Artikel top billede

Microsofts nye Surface Go er en lille og let hybrid-laptop

Vores dom over Microsofts nuttede lille Surface Go: Let at blive forelsket i, men ikke lige nem at leve med

Den fikse Surface Go fra Microsoft byder på gode idéer, high-end funktioner og lækre materialer – men den kan ikke løbe fra sine svagheder.

Man kan mene meget om Microsoft, men man kan ikke tage fra dem, at de har skabt en interessant stribe produkter med deres Surface-serie.

Her er selskabet tydeligvis ikke bange for at prøve nye formater af, som langt hen ad vejen danner skole i det øvrige Windows-økosystem. Særligt selskabets Surface Pro-tablets har nærmest egenhændigt skabt sin egen klasse af Windows-baserede hybrid-maskiner.

Dagens testemne - det nyeste bud på et Surface Produkt - den diminutive Surface Go, tyder allerede nu på, at den har potentiale til mere end det, de klejne mål indikerer.

Læs også: Surface til folket: Spritny 10-tommer Windows-tablet fra Microsoft skal give Samsung og Apple kamp til stregen - se billederne og specs her

En nuttet mini-surface

Udgangspunktet er ikke til at tage fejl af, det er et Surface-produkt helt ud til fingerspidserne. Microsofts lækre magnesium-finish og det karakteristiske støtteben er begge til stede.

Den er fuldt ud lige så lækker som din dyrere søskende i Pro-serien. Det kan godt være den er billig, men den føles som et premium-produkt.

Jeg fristes endda til at foretrække Go’en i hånden, for dennes kanter er en smule mere afrundede, hvilket gør den rarere at holde ved i længere tid. Her er heller ikke nogen blæsere ombord, hvorfor støj og støv aldrig går hen og bliver et problem.

Og så vejer den jo ingenting - for en laptop. Brevvægten siger 524 gram, eller 770 gram når det lækre alcantara-cover sluttes til. Den 25W stærke oplader med magnetisk Surface-opkobling vejer 155 gram, men skulle du glemme den, kan en almindelig USB-C benyttes som nødløsning.

Sammenligner du med en iPad eller en lignende tablet, er Go’en ikke nær så overbevisende – den er tydeligvis lidt tykkere og en tand tungere.

Når det er sagt, byder Surface Go på sit yderst praktiske støtteben, der gør det let at hvile armene og stille den fra sig.

Dejligt display

Det gode indtryk fortsætter, når man tænder for maskinen. Displayet er levende og farverigt mens det samtidig er trykfølsomt. Det er i øvrigt uhyre enkelt at komme i gang med tabletten, ved hjælp af den indbyggede Windows Hello ansigtsgenkendelse.

Selvom det leverer en kulørt pallette og en god kontrast, er det ikke uden svagheder. De ti tommer displayet strækker sig over er det mindste vi har set i en Surface-enhed til dato, mens opløsningen på 1.800 x 1.200 pixels gør displayet mindre skarpt end det, du finder på en iPad eller en Surface Pro.

Med sit mindre skærmareal, kommer man let til at mangle albuerum i Windows-programmer, da de ofte er skabt med større arealer in mente.

Surface Go inkluderer heldigvis en god lydside, som giver bund i film og spil-oplevelserne på det lille lærred. Her er en stereoanordning der pumper hæderlig lyd i den rigtige retning – mod brugeren.

Læs også: Test: Huaweis MediaPad M5 tablet er det bedste alternativ til en iPad netop nu – det er dog ikke altid godt nok

En klejn processor

Surface Go er en lille, passivt kølet maskine og det sætter naturligvis begrænsninger for, hvad der kan klemmes af processorkræfter i tabletten.

Hvor Microsoft tidligere har forsøgt sig med en atom-processor, en CPU med rødder i mobilsegmentet, finder du her en vaskeægte laptop-processor – bare en lille en af slagsen.

Motorrummet regeres af en Pentium 4415Y dual-core sag baseret på sidste års 7. generation core-arkitektur fra Intel. Den tikker samtidig med maksimale 1,6 GHz hvilket automatisk sætter en øvre grænse for løjerne.

I brug opleves den dog som relativ kvik, særligt i den testede model som får god hjælp fra opgraderingen fra det sløve 64GB eMMC-drev til 128GB fuldblods-SSD. Den er samtidig udstyret med 8GB RAM mod begyndermodellens 4GB.

Den håndterer overordnet set kontoropgaver som Office og surfen på nettet uden at tøve synderligt. Kræver du meget mere af den, som fotoredigering eller 3D-spil vil den dog begynde at tage sig god tid.

I min stribe af benchmarks har den ydet omkring dobbelt så hurtigt som den tre år gamle, og også dengang sløje, Surface 3, mens akkurat formår at overhale den ligeledes tre år gamle budgetversion af Surface Pro 3 med Core i3 processor ombord.

Alt i alt en brugbar maskine, som man efter nogle timers brug bemærker, er gået på kompromis med noget væsentligt: driftstiden. Der skal kæmpes en del med indstillingerne og lysstyrken for at få batteriet til at strække til mere end seks timer.

Sætter du gang i nogle AAA-spiltitler, skal du heller ikke regne med meget mere end et slide-show, hvis spillet er udgivet i de seneste fem år. Du vil i øvrigt få kværnet igennem batteriet på under to timer.

Sammenligner du Surface Go med sin oplagte iPad-konkurrent, iPad (2018), ser billedet anderledes ud. Man er ikke i tvivl om, at iOS-styresystemet og -apps kræver færre ressourcer, hvorfor den ofte vil virke kvikkere.

Windows 10 kan spænde ben

Microsoft Surface Go bliver en af de første maskiner herhjemme som fødes med Microsofts Windows 10 ’S’ ombord.

S’et står i følge Microsoft selv for ’Sikkerhed og Speed’, hvilket opnås ved at holde brugerne væk fra selv at installere programmer – eller snavs - udenfor Microsofts egen Store.

Jeg gik ind i denne test med den indstilling, at det begrænsede, men sikrere, Windows skulle afprøves, men der skulle gå meget mere end to minutter før, at jeg savnede min Chrome-browser, Adobes CC-pakke samt min sædvanlige pakke af benchmark-programmer.

Tiden er ikke moden til Windows 10 S til privat brug, men potentialet er der, til mere kontrollerede miljøer som skoler eller virksomheder.

Det tager heldigvis ikke meget mere end 10 sekunder at skifte til den almindelige Windows 10 Home som følger med Surface Go. Du skal dog være opmærksom på, at skiftet ikke kan fortrydes og din maskine vil fremover være med fuld Windows ombord.

Se også: Her er Samsungs to spritnye våben i kampen om tabletmarkedet

Benytter du primært Windows 10 i sin standard mode, glædes du over at alt fungerer som det skal i sammenspil med mus og tastatur.

Springer du over i tablet-tilstand er Windows 10’s begrænsninger mere tydelige. Jeg savner fortsat en del gode, mere touch-venlige apps til platformen og må samtidig konstatere, at mange af de eksisterende apps ikke er så finpolerede som deres pendanter på iOS og Android-platformene.

Det er lidt i problem, i en enhed, som også satser på også at fungere som hverdagstablet.

Gode tilslutningsmuligheder

Der hvor Surface Go brillerer i forhold til mange øvrige tablets er mængden af tilslutningsmuligheder. Her er en dedikeret USB-C port til at slutte skærm, hub eller andet ekstraudstyr til, mens lagerpladsen kan udvides via et micro-SD kort med op til 512GB.

Dertil kommer en kvik ac-wifi forbindelse, et jack-stik samt

Som en del af Surface-familien spiller Go også med Microsofts Surface tilbehør som Surface Dock, den store Surface-knap eller Surface pennen, som nu understøtter over 4.000 trykniveauer og tilt. Pennen kan endda hæfte sig magnetisk til Surfacen på sikker vis.

Vigtigste tilbehør til Surface Go er dog det skræddersyede Type Cover – et cover der på magnetisk vis giver både beskyttelse til skærmen, et tastatur og en relativ stor touchpad.

Se også: Test af Apples splinternye iPad: Fremstår som andensorteringen af et luksusprodukt (men udgangspunktet er godt)

Selve tastatur fungerer overraskende godt – det er naturligvis noget klemt på grund af tasternes små dimensioner, men med øvelse kan der tastes næsten lige så hurtigt og effektivt som på et ’rigtigt’ tastatur.

Også touchpad’en er et positivt bekendstskab – selve overfladen er dobbelt så stor som på den gamle Surface 3 og det lystrer hurtigt og trofast.

Coveret er altså godt, men det må også siges at være et must, for at få det bedste ud af Surface Go. Desværre følger det ikke med, men er småpebret ekstraregning på 799 kroner. Vælger du det lidt mere noble cover i alcantara-læder skal du slippe yderlige to hundrede kroner.

Perfekt til ferien, mindre oplagt til hverdagen

Surface Go har været en noget ambivalent størrelse at arbejde med.

Jeg er småforelsket i det fikse format, den lækre finish og displayets levende farver. Det er den laptop/tablet jeg selv vil have med på min næste ferie. Prisen er endda behersket.

Det er på mange måder den perfekte maskine nummer to.

Når det derimod bliver hverdag igen, løber jeg sur i enhedens begrænsninger.

Skærmen og tastaturet er for små til at fungere optimalt som ens primære maskine. Batteriet er middelmådigt og der opstår lidt for mange tænkepauser, mens maskinen bruges.

Som tablet er der samtidig for meget som Windows 10 ikke kan, hvorfor jeg heller ikke helt begriber hvorfor Surfacens største fortrin, det fine tastatur-cover skal være en dyr ekstraomkostning. Den er jo et must, før Surface Go kan blive et godt bekendtskab.

Overordnet set, ser Go-formatet overbevisende ud. Kan Microsoft på sigt finpudse Windows' tabletoplevelse, samt klemme en lidt kraftigere processor og lidt mere batteri ned i maskinen, er jeg overbevist om, at Microsoft her har fat i et vinderkoncept.

Se også: Studieklar PC til små penge: Her er 11 tips til den perfekte, prisvenlige bærbar


Loading ikon