Artikel top billede

Prisen på forsinket it-system bag ejendomsvurderinger runder en milliard kroner

Prisen på det nye it-system bag ejendomsvurderinger er ind til videre gjort op. Regningen lyder på en milliard kroner, og her er den seneste forsinkelse endnu ikke regnet med, oplyser Skatteministeriet.

For få dage siden kunne Skatteministeriet oplyse, at det store it-projekt bag de nye ejendomsvurderinger ikke bliver klar til tiden, men bliver udskudt et år og først forventes færdigt til juli 2020.

Nu er den foreløbige regning på it-projektet bag ejendomsvurderingerne så gjort op. Det skriver Børsen.

Nye tal fra Skatteministeriet viser, at den samlede pris for systemet vil stige med 259 millioner kroner siden sidste beregning.

Det får prisen på det nye system til ind til videre at lande på 1,096 milliarder kroner.

Det er dog intet, der tyder på, at prisen ikke også bliver højere.

I beregningerne har Skatteministeriet nemlig endnu ikke overblik over, hvad den seneste udskydelse af systemet får af økonomiske betydning for den samlede pris.

Læs også: Danmark har tradition for kuldsejlede it-projekter i det offentlige: I hvilke andre brancher accepterer man en vare med 1.000 fejl?

Derfor stiger regninger

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) fortæller til Børsen, at den stigende regning skyldes it-udvikling på et område, hvor det kan være svært at estimere prisen.

"Man har været tvunget til at lave egenudvikling fra starten af, da man startede i 2013. Der er usikkerhed om, hvad sådan et projekt ender med at koste. Det er meget svært at estimere fra start, og det er blevet dyrere, end det man regnede med, da man fik tilslutning til aktstykket for efterhånden en del år siden," siger Karsten Lauritzen, der mener, at det helst ikke skal blive dyrere - noget han dog ikke kan afvise.

Udskydelsen af de nye ejendomsvurderinger, som omfatter 1,7 millioner ejendomme skyldes, at det nye system til at vurdere fast ejendom endnu ikke er så køreklart, at regeringen tør sætte det i gang som planlagt til næste år.

Karsten Lauritzen har tidligere gjort det klar, at han ønsker et system, der er testet igennem, før det sættes i drift.

"Skatteministre før mig har sat store it-systemer i drift, før de var testet ordentligt igennem, og man var sikker på, at de virkede. Den fejl ønsker jeg ikke at gentage, men derimod tage ved lære af! Danskerne skal have bedre og mere gennemskuelige vurderinger, og jeg vil være på fuldstændig sikker grund, før vi sender juridisk bindende vurderinger til ejerne af alle 1,7 mio. ejerboliger," lød det fra skatteminister Karsten Lauritzen for et par dage siden.

Det kan du læse mere om her: Forsinket it-projekt udskyder danskernes nye ejendomsvurderinger med et år

"Til gengæld indleder vi dialogen med boligejerne op tidligt, ligesom vi bliver vigtige erfaringer rigere, inden vi i 2020 løbende sender de bindende vurderinger på gaden. Jeg har truffet beslutningen med åbne øjne, fordi det er en bedre og mere sikker måde at rulle det nye vurderingssystem ud på," lød det her fra ministeren.

Problemramt forløb siden 2013

Udrulningen af de nye ejendomsvurdering kommer nu til at ske i flere etaper.

I 2019 bliver der alene udsendt vejledende vurdering, mens de juridisk bindende vurderinger først vil komme i midten 2020.

Herefter udsendes der erhvervsvurderinger.

De nye ejendomsvurderinger har været i støbeskeen siden 2013.

Her blev det tidligere ejendomsvurderingssystem suspenderet på grund af store unøjagtigheder i vurderingerne.

Det betyder, at det fortsat er boligpriser fra 2011, der ligger til for ejendomsskattens beskatningsgrundlag.

Arbejdet med det nye vurderingssystem gik i gang i 2013, men er blevet ramt af flere forsinkelser siden.

Senest blev vurderingerne udskudt til april 2019, men dem kan landets boligejere altså først få fat i de jurdisk bindende vurdering i juli 2020.

Læs også: Gigantisk it-udskiftning på vej i Skat: Vitale it-systemer er dybt forældede, slidte og præget af kompliceret knopskydning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere