Artikel top billede

(Foto: Esbjerg Byhistoriske Arkiv.)

Nu falder afgørelsen om gigantisk Facebook-datacenter i Esbjerg: Masser af naboer frygter for støj og trafikproblemer

Borgere i Esbjerg frygter trafik-problemer, støj og visuelle forandringer, når Facebook kommer til byen. Nu skal byrådet tage stilling til borgernes bekymringer.

Om få timer skal byrådet i Esbjerg tage stilling den videre skæbne for det datacenter, som Facebook efter planen skal opføre i Andrup uden for Esbjerg.

Byrådet i Esbjerg skal ved et byrådsmøde klokken 16:00 mandag tage stilling de foreslåede ændringer kommunalplanen og lokalplanen for det område, hvor Facebook snart vil opføre datacenteret.

Der er i alt kommet 74 høringssvar fra fortrinsvist bekymrede borgere, der snart kan se frem til at få et gigantisk datacenter som nabo.

Af dagsordenen for byrådsmødet, der kan findes på Esbjerg Kommunes hjemmeside, fremgår det blandt andet, at borgerne er bekymrede for trafikken i området, hvor borgerne er særligt bekymret for lukningen af vejen Nordskrænten.

Læs også: Borgere raser over konsekvenser af nyt Esbjerg-datacenter: Vil kæmpe imod med næb og klør

Frygter støj og visuelle forandringer

Men derudover er borgerne også bekymret for påvirkning af støj, for opførelsen af højspændingskabler samt for det visuelle indtryk, som opførelsen af datacenteret vil have på området.

Utilfredsheden har længe ulmet blandt borgere i området, og lokalmediet JydskeVeskysten kunne tidligere på året rapportere fra et borgermøde, hvor hundredvis af utilfredse borgere var mødt op.

”I må heller ikke gøre jer den illusion, at dette ikke bliver til noget. Der er allerede betalt og investeret så mange penge her i området. Derfor er det kolossalt vigtigt at sende et signal og holde et lokalt pres på kommunen. Alle, der har muligheden, bør derfor skrive deres input til kommunen. Når det først er lavet, bliver det ikke lavet om,” lød det ifølge avisen fra en borgerne på mødet.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har til DR Syd oplyst, at han har forståelse for borgernes bekymring, men at han mener, at de ubegrundede.

Skal opføres ovenpå jernalderlandsby

DR Syd kan ligeledes fortæller, at arkæologiske udgravninger viser, at datacenteret skal opføres oven på en 2.000 år gammel jernalder landsby.

Michael Alrø Jensen, der er museumsdirektør for Sydvestjyske Museumer, vurderer dog ikke, at udgravninger vil føre til forsinkelser af byggeriet.

”Det er ikke min vurdering, at byggeriet bliver forsinket. Vi gør, hvad vi kan, for at byggeriet kan starte til planlagt tid, siger han til DR Syd.

Læs også: Efter lang tids hemmelighedskræmmeri: Det er Facebook, der bygger kæmpe-datacenter i Esbjerg

Har været omgærdet af stor mystik

Der har længe været stor mystisk om, hvilken virksomhed der stod bag datacenterne-planerne i Esbjerg.

Men i sidste uge kunne JydskeVestkysten på baggrund oplysninger fra byrådet afsløre, at det er selskabet Notita Networks ApS, som står bag datacenter-planerne ved Esbjerg.

Notitia Networks ApS er registreret med adresse på Tuborg Boulevard i Hellerup, og lokalavisen har afsløret, at det er Facebook International Operations Limited i Dublin, der gemmer sig bag Hellerup-selskabet.

Læs også: Datacenter-ekspert: Kun få virksomheder kan bygge et datacenter af den størrelse, som planlægges i Esbjerg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere