Artikel top billede

Xiaomi Mi 8 ligner og opfører sig på mange måder som en iPhone X - bare til den halve pris

Test af Xiaomi Mi 8 beviser, at her er endnu et kinesisk mobilmærke, der skal holdes øje med

Xiaomi Mi 8 byder på stærke komponenter til den halve pris – der er dog grunde til at springe modellen over.

Selvom Huawei og OnePlus har markeret sig den seneste årrække på det europæiske smartphone-marked, skal man ikke overse, at den kinesiske storspiller, Xiaomi, i øjeblikket er i færd med at gøre sit indtog i det europæiske felt, herunder Danmark.

Mobilproducenten har igennem lang tid været kendt for uhyre skarpt prissat elektronik – og særligt skandaløst prissatte smartphones.

Stramt styret produktion og en lang stribe tilknyttede services (i Asien) har gjort det muligt for producenten at levere enheder, der kan hamle op med toptelefoner fra Apple og Samsung til under det halve af konkurrenternes listepriser.

Se også: Xiaomi indleder nyt europæisk offensiv med et lovende smartphone line-up

"Forretnings"-modellen har nydt stor succes i hjemlandet og er altså nu moden til det lille danske marked.

Mød selskabets topmodel herhjemme: Xiaomi Mi 8.

Se også: Apple og Samsung sidder stadig tungt på smartphone-markedet, men de kinesiske producenter haler ind på dem med lynets hast

Der synes at have bredt sig en konsensus for, hvordan en prisstærk smartphone med high-end look skal skæres.

Både hos Huawei, Samsung, OnePlus og Motorola synes man at arbejde efter samme skabelon i mellemklassen.

Her finder man spejlblanke glasflader for og bag, en aluminiumsramme rundt om herligheden og en fingeraftrykslæser enten foran eller bagpå.

Xiaomi Mi 8 følger samme opskrift. Mi 8 er dog udmærket skruet sammen, om end det hele virker lidt uopfindsomt.

I nogle tilfælde er mobilen vandtæt og i andre er der en ansigtsscanner ombord. Hverken af delene er nu at finde her.

Jack-stikket er også borte, men det er åbenbart på mode blandt toptelefoner.

Læs også: Studieguide: Følg disse råd og få mest smartphone for pengene - disse fire smartphones er de bedste køb lige nu

Lækkert display

En anden detalje, som efterhånden er standard i en mobil anno 2018, er, at skærmen skal have sig et hak i toppen af displayet. Det kan vi nok takke Apple for.

Det blænder naturligvis for en del af udsynet, men med 6,2 tommer skærm i 18,7:9-formatet har man nu alligevel godt med skærmareal at boltre sig på.

Teknologien ombord er OLED med den dybe kontrast og de frodige farver der hører med. Den maksimale lysstyrke, der leveres, er også mere end godkendt, så den kan kæmpe om kamp med solens stråler udendørs.

Største svaghed, når det gælder film og spil, er, at her kun er enkel højttaler til at sætte bund i soundtracket. Den spiller egentlig højt nok, men der overstyres hurtigt, når volumen skrues op.

Læs også: Huawei løfter sløret for ambitiøst mål: Vil være klodens førende smartphone-producent inden udgangen af 2019

Ydelse i top

Der bliver i en mellemklassemobil ofte sparet i motorrummet. Det gælder dog ikke Mi 8’s tilfælde.

Her er det årets topprocessor fra Qualcomm, der, sammen med 6GB RAM, byder på otte højtydende kerner.

Det mærkes i generel brug, at der er krummer i denne sag.

Apps åbnes op prompte, hjemmesider stryger man igennem, og spil kan den klare uden at kny.

Under længere spilseancer synes telefonen dog at have lidt vanskeligt med at komme af med overskudsvarmen, hvorfor ydelsen drosles lidt ned.

Batteriet, der følger med Xiaomi Mi 8, er også godt – dog uden at brillere. Her kan der regnes med små halvanden døgns brug, hvilket er lidt over gennemsnittet.

Den medfølgende kvikoplader gør også en god figur her ved at sørge for, at der tankes helt op på lidt over halvanden time.

Eneste lille mén, som jeg har oplevet, har været når det gælder samtalekvalitet og netværkshastigheder.

Her har mobilen døjet af og til med at levere en klar lyd, mens 4G-hastighederne der opnås, kun er gennemsnitlige.

Se også: Test: OnePlus 6 fortjener at blive selskabets største mobilhit

Knas med softwaren

Xiaomis Mi 8’s kinesiske rødder ses tydeligst, når man dykker ned i telefonens interface.

Her går Xiaomi egne veje rent interfacemæssigst, ved helt at skrotte Googles design-forskrifter og i stedet byde på selskabets egen fortolkning af Android 8.1 Oreo.

Det betyder i praksis, at det bliver lidt omstændeligt at finde en given app, da dine programmer her bliver spredt over mange faner.

Søgefunktionen ombord er samtidig Googles omni-search som synes at foretrække resultater på nettet, fremfor at give dig den app du søger. Det gør det mere indviklet end nødvendigt at finde det man søger.

Heldigvis er Android et yderst fleksibelt styresystem, man kan derfor let indstille den til ens præferencer.

Hvad der er mindre forudsigeligt, er selskabets politik, når det gælder softwareopdateringer. En Android 9 Pie opdatering skulle være på trapperne, men det er noget usikkert, hvorvidt der er flere opdateringer i sigte.

Enkelte apps tilgang til tilladelser undrer også.

Jeg forstår ikke helt hvorfor noget så enkelt som ’Vejr’-app’en skal have adgang til telefon-funktionerne, mine kontakter og billedgalleriet. Det bør altså ikke være nødvendigt. Den slags giver ikke lyst til at benytte eksempelvis selskabets Cloud-tjeneste til lagring af ens filer og data.

Glimrende kamera

Mens kinesiske konkurrenter som Huawei og OnePlus ræser mod at klemme stadigt flere megapixels inde i deres toptelefoner, har Xiaomi i denne ombæring valgt at holde igen.

Her er to gange 12 megapixels at finde på bagsiden, hvoraf det ene byder på to gange optisk zoom - det samme man i dag finder hos Samsungs og Apples bedste telefoner.

Og det fungerer. Xiaomi leverer glimrende fotoresultater i både lyse og mørke omgivelser, som på flere punkter kan matche det bedste markedet, har at byde på.

Eneste mindre svaghed har jeg oplevet i teleoptikken, som ikke er nær så skarp som i nogle af de øvrige toptelefoner, hvorfor den ikke formår at komme så tæt på som hos de øvrige. Det ændrer dog ikke ved, at der her bydes på et af de allerbedste mobilkameraer i en telefon til under fire tusinde kroner.

Se også: Prøvekørt: Huaweis Mate 20 Pro er en tag-selv-buffet af imponerende hardware

Stærk til prisen

Man bliver igen og igen imponeret over, hvad kinesiske mobilproducenter kan levere af teknologiske kreationer, når prisen tages med i ligningen.

Her får man en telefon, der leverer næsten samme færdigheder, som telefoner der koster mindst et par tusinder kroner mere.

Når det er sagt, ærgrer jeg mig over, at Xiaomi ikke tilbyder en ’Android One’ version af telefonen herhjemme, som de gør med Xiaomi Mi A1 og Mi A2. Det ville klæde den ellers velskabte mobil.

Tilbage står man med en højt ydende telefon, som på grund af sit software ikke helt formår at hæve sig over de andre kinesiske prisbaskere som OnePlus 6 eller i Huawei P20 i anvendelighed.

Læs også: Kina overhaler USA på 5G-teknologi


Loading ikon