klar med en Apple-bil i 2019.

Det kan du læse mere om her: Apple sætter turbo på bil-udvikling med kæmpe-afdeling: Apple-bil vil være klar i 2019

I oktober i fjor blev der så lækket de første foto af det, der angiveligt er fra en test af det, der nu viser sig at være en almindelig bil med Apple-udstyr på.

Dem kan du se her: Nye billeder ser dagens lys: Her er Apples selvkørende bil

Sagen med den kinesiske ingeniør viser da også, at Apple allerede nu ligger inde med et større antal større, interne databaser, der indeholder det, som selskabet betegner som forretningshemmeligheder, intellektuel ejendom og andre vigtige ting med direkte relation til udviklingen af et selvkørende køretøj.

Alene det, at Apple har en hel række interne databaser på området siger lidt om omfanget.

Apple har i dag da også patenter på en række systemer til selvkørende biler - herunder teknologier til håntering, navigation, netværk, AR, Lidar-detektion, kamera-styring, klima-kontrol og lignende ting.

Her har du syvopdagelser, som Computerworlds amerikanske nyhedsbureau har fundet i papirerne fra sagsanlægget mod den kinesiske ingeniør-

Tusindvis af medarbejdere arbejder på en bil

Apple har tidligere bekræftet, at selskabet er i gang med at udvikle et eller andet slags køretøj, men omfanget har været uklart.

Fornylig anlagde Apple imidlertid sag mod den tidligere medarbejder Xiaolang Zhang, som Apple mener har hugget blueprints med forretningshemmeligheder om de selvkørende biler.

Af sagsanlægget fremgår det, at mindst 5.000 Apple-ansatte har adgang til selskabets dokumenter og filer om de selvkørende biler.

Vores nyhedsbureau tolker det i den retning, at 5.000 medarbejdere dermed er engageret i arbejdet med at udvikle en selvkørende bil.

Teams skal skjule det fulde overblik

Samtidig fremgår det af søgsmålet, at Xiaolang Zhang har haft adgang til data om bil-projektet, som ellers har været forbeholdt 2.700 nøglemedarbejdere.

Vores nyhedsbureau skriver, at Apple anvender en silo-baseret organisationsmodel, der skal sikre, at kun ganske få medarbejdere har det fulde overblik over projektet.

Apple har tidligere anvendt netop denne model i vigtige og hemmeligheds-krævende udviklingsprojekter.

Apple udvikler et helt ny analysesystem

Xiaolang Zhang arbejdede med udvikling af både software og hardware til de selvkørende biler.

Ifølge Apples sagsanlæg arbejdede han for selsabets såkaldte Compute Team med at designe og teste printkort til at analysere sensor-data.

“Det er sandsynligt, at Apple håber at bygge et Lidar-baseret system, og at selskábet bygger løsninger til akkurat fortolkning af billeder, som køretøjet tager,” skriver vores amerikanske nyhedsbureau.

Apple Maps spiller helt central rolle

Apple meddelte forleden, at selskabet var i gang med et totalt redesign af Apple Maps.

Det kan du læse mere om her: Apple på vej med helt ny udgave af Apple Maps - skal hente data fra millioner af iPhones.

Det ligger helt klart, at Apple Maps kommer til at spille en central rolle i udviklingen af en Apple iCar.

Et klart tegn er, at Apple hjemtager al udvikling af kort-programmet, der i dag bygger på data fra flere forskellige leverandører.

Apple bygger allerede prototyper

Af sagsanlægget fremgår det, at der i de dokumenter, som Xiaolang Zhang angiveligt stjal, er ret detaljerede oplysninger om Apples prototyper.

De inkluderer blandt andet detaljer om strøm, batteri-system, affjedring, kardan-ophæng og flere andre ting.

“Det antyder, at selskabet enten bygger prototyper eller er i gang med at bygge komponenter hertil,” lyder det fra vores nyhedsbureau.

Desuden indeholdte de data, som Xiaolang Zhang stjal, forskellige tekniske manualer, skemaer og rapporter - blandt andet om nye batteri-teknologier, som udvikles til avancerede køle-systemer.

Apple har et særligt, internt sikkerhedskorps

Xiaolang Zhang blev afsløret af Apples særlige, interne sikkerhedskorps, som hedder Product Security Team, viser dokumenterne.

Det skete dog først efter, at Xiaolang Zhang havde sagt sit job op og rejst til Kina med dokumenterne.

Ifølge sagsanlægget er Product Security Team i stand til at finde ud af helt nøjagtigt hvilke dokumenter, der er blevet delt, hvornår, hvor og med hvilke netværk.

Det var Product Security Team, der opdagede, at Xiaolang Zhang havde haft adgang til store mængder data umiddelbart inden, han sagde op, og det fik alarmklokkerne til at ringe.

Apple er i fuld gang med at rekruttere

Apple er fortsat i gang med at rekruttere ledere og chefer til udviklingsprojektet.

Det er således kun en måned siden, at selskabet hyrede top-ingeniøren Jaime Waydo, som hidtil har arbejdet for Googles bil-projekt, Waymo.

Selskabet beskæftiger i dag en helt række af Teslas tidligere topfolk samt forskellige eksperter, der tidligere har arbejdet for eksempelvis BlackBerry, Ford, GM og batteriselskabet A123 Systems.

“Selskabet rekrutterer fortsat kompetencer med relevans til Project Titan - inklusive robot-ingeniører,” skriver vores nyhedsbureau med henvisning til dette jobopslag.

Læs også:

Apple-udviklere afslører planer for selvkørende biler: Bruger færre sensorer end andre

Apple-boss bryder tavsheden: Ja, vi arbejder på teknologi til selvkørende biler

Hvor skal Apples næste store hit komme fra? Her er alle de revolutionerende teknologier, som Applearbejder med
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Høst hurtigt AI-fordele med skarp fokus på specifikke udfordringer – og uden behov for at kode
Markant reduceret svartid, styrket effektivitet og færre fejl. Det er blandt fordelene ved at lade AI sortere og prioritering beskeder fra en stor mængde brugere og kunder.