Artikel top billede

Stor-test: Her er den bedste webbrowser lige nu

Vi tester performance og features i de fire største internetbrowsere. Se vinderen her.

Webbrowseren er et af de mest anvendte stykke software for langt de fleste computere-brugere og indgangen til en stor del af vores computer-brug.

Derfor er det vigtigt en gang imellem at teste hvilken browser, der rent faktisk leverer bedst inden for en række parametre.

Computerworlds amerikanske bureau har derfor testet de fire store browsere op mod hinanden, nemlig Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox og Opera.

Mest udbredt

Markedsmæssigt har Chrome støt vundet markedsandele gennem længere tid, og Google-browseren er i dag den klart mest anvendte browser i verden.

Det kan du læse mere om her: Chrome kører nu på seks ud af 10 computere i verden: Her er verdens mest udbredte browsere

Performance

Microsofts Edge 17 kommer ind som vinder i performance-testen med SunSpider.

Målingen viser faktisk, at Edge er markant bedre end nummer to på listen, Firefox 64, mens Chrome 71 og Opera 58 falder langt bagud.

Også når vi måler med JetStream, er Edge langt bedre end de øvrige med Firefox på andenplandsen og Chrome og Opera i bunden.

Ser vi på tallene i forhold til tidligere målinger viser de dog, at Firefox’ performance er udfordret for tiden. Firefox’ måletal i begge værktøjer ligger nemlig markant lavere end i tidligere test.

I benchmarkværktøjet Octane 2.0, der ikke længere understøttes, bonger Firefox ud som vinderen fulgt tæt af Chrome, dernæst Opera og med Edge som bundskraber. I den foregående test lå Opera i spidsen.

Fra målinger med disse lidt ældre måleværktøjer, bevæger vi os videre til den mere tidssvarende Speedometer-test, som anvendes af mange HTML 5-udviklere.

Her kigger vi på, hvordan browserne klarer sig, når de udsættes for solide workloads.

I Speedometer-testen kommer Chrome ud som vinderen med Opera lige i hælene og Edge langt bagefter de øvrige.

Alle browserne performer her dårligere end i tidligere test.

I testen med WebXPRT 2015 ligger de fire browsere ret tæt. Værktøjet anvender en vifte af webapps fra fotoindsamling over note-skrivning til behandlinge af hele dataset og regnes af test-afdelingen for at være den måske vigtige test af alle dem, der er blevet foretaget.

Her kommer Firefox ud som den mest solide browser tæt fulgt af Chrome og Opera med Edge på en sidsteplads - ganske som det var tilfældet i testen med Speedometer.

Hukommelse og CPU

Dernæst kommer vi til testen af browsernes træk på hukommelse og CPU.

Testerne åbner her 20 tabs med tunge mediesider på en gang for at se, hvor meget CPU- og hukommelseskraft de forskellige browsere suger på computeren.

“De fleste af browserne skuffer ikke,” lyder det her fra testafdelingen.

Det nævnes dog, at alle browserne her performer værre end det var tilfældet i den tilsvarende test for et års tid siden.

Billedet i den nuværende test er dog ret klart: De 20 samtidige tabs kræver mindst CPU-kraft, hvis man anvender Opera fulgt af Chrome, Edge og til sidste Firefox, der altså er den browser, der belaster CPU og hukommelse mest med 20 samtidige faner åbne på en gang.

Når vi ser på belastningen på computerens hukommelse med 20 tabs åbne samtidig, er billedet anderledes.

Her er Edge den browser, der performer bedst. Dog meddeler test-afdelingen, at det ikke er den fulde sandhed, da Edge ‘ofte fryser som følge af overloadede system-ressourcer, når tabsene loader.’

“Bundlinien er, at superbrugere med mange tabs åbne på én gang i Edge vil opleve gener,” skriver testerne - også selv om ‘suget’ på hukommelsen er den laveste hos de målte browsere.

På andenpladsen finder vi Opera fulgt af Chrome og Firefox som nummer sjok - dog ikke langt fra de to foregående.

Her er vinderen

Hvem er så vinderen?

På baggrund af målingerne udråber vores testafdeling Opera som den bedste browser lige nu.

“Opera vinder førstepladsen for gode resultater i stress-test samt i andre af de mest centrale målinger,” lyder det.

På andenpladsen kommer Chrome.

“Chrome performer godt i live stress-test og ligger tæt på Opera på flere områder,” lyder det fra testerne, som altså ikke desto mindre mener, at Opera er bedre.

På tredjepladsen kommer Mozillas Firefox.

“De nye Quantum-versioner af Firefox er dramatisk bedre end de tidligere versioner, men det er ikke nok til at få Firefox højere op på listen,” lyder det fra testerne.

“Var stress-testen gået bedre, kunne Firefox godt have sneget sig op på topplaceringen eller andenpladsen,” lyder det.

Det efterlader jo så Microsofts Edge-browser som nummer sjok i feltet.

Og det trækker folkene i vores test-afdeling blot på skuldrene af, for mange brugere har i forvejen vendt ryggen til Microsofts browser.

“Edge har altid være en mindre browser, og de forbedringer, som vi ser, er egentlig uinteressante. Edge egner sig bedst som ‘dag-til-dag’-browser,” lyder det fra testerne.

Du kan læse mere Edges markedsnedtur her: Brugerne vender ryggen til Microsofts browsere: Markedsandel nu på laveste niveau siden 1990’erne

Vores testafdeling anbefaler istedet man at giver Opera et forsøg for at se, om browseren perfomer lige så godt ude i stuerne, som den gjorde på testernes computere.

“Men behold bare Chrome, hvis du holder så meget af den, at du ikke har lyst til at slippe den igen,” lyder det.

Læs også: Hejser det hvide flag: Derfor overgiver Microsoft sig i den store browserkrig om internettet