Artikel top billede

(Foto: Computerworld US/CIO)

Kæmpe datalæk afslører PRISM-lignende overvågningsprogram i Kina: Følsomt data om 364 millioner kinesere indsamles hver dag

En sikkerhedsanalytiker har afsløret en enorm database fyldt med millioner af personfølsomt data fra kinesiske sociale medie-profiler, der efterfølgende bliver koblet sammen med et ID-nummer på rigtige personer. Herefter videredistribueres det til politistationer rundt om i Kina.

Det er ikke hver dag, at man som it-sikkerhedsanalytiker falder over en database med 364 millioner optegnelser, der inkluderer sociale medie-profiler, private beskeder og personfølsomme data knyttet til navne og ID-numre.

Det var dog imidlertid, hvad Victor Gevers fra it-sikkerhedsvirksomheden GDI Foundation fandt frem til, i hvad der ligner et kinesisk program, der trækker tråde tilbage til Edward Snowdens afsløring af NSA's PRISM-program.

"I Kina har de et overvågningsprogram af sociale netværk som ser ud som en improviseret PRISM-klon fra NSA," skriver Victor Gevers på Twitter.

Læs også: Socialt kreditsystem på vej i Kina: Millionvis af kinesere blokeres fra at købe fly- eller togbilletter

Overfor Financial Times har Victor Gevers fortalt om sit opsigtsvækkende fund, der viser, at 364 millioner online profiler blive overvåget hver eneste dag.

Her fortæller han, at databasen frit kunne tilgås af alle, der søgte på den specifikke IP-adresse. Samlingen af data fra kinesiske sociale medie-profiler blev blandt andet gemt sammen med billeder, adresser og GPS-data på rigtige personer.

Databasen sendte herefter data videre til 17 andre servere alt efter, hvor fra informationerne blev indsamlet.

Pas på med kinesiske internetcaféer

En stor det af de følsomme data stammede fra internetcaféer, som kinesiske sikkerhedseksperter længe har advaret om indsamler brugerdata.

Ifølge kinesisk lov skal alle internetcaféer nemlig godkendes af lokalt politi og den lokale afdeling af kulturministeriet. Herudover forlyder det, at flere lokale myndigheder i Kina har bedt caféerne om at installere overvågningssoftware så som ('Clean Web Vanguard') på deres computere.

Læs også: Kineserne kommer - hvad gør vi?: "Det bliver som en stor tsunami"

Lækket viser samtidig, at data blandt andet stammede fra det enorme kinesiske sociale medie WeChat og beskedsoftwaren QQ. Der blev blandt andet fundet data om betalinger foretaget via WeChat samt kontonumre opsnappet via beskeder fra QQ.

Begge virksomheder er ejet af det kæmpe kinesiske selskab Tencent.

Tencent har ikke ønsket at kommentere sagen over for Financial Times, der skriver, at der heller ikke er noget, der peger på, at selskabet har haft kendskab til indsamlingen af data.

Det står ikke klart, hvordan de enorme mængder data fra især beskeder bliver anvendt af myndighederne i Kina. Store dele af datasættet dækkede over almindelige samtaleemner mellem unge kinesere om penge, kærlighed og relationer.

Læs også: Wish.com er blevet en milliard-virksomhed på at sælge billigt tingel-tangel fra Kina til vestlige forbrugere: Her er forklaringen på de absurd lave priser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere