Artikel top billede

Staten skal kortlægge sine it-systemer efter massiv kritik: Kvaliteten er for svingende, og der mangler overblik over, hvad pengene bruges til

Statlige myndigheder skal nu kortlægge deres portefølje af it-systemer og udarbejde en handlingsplan, der skal sendes til gennemsyn hos Statens it-råd. Det er meldingen fra Digitaliseringsstyrelsen.

Alle statslige myndigheder skal nu kortlægge deres it-systemer.

Det oplyser Digitaliseringsstyrelsen efter, Finansministeriets årlige it-raport - det såkaldte kasseeftersyn - viste, at der er store problemer med it-sikkerheden i statens it-systemer.

Det nye kasseeftersyn har vist, at 117 ud af i alt 377 samfunds- og forretningskritiske it-systemer er ramt af it-sikkerhedsproblemer.

Selvom billedet er dystert, er det dog ikke helt så slemt, som i sidste års kasseeftersyn, hvor det var intet mindre 157 statslige-it-systemer, der havde utilstrækkelig it-sikkerhed.

”De to kasseeftersyn viser, at vi ikke er gode nok til det, og derfor er der også sat flere initiativer i gang. Blandt andet introduktionen af modellen for porteføljestyring, som netop vil bidrage til en mere vedligeholdt og sikker it-systemportefølje,” siger Rikke Hougaard Zeberg, der er direktør i Digitaliseringsstyrelsen, til styrelsens hjemmeside.

Læs: Det står sløjt til med it-sikkerheden i staten: 117 ud af 377 offentlige it-systemer er ramt af sikkerhedsproblemer

Digitaliseringsstyrelsen oplyser ligeledes på sin hjemmeside, at de to kasseeftersyn har vist, at der mangler overblik over, hvad de statslige penge bruges samtidig, at kvaliteten i myndighedernes it-varetagelse er for svingende.

Den nye kortlægning er en del af en ny model for porteføljestyring af statslige it-systemer, og den indebærer desuden, at de statslige myndigheder uodover at kortlægge deres portefølje over it-systemer også skal udarbejde en it-handlingsplan for porteføljen og sende den til gennemsyn. hos Statens IT-råd.

Det skal, ifølge Digitaliseringsstyrelsen, være med til at sikre ”en mere ansvarlig og sikker styring af statens it-systemer.

Udover den nye model for porteføljestyring bliver Statens IT-råd også styrket og får fem nye medlemmer.

De nye medlemmer er: Charlotte Hersdorf fra Nordea, Karin Bentsen Kombit, Mikkel Müller fra Danmarks Radio, Peter Schleidt fra Jyske Bank og Torben Ruberg fra Maersk Tankers.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere