Artikel top billede

(Foto: Esbjerg Byhistoriske Arkiv.)

Nu falder afgørelsen om gigantisk Facebook-datacenter i Esbjerg: Masser af naboer frygter for støj og trafikproblemer

Borgere i Esbjerg frygter trafik-problemer, støj og visuelle forandringer, når Facebook kommer til byen. Nu skal byrådet tage stilling til borgernes bekymringer.

Om få timer skal byrådet i Esbjerg tage stilling den videre skæbne for det datacenter, som Facebook efter planen skal opføre i Andrup uden for Esbjerg.

Byrådet i Esbjerg skal ved et byrådsmøde klokken 16:00 mandag tage stilling de foreslåede ændringer kommunalplanen og lokalplanen for det område, hvor Facebook snart vil opføre datacenteret.

Der er i alt kommet 74 høringssvar fra fortrinsvist bekymrede borgere, der snart kan se frem til at få et gigantisk datacenter som nabo.

Af dagsordenen for byrådsmødet, der kan findes på Esbjerg Kommunes hjemmeside, fremgår det blandt andet, at borgerne er bekymrede for trafikken i området, hvor borgerne er særligt bekymret for lukningen af vejen Nordskrænten.

Læs også: Borgere raser over konsekvenser af nyt Esbjerg-datacenter: Vil kæmpe imod med næb og klør

Frygter støj og visuelle forandringer

Men derudover er borgerne også bekymret for påvirkning af støj, for opførelsen af højspændingskabler samt for det visuelle indtryk, som opførelsen af datacenteret vil have på området.

Utilfredsheden har længe ulmet blandt borgere i området, og lokalmediet JydskeVeskysten kunne tidligere på året rapportere fra et borgermøde, hvor hundredvis af utilfredse borgere var mødt op.

”I må heller ikke gøre jer den illusion, at dette ikke bliver til noget. Der er allerede betalt og investeret så mange penge her i området. Derfor er det kolossalt vigtigt at sende et signal og holde et lokalt pres på kommunen. Alle, der har muligheden, bør derfor skrive deres input til kommunen. Når det først er lavet, bliver det ikke lavet om,” lød det ifølge avisen fra en borgerne på mødet.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har til DR Syd oplyst, at han har forståelse for borgernes bekymring, men at han mener, at de ubegrundede.

Skal opføres ovenpå jernalderlandsby

DR Syd kan ligeledes fortæller, at arkæologiske udgravninger viser, at datacenteret skal opføres oven på en 2.000 år gammel jernalder landsby.

Michael Alrø Jensen, der er museumsdirektør for Sydvestjyske Museumer, vurderer dog ikke, at udgravninger vil føre til forsinkelser af byggeriet.

”Det er ikke min vurdering, at byggeriet bliver forsinket. Vi gør, hvad vi kan, for at byggeriet kan starte til planlagt tid, siger han til DR Syd.

Læs også: Efter lang tids hemmelighedskræmmeri: Det er Facebook, der bygger kæmpe-datacenter i Esbjerg

Har været omgærdet af stor mystik

Der har længe været stor mystisk om, hvilken virksomhed der stod bag datacenterne-planerne i Esbjerg.

Men i sidste uge kunne JydskeVestkysten på baggrund oplysninger fra byrådet afsløre, at det er selskabet Notita Networks ApS, som står bag datacenter-planerne ved Esbjerg.

Notitia Networks ApS er registreret med adresse på Tuborg Boulevard i Hellerup, og lokalavisen har afsløret, at det er Facebook International Operations Limited i Dublin, der gemmer sig bag Hellerup-selskabet.

Læs også: Datacenter-ekspert: Kun få virksomheder kan bygge et datacenter af den størrelse, som planlægges i Esbjerg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?