Artikel top billede

Her er anmeldernes dom over Apples nye iPhone Xs og Xs Max

Apples fine nye iPhone Xs og Xs Max får generelt ros fra anmelderne. Flere af dem har dog rigtigt svært ved at forsvare den høje pris.

Apple er ude med to nye stjernetelefoner denne uge. Fra fredag 21. september vil de første iPhone Xs og Xs Max lande i de danske forretninger.

Med årets ’S’-overhaling bringer Apple ikke meget nyt designmæssigt, med undtagelse af Xs Max som byder på det største display nogensinde i en iPhone.

Dertil kommer ny software, et forbedret dobbeltkamera og en af klodens mest avancerede processorer tikkende under et hærdet glasdesign.

Se også: Her er de tre nye iPhones: Apple har netop præsenteret to frække topmodeller samt en helt ny "folketelefon"

Samme ydre, nye materialer og en Max-model

Designmæssigt er der intet, der signalerer, at der her er en ny iPhone. Med undtagelse af den nye let kobberfarvede ’guld’-variant er den identisk med sin forgænger.

Ændringerne er derimod at spotte i materialerne, som glasbagsiden, der ifølge The Verge er mere modstandsdygtig over for ridser.

iPhone Xs Max er i sagens natur en ny størrelse med sit oppustede display, der spreder sig over 6,5 tommer mod 5,8 tommer på den mindre model.

Her undrer britiske The Independents David Phelan sig over, at det ekstra skærmaeral ikke er udnyttet til at vise mere på skærmen.

Enkelte apps får dog en særlig landskabsvisning i stil med den, som iPad byder på, noterer the Verges Nilay Patel:

”Her er nogle softwareforbedringer, som er genkendelige fra Plus-modellerne: Enkelte apps kan få sidemenu og vise faner i Safari. Men så er det også det.”

New York Times' Brian Chen er dog alligevel fan af den større model:

”Ved at fjerne kanterne omkring displayet har Apple gjort et fantastisk arbejde i at udvide skærmstørrelsen uden at det går ud over Xs Max anvendelighed”, skriver han.

Hos anmelderne lyder der enstemmig ros til begge telefoners display og deres opulente farver samt stærke lysstyrke og kontrast.

Den karakteristiske notch er stadig ombord her og gemmer igen på et frontkamera og en Face-ID sensor, som genkender brugerens ansigt.

Med iOS 12 kan der samtidig lagres et alternativt profilbillede, eksempelvis et med og uden solbriller.

Se også: Nu skal du selv punge ud, hvis du vil bruge dine gamle høretelefoner i verdens dyreste iPhone: Apple fjerner adapter

Under motorhjelmen

Apples to nye stjerner får klodens første 7nm-processor ombord, kaldet A12 Bionic. Og med den følger løfter om endnu højere ydelse og lavere strømforbrug.

Den præsterer en tand højere end sin forgænger, når det gælder apps og almindeligt brug, skriver The Verge, men den gemmer samtidig på ekstra kræfter, når det gælder programmer, som udnytter kunstig intelligens og augmented reality.

”Her er så meget mere overskud til AR-oplevelser, at jeg regner med, at udviklere savler over mulighederne her,” noterer Techcrunch’s Matthew Panzarino.

Selve driftstiden er øget en tand.

iPhone XS holder sig kørende en halv time længere end de otte timer, som iPhone X byder på, noterer Nilay Patel.

Han bemærker, at Xs Max kan levere 12 timers brug. Det er en erfaring, som Wireds anmelder, Lauren Goode, bekræfter i sin anmeldelse.

Bedre, mere aggressivt dobbeltkamera

De to nye iPhones er i år ekviperet med en større sensor og dobbelt så mange fokuspixels end tidligere.

Sammen med de nye kræfter i motorrummet giver det de to Apple-telefoner en flok nye fotomuligheder.

Mest iøjnefaldende er en revideret HDR-funktion døbt ’Smart-HDR’, som CNet vurderer til at levere markant bedre resultater end forgængeren til trods for, at opløsningen fortsat er på 12 megapixels.

HDR-funktionen glæder dog ikke alle anmeldere.

The Verges skribent ærgrer sig over, at efterbehandlingens aggressive algoritmer fjerner de allerfineste detaljer.

”Denne sløring skuffer mig hver eneste gang, jeg bemærker den”, skriver han.

En anden ny fotofeature i iPhone Xs og Xs Max findes i dobbeltkameraets portrætfunktion.

Nu kan baggrunden ikke bare sløres, mængden af sløring kan justeres efter, at billedet er taget.

Overordnet set får iPhone Xs-kameraet ros for dets fotoevner.

Mashables Raymond Wong lægger ikke fingre imellem ved at sige, at XS og XS Max ’tager bedre billeder end nogen Android-telefon’.

Læs også: En slags nekrolog: Den fikse, kompakte smartphone er endegyldigt død

Det med prisen

Apples billigste iPhone Xs løber op i 8.899 kroner med sine 64GB lagerplads, mens topmodellen Xs Max kan koste helt op til 12.999 kroner med 512GB lager ombord.

Hvorvidt de nye iPhones er pengene værd, er der delte meninger om.

Her synes konsensus at være, at telefonen er så dyr, at opgraderingen til Xs er til at overse, hvis man i forvejen har en iPhone X.

Telefonen er ’beyond pricey’ ifølge Mashable, som råder iPhone-køberne til at vente et år eller to med at investere i en ny iPhone, medmindre der efterlyses et bedre kamera eller et større display på en iPhone.

Her går amerikanske Cnet direkte ud og anbefaler forbrugerne at vente og se på, hvad den billigere iPhone Xr vil byde på, når denne udkommer i midten af oktober.


Loading ikon