Stort nedbrud:KMD arbejder på højtryk for at klarlægge omfanget og årsagen - rammer flere af selskabets kunder

Artikel top billede

(Foto: Computerworld US/CIO)

Kæmpe datalæk afslører PRISM-lignende overvågningsprogram i Kina: Følsomt data om 364 millioner kinesere indsamles hver dag

En sikkerhedsanalytiker har afsløret en enorm database fyldt med millioner af personfølsomt data fra kinesiske sociale medie-profiler, der efterfølgende bliver koblet sammen med et ID-nummer på rigtige personer. Herefter videredistribueres det til politistationer rundt om i Kina.

Det er ikke hver dag, at man som it-sikkerhedsanalytiker falder over en database med 364 millioner optegnelser, der inkluderer sociale medie-profiler, private beskeder og personfølsomme data knyttet til navne og ID-numre.

Det var dog imidlertid, hvad Victor Gevers fra it-sikkerhedsvirksomheden GDI Foundation fandt frem til, i hvad der ligner et kinesisk program, der trækker tråde tilbage til Edward Snowdens afsløring af NSA's PRISM-program.

"I Kina har de et overvågningsprogram af sociale netværk som ser ud som en improviseret PRISM-klon fra NSA," skriver Victor Gevers på Twitter.

Læs også: Socialt kreditsystem på vej i Kina: Millionvis af kinesere blokeres fra at købe fly- eller togbilletter

Overfor Financial Times har Victor Gevers fortalt om sit opsigtsvækkende fund, der viser, at 364 millioner online profiler blive overvåget hver eneste dag.

Her fortæller han, at databasen frit kunne tilgås af alle, der søgte på den specifikke IP-adresse. Samlingen af data fra kinesiske sociale medie-profiler blev blandt andet gemt sammen med billeder, adresser og GPS-data på rigtige personer.

Databasen sendte herefter data videre til 17 andre servere alt efter, hvor fra informationerne blev indsamlet.

Pas på med kinesiske internetcaféer

En stor det af de følsomme data stammede fra internetcaféer, som kinesiske sikkerhedseksperter længe har advaret om indsamler brugerdata.

Ifølge kinesisk lov skal alle internetcaféer nemlig godkendes af lokalt politi og den lokale afdeling af kulturministeriet. Herudover forlyder det, at flere lokale myndigheder i Kina har bedt caféerne om at installere overvågningssoftware så som ('Clean Web Vanguard') på deres computere.

Læs også: Kineserne kommer - hvad gør vi?: "Det bliver som en stor tsunami"

Lækket viser samtidig, at data blandt andet stammede fra det enorme kinesiske sociale medie WeChat og beskedsoftwaren QQ. Der blev blandt andet fundet data om betalinger foretaget via WeChat samt kontonumre opsnappet via beskeder fra QQ.

Begge virksomheder er ejet af det kæmpe kinesiske selskab Tencent.

Tencent har ikke ønsket at kommentere sagen over for Financial Times, der skriver, at der heller ikke er noget, der peger på, at selskabet har haft kendskab til indsamlingen af data.

Det står ikke klart, hvordan de enorme mængder data fra især beskeder bliver anvendt af myndighederne i Kina. Store dele af datasættet dækkede over almindelige samtaleemner mellem unge kinesere om penge, kærlighed og relationer.

Læs også: Wish.com er blevet en milliard-virksomhed på at sælge billigt tingel-tangel fra Kina til vestlige forbrugere: Her er forklaringen på de absurd lave priser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere