Artikel top billede

Ugen i tech: Sort, sort uge for kryptovalutaer / Revolutionært fly letter – uden behov for propeller / Amazon forbereder sig på det helt store Alexa-offensiv

Black friday ugen har været ualmindelig sort for kryptovalutaer.

Det har været mere end særlig form for black Friday uge for markedet for kryptovaluater, hvor samtlige af de førende 100 kryptobaserede valutaer har noteret sig for massive dyk i deres værdi . Den førende kryptovaluta, bitcoin’en, slutter på sit laveste i halvandet år.

På godt ti dage i perioden 14. til 25. november er den toneangivende kryptovaluta næsten halveret med et styrtdyk fra en værdi fra 6.365 til 3.585 amerikanske dollar. Det svarer til et minus på godt 43 procent.

Procentuelt minder nedturen om den som bitcoinen led i december 2017, som fra 17. til 22. december 2017 fik barberet knap 41 procent af sin værdi med et styrt fra 20.089 dollar til 11.858 dollar.

Allerede tidligere på ugen betød faldet, at det ikke længere kan svare sig at udvinde nye bitcoins ved såkaldt mining.

Det samlede marked for kryptovaluater er nu samlet set nede på 800 milliarder kroner – en syvendedel af værdien i midten af december 2017 i følge Coinmarketcap.com.

Se også: Krypto-kollaps: Det kan ikke længere svare sig at udvinde bitcoins

Revolutionært fly letter udelukkende drevet af ion-fremdrift

Det første såkaldte ’solid-state’ fly lettede denne uge. Et fly helt uden bevægelige dele som motor eller propeller.

Et hold forskere fra MIT universitetet fik lettet første prototype af et fly udelukkende ved hjælp af elektrodynamisk kraft.

Her kunne det 2,45 kilo lette fly nå at tilbagelægge 60 meter ved at ionisere den omkringliggende luft og skabe et elektrisk felt mellem to poler med 40.000 volts spændingsforskel.

Teknologien er i sin allerførste færd, og de kommercielle muligheder ligger fjernt i fremtiden indrømmer skaberne bag til MIT Technology review, men ser samtidigt et potentiale til at kreere en game-changer når det gælder drone-leverancer over korte afstande.

I modsætning til traditionelle droner, kræver ion-drevet fremdrift store mængder energi, men giver til gengæld lydløs fremdrift i luften.

En anden potentiel fordel ved teknologien er, at det kan mindske luftmodstanden på traditionelle flytyper og dermed reducere brændstofforbruget.

Læs også: Forskere advarer: Satellitsystemer i fly og skibe har sikkerhedsbrist, der kan misbruges af hackere

Amazons store Alexa-offensiv

Amerikanske amazon åbner en ny flanke i krigen om forbrugernes gunst når det gælder digitale assistenter.

Selskabet stemmestyrede assistent, Alexa, bliver denne uge frigivet til samtlige tredjeparter i form af Alexa Mobile Accessory Kit – et udviklingsværktøj der gør det enkelt at integrere assistenten i trådløse bluetooth headsets, hovedtelefoner og wearables.

Den førende komponent-producent Qualcomm har endda frigivet et reference-design med Alexa-ombord. Det skriver The Verge.

I praksis vil det betyde, at brugerne af de trådløse produkter vil kunne betjene Alexa-app’en uden behov for at tilbyde end dedikeret Alexa-app eller Alexa-skill.

Med CES 2019 messen rundt om hjørnet, kan forbrugerne der forvente at se en bølge af nye bluetooth-produkter med Alexa-support.

Læs også: Amazon går amok: Her er selskabets 13 smart-nyheder til hjemmet og bilen