Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

SKI 02.19 bliver en af SKI’s absolut største aftaler med en forventet omsætning i milliardklassen - se her, hvad den (nok) kommer til at indeholde

Klumme: Først og fremmest kan software på 02.19 købes ved Direkte Tildeling. Dette er efter vores mening 02.19’s vigtigste selling point både overfor leverandører og kunder.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter

SKI har igen udsat offentliggørelsen af udbudsmaterialet til sin 02.19 Saas-Cloud aftale, der er en af SKI’s absolut største aftaler med en forventet omsætning i milliardklassen.

Med forventelig plads til over 50 leverandører er den interessant for rigtig mange leverandører.

Tidsplanen er nu, at den offentliggøres efter jul med afleveringsfrist i uge seks – lige før SKI-ferien.

Det er indtil nu en forsinkelse på cirka et halvt år i forhold til den oprindeligt udmeldte udbudsplan.

SKI har meldt flere begrundelser ud for udskydelserne.

Dels ville SKI ikke belaste leverandørerne med at skulle byde på både 02.18-aftalen og 02.19 på samme tid, dels vil SKI være sikker på, at udbudsmaterialet er i orden.

Desuden er der jo også problematikken om hvordan kritiske persondata egentlig må opbevares og ikke forlade landet (den famøse krigsregel) – hvordan håndterer SKI mon dette? Man har formentlig også fået en del erfaringer fra det nyligt overståede 02.18 udbud, som man ønsker at inkorporere i 02.19.

En sværvægter på flere måder

Aftalen er på flere måder en af SKI’s sværvægtere.

Omsætningen er stor, der er plads til mange leverandører, den favner meget bredt og sidst - men ikke mindst - så er det en aftale, som kræver en betydelig indsats af leverandørerne.

SKI har med tidligere udgaver af aftalen lykkedes at lave en aftale, hvor stort set alt software med slutbrugerfunktionalitet kan sælges til det offentlige.

En del af denne software kan sådan set også købes på andre af SKI’s aftaler, som for eksempel 02.06 Standardsoftwareaftale, men 02.19 har flere twister, som gør den unik.

Først og fremmest kan software på 02.19 købes ved Direkte Tildeling. Dette er efter vores mening 02.19’s vigtigste selling point både overfor leverandører og kunder.

Skal kunne fungere selvstændigt

02.19-aftalen kræver, at tilbudt software skal kunne fungere selvstændigt, og den nye aftale vil formentlig ligesom de tidligere generationer af aftalen åbne for, at der kan sælges integrationer således at eksempelvis nye og innovative cloud-baserede it-services, vil kunne sælges enten som stand-alone services eller med integrationskomponenter, så de samarbejder med eksisterende it-miljøer og systemer - for eksempel de services, som KOMBIT udvikler eller de store EPJ-systemer, som regionerne implementerer i disse år.

SKI har i denne omgang valgt at gennemføre udbuddet som 'Offentligt Udbud.'

Det betyder, at der ikke er nogen præ-kvalifikationsfase, og det forkorter principielt udbudsprocessen.

Men det kan også ses som et udtryk for, at SKI er overbevist om, at materialet er så gennemarbejdet, at der ikke blive brug for justeringer til materialet under udbudsprocessen.

'Offentlige Udbud'er, i mangel af et bedre ord, mere ’sårbare’ over for behov for ændringer i materialet på baggrund af leverandørspørgsmål end 'Begrænsede Udbud.' Lad os håbe, at det er tilfældet.

Brugen af 'Offentligt Udbud' betyder også, at alle leverandører, som ønsker at komme på aftalen, skal aflevere det fulde tilbud.

Det betyder med andre ord, at måske +100 bydere, alle skal til at gå i gang med at sætte sig ind i et af landets mest komplekse it-rammeaftaleparadigmer.

Nu holder SKI, som SKI skal, kortene tæt til kroppen med hensyn til detaljer om den kommende 02.19-aftale, men vi tør godt vædde på, at vi kommer til at se/gense brug af FORM/STORM og avanceret brug af trappetrinsmodeller for pris, service og funktionalitet.

Denne model har SKI brugt en del gange før, og man vil sikkert genbruge den, for selvom den er kompliceret, så er det den, som gør det muligt for SKI i et enkelt udbud at få rigtig mange leverandører ind i ’SKI-folden’. Hvilket helt sikkert er et af SKI’s mål med aftalen.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.