Artikel top billede

Staten skal kortlægge sine it-systemer efter massiv kritik: Kvaliteten er for svingende, og der mangler overblik over, hvad pengene bruges til

Statlige myndigheder skal nu kortlægge deres portefølje af it-systemer og udarbejde en handlingsplan, der skal sendes til gennemsyn hos Statens it-råd. Det er meldingen fra Digitaliseringsstyrelsen.

Alle statslige myndigheder skal nu kortlægge deres it-systemer.

Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen efter, Finansministeriets årlige it-raport - det såkaldte kasseeftersyn - viste, at der er store problemer med it-sikkerheden i statens it-systemer.

Det nye kasseeftersyn har vist, at 117 ud af i alt 377 samfunds- og forretningskritiske it-systemer er ramt af it-sikkerhedsproblemer.

Selvom billedet er dystert, er det dog ikke helt så slemt, som i sidste års kasseeftersyn, hvor det var intet mindre 157 statslige-it-systemer, der havde utilstrækkelig it-sikkerhed.

”De to kasseeftersyn viser, at vi ikke er gode nok til det, og derfor er der også sat flere initiativer i gang. Blandt andet introduktionen af modellen for porteføljestyring, som netop vil bidrage til en mere vedligeholdt og sikker it-systemportefølje,” siger Rikke Hougaard Zeberg, der er direktør i Digitaliseringsstyrelsen, til styrelsens hjemmeside.

Læs: Det står sløjt til med it-sikkerheden i staten: 117 ud af 377 offentlige it-systemer er ramt af sikkerhedsproblemer

Digitaliseringsstyrelsen oplyser ligeledes på sin hjemmeside, at de to kasseeftersyn har vist, at der mangler overblik over, hvad de statslige penge bruges samtidig, at kvaliteten i myndighedernes it-varetagelse er for svingende.

Den nye kortlægning er en del af en ny model for porteføljestyring af statslige it-systemer, og den indebærer desuden, at de statslige myndigheder uodover at kortlægge deres portefølje over it-systemer også skal udarbejde en it-handlingsplan for porteføljen og sende den til gennemsyn. hos Statens IT-råd.

Det skal, ifølge Digitaliseringsstyrelsen, være med til at sikre ”en mere ansvarlig og sikker styring af statens it-systemer.

Udover den nye model for porteføljestyring bliver Statens IT-råd også styrket og får fem nye medlemmer.

De nye medlemmer er: Charlotte Hersdorf fra Nordea, Karin Bentsen Kombit, Mikkel Müller fra Danmarks Radio, Peter Schleidt fra Jyske Bank og Torben Ruberg fra Maersk Tankers.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis