Artikel top billede

Photo by Michal Lomza on Unsplash (Foto: Photo by Michal Lomza on Unsplash)

10 helt vilde forudsigelser for 2019 - Computerworld kigger i tech-spåkuglen

Tesla bliver slået af tronen, Apple foretager rekordopkøb af en streamingtjeneste og kunstig intelligens kommer til at bestå turing-testen. Det er bare nogle af de ting, som vi forudser kommer til at ske i 2019. Læs hele analysen her.

2019 kommer blandt andet til at stå på voldsomme fremskridt i kunstig intelligens, hård konkurrence til Tesla og et stort opkøb fra Apple.

Det forudser vi her på Computerworlds redaktion, hvor vi har brugt de seneste dage på at tage et dybt kig i krystalkuglen.

På den baggrund er vi kommet frem til 10 mere eller mindre sandsynlige forudsigelser for teknologiåret 2019.

1. Apple køber streaming-tjeneste i sit hidtil største opkøb

I takt med, at iPhonens vækstpotentiale bliver udtømt, sætter Apple i stigende grad sin lid til væksten i sin service-forretning.

Her kommer hovedparten af indtægterne i dag fra iCloud, App Store og Apple Music, men det ventes også, at Apple i 2019 vil lancere en abonnementbaseret tv-tjeneste.

På streamingmarkedet er Apple i hård konkurrence med virksomheder som Netflix, HBO og Amazon, og det stiller store krav til Apple på både den tekniske side og på indholdssiden.

Derfor forudser vi, at Apple i 2019 vil bruge en del af sin ekstremt velspækkede pengetank på at købe en indholdsproducerende streamingtjeneste.

Der er eksempelvis ofte blevet spekuleret i, at Apple kunne finde på at opkøbe Netflix. I skrivende stund har Netflix dog en børsværdi 120 milliarder dollar, og det vil i så fald være tale om et ekstremt stort opkøb.

Andre opkøbsemner kunne være HBO eller Hulu, hvor førstnævnte i dag er ejet af mediegiganten WarnerMedia og sidstnævnte er ejet af Disney, Comcast og 21st Century Fox.

Opkøb i denne størrelsesorden vil dog være noget nær skelsættende for Apple, der ikke har tradition for at foretage store opkøb. Apples hidtil største opkøb er købet af Beats til tre milliarder dollar i 2014.

Apple har dog de økonomiske muskler til langt større opkøb, og et faldende iPhone-salg kan presse dem til at investere i selskaber, der kan bidrage med nye og mere stabile indtægtsstrømme.

Det seneste kvartalsregnskab viste, at Apple har en gigantiske pengetank med svimlende 237 milliarder dollar i likvide midler, hvilket vil betyde, at der i teorien nærmest ikke er grænser for, hvor store selskaber Apple vil kunne købe. Apple vil eksempelvis også kunne opkøbe underholdningsgiganten Disney, der har en børsværdi på 167 milliarder dollar.

Læs også: Apples pengetank er federe end nogensinde før - men hvad vil virksomheden bruge pengene på?

2. Der kommer dramatiske ændringer i Facebooks topledelse

Facebook er under et stigende politisk pres efter, at selskabets platform er blevet misbrugt til påvirkning af blandt andet det amerikanske præsidentvalg.

Flere medier har afsløret, hvordan selskabet har ignoreret advarsler og forsøgt at starte smædekampagner om kritikere.

Derfor forventer vi, at Facebook i 2019 bliver nødt til at foretage ændringer i topledelsen for at tilfredsstille kritikerne og opretholde troværdigheden om selskabet.

Det mest sandsynlige er, at Facebooks magtfulde COO Sheryl Sandberg, der også har opfundet Facebooks datadrevne annoncemodel, vil vælge at forlade sin post for ”at bruge mere tid med sin familie.”

I dag er Mark Zuckerberg både CEO og bestyrelsesformand for Facebook, og et alternativ kan derfor være, at Mark Zuckerberg træder tilbage som bestyrelsesformand.

3. Bunden går ud af kryptovalutaerne

Kryptovalutaerne toppede ved udgangen af 2017, hvor bitcoinen ramte en pris tæt på 20.000 dollar.

Siden da er prisen faldet, og det står i stigende grad klart, at bitcoin ikke har den fornødne stabilitet til at blive brugt som betalingsmiddel, og derfor i virkeligheden ikke er andet end et spekulationsobjekt.

Vi forudser på den baggrund, at de såkaldte stablecoins vil opleve fremgang, mens de volatile kryptovalutaer vil falde.

Eksempelvis er det ikke svært at forestille sig, at bitcoinens pris vil dykke til under 3.000 dollar.

4. Ved udgangen af 2019 vil markedets bedste el-bil ikke være en Tesla

Med introduktionen af Model S i 2012 var Tesla med til at give elbilerne det store gennembrud.

Men produktionen af den mindre og billigere Model 3 har været et sandt mareridt for Tesla, der ifølge stifteren Elon Musk tidligere på året blot var få uger fra at løbe tør for kapital.

I dag lader Tesla til at have løst problemerne med Model 3-produktionen, men forsinkelserne har til gengæld betydet, at Tesla har mistet en stor del af virksomheden forspring.

Jaguar har allerede i indeværende år lanceret sin elbil I-Pace, der er den første reel udfordrer til Tesla fra en etableret bilproducent.

Og i 2019 kan vi forvente, at flere etablerede bilproducenter som Audi, Mercedes og Porsche vil lancerede de første elbiler, der kan udfordre Tesla.

Således ventes det, at Audi i 2019 sender sin el-drevne SUV E-Tron på gaden, og Mercedes ventes ligeledes at være klar med sin elektriske SUV, Mercedes EQC i løbet af det kommende år.

Læs også:Det bliver denne Porsche, som skal udkonkurrere Teslas topmodel

Samtidig vil Porsche i 2019 præsentere den endelige version af sin første elektriske bil Porsche Taycan (tidligere kendt under navnet Mission E), men de seneste bulletiner peger dog på, at den først vil komme på gaden ved udgangen af 2019

Vi vurderer derfor, at ved udgangen af 2019 vil markedets bedste el-bil ikke længere blive produceret af Tesla, men af en etableret bilproducent. Vi skal dog understrege, at det naturligvis altid vil bero på en subjektiv vurdering.

5. Amazon vil ikke være åbnet i Danmark i 2019

Gennem det seneste år har den danske e-handels-branche råbt ulven kommer - eller måske snarere Amazon kommer.

For rygterne om Amazons snarlige entre på det nordiske e-handelsmarked har været massive i 2018.

Men indtil videre mangler vi nogle håndgribelige indikationer på, at Amazon rent faktisk forbereder et dansk indtog.

Samtidig har Amazon allerede godt fat i det danske marked via sine webshops i USA, Storbritannien og Tyskland. I 2017 var Amazons udenlandske webshops således den fjerde mest populære webshop hos de danske forbrugere.

Derfor forudser Computerworld, at Amazon ved udgangen af 2019 stadigvæk ikke vil have lanceret en dansk udgave af sin e-handelsplatform.

I stedet forudser vi, at Amazon i det kommende år i stigende grad vil markedsføre sin tyske webshop for de danske forbrugere.

Amazon har allerede et gigantisk logistikcenter i Hamburg, få timers kørsel fra den danske grænse. Herfra kan danske forbrugere allerede i dag få gratis levering ved indkøb for mere end 39 euro.

Læs også: Stor dansk webshop om Amazons mulige entre i Danmark: "Nogle webshops kommer til at dø"

6. Vestager sættes i forbindelse med topstillinger hos Apple, Amazon, Facebook eller Google

I august 2019 stopper danske Margrethe Vestager som EU’s konkurrencekommissær.

Her har hun tiltrukket sig stor international anerkendelse for sit arbejde, og hun har været en alvorlig torn i øjet på tech-giganter som Apple, Amazon, Facebook og Google.

Vestager har med al tydelighed demonstreret, at hun er en dame, som man hellere vil have som medspiller end som modspiller

Vi forudser derfor, at Margrethe Vestager i løbet af 2019 vil blive sat i forbindelse med vellønnede og prestigefyldte public-affairs job hos Apple, Amazon, Facebook eller Google.

Vi tør dog ikke vurdere om den danske kommissær rent faktisk vil lade sig friste af jobmulighederne, og dermed følge i fodsporene på den tidligere britiske vice-premierminister, Nick Clegg, der tidligere på året tiltrådte som global affairs-direktør hos Facebook.

Margrethe Vestager vil givet fald også have god til at tage beslutningen. For som EU-kommissær har hun modsat danske ministre en 18 måneders karensperiode.

7. International ride-sharing-tjeneste får taxi-tilladelse i Danmark

Uber forlod under stort ståhej det danske marked i foråret 2017, da det stod klart, at selskabets forretningsmodel ikke vil blive gjort lovlig under den nye taxilov.

Den nye taxilov åbner dog for, at nye selskaber i branchen kan få taxitilladelse, hvis de lever op til en række krav om chauffør-uddannelse og udstyr i bilerne.

Uber var yderst populær i Danmark, og ingen danske taxi-selskaber har efterfølgende været i stand til at levere en brugeroplevelse, der bare tilnærmelsesvis var på Ubers niveau, hvilket efterlader et hul i markedet

Vi forudser derfor, at 2019 bliver året, hvor en stor udenlandske ride-sharing-app som eksempelvis Uber, Lyft eller Taxify vil få en dansk taxi-tilladelse.

8. Wolt overhaler Just-Eat

Just-Eat har gennem snart to årtier været danskernes foretrukne fast-food-platform.

Men Just-Eat blev i 2017 udfordret af finske Wolt, der kan tilbyde en sublim app, en langt mere tidssvarende brugeroplevelse og et nøje udvalgt sortiment af kvalitetsmad.

Indtil videre er Wolts tilstedeværelse i Danmark begrænset til København, Aarhus, Odense samt Lyngby-Gentofte-området.

Vi gætter dog på, at Wolt i løbet af de kommende år vil ekspandere til flere byer.

Derfor forudser vi også, at 2019 vil blive året, hvor Just-Eat på sin hjemmebane i Danmark vil blive slået af de finske opkomlinge fra Wolt.

9. Der bliver afsløret udenlandske forsøg på indblanding i danske valg

I løbet af første halvår af 2019 skal danskerne både stemme til et Folketingsvalg samt til EU-Parlamentsvalget.

Men i år vil it-trusselsniveauet være betydeligt højere, end vi tidligere har oplevet.

Det skyldes ikke mindst, at valget finder sted i kølvandet på valg i USA og Frankrig, hvor det er blevet dokumenteret, at fremmede magter har forsøgt at påvirke valget.

Derfor forudser vi også, at det i løbet af 2019 vil blive afsløret, at fremmede magter har forsøgt at påvirke udfaldet af mindst et af de to danske valg, hvilket vil få den konsekvens, at den nationale cybersikkerhed vil komme til at stå øverst på den politiske dagsordenen.

10. En stemmestyret assistent vil bestå turing-testen

Stemmestyrede assistenter som Google Assistant, Amazons Alexa og Apples Siri har udviklet sig markant de seneste år.

Det bedste eksempel på den udvikling fik vi formodentligt til Googles udvikler-konference Google IO tidligere på året.

Her fremviste Google en ny funktion, som gør det muligt for Google Assistant at foretage telefonopkald på vegne af brugeren.

Funktionen er baseret på Google Duplex, der er Googles hidtil mest avancerede og naturtro kunstig intelligens-teknologi, og i en demo på scenen ringede Google Assistant op til en frisør og bestilte en tid.

Tilsyneladende opdagede frisøren aldrig nogensinde, at vedkommende talte med en maskine og ikke et virkeligt menneske.

På den baggrund vurderer vi, at 2019 bliver året, hvor en af store tech-giganter vil hævde, at deres stemmestyrede assistenter har bestået turing-testen.

Turing-testen er en test, der er udviklet af den britiske matematiker Alan M. Turing. Ifølge testen kan en computer først siges at være intelligent, hvis det i en samtale ikke på nogen måde er muligt at skelne en computer fra et menneske.

Læs også:Google lancerer nye Pixel 3 smartphones – den fedeste feature her er, at den giver telefonsælgere det glatte lag