Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

International sikkerhedschef sammenligner ny dansk lovgivning med diktaturstaters: “Ikke engang i Kina eller Rusland har myndighederne disse muligheder”

Den danske chef for cybersikkerhed hos World Economic Forum kritiserer i kraftige vendinger ny dansk lovgivning. “Det er mig helt uforståeligt, at der kan samles flertal for den her overvågningslov.”

Onsdag fremlagde regeringen sit nyeste lovforslag om Center for Cybersikkerhed, der blandt andet skal give centeret mulighed for at tvangsovervåge udvalgte virksomheder.

Lovforslaget har skabt en del kritik fra flere sider, men nu blander chefen for cybersikkerhed hos den internationale organisationen World Economic Forum, danske Troels Ørting, sig også i debatten.

Han kritiserer lovgivningen for at være mere yderligtgående end i lande som Rusland og Kina.

“Det er mig helt uforståeligt, at der kan samles flertal for den her overvågningslov. Ikke engang i Kina eller Rusland har myndighederne disse muligheder,” skriver Troels Ørting på LinkedIn.

Læs også: Ny overvågningslov skal behandles i Folketinget i dag - men kan skade dansk erhvervsliv, frygter kritikker: “Det er et meget invasivt indgreb i en virksomheds privatliv”

Forslaget er ikke endeligt vedtaget i Folketinget endnu, men partierne bag forsvarsforliget har allerede tilkendegivet, at man vil stemme for forslaget.

Troels Ørting har et imponerende CV i baggagen blandt andet som operativ chef for Politiet Efterretningstjenetse (PET) og Europols European Cybercrime Centre, NC3.

Afdelingen, som Ørting står i spidsen for, skal fra hovedkvarteret i Geneve i Schweiz bidrage til opbygningen af ‘et sikkert globalt cyberspace’.

Advarer mod konsekvenserne

I sit opslag sammenligner han desuden Danmark med diktaturstater, og advarer mod konsekvenserne for danske virksomheder.

“Man kan opnå meget af frivillighedens og samarbejdets vej. Vi blir jo slået i hartkorn med diktaturer, og vil desuden forskrække investorer og start-ups.”

Læs også: IT-Branchen: Ny beføjelser til Center for Cybersikkerhed kan koste dansk erhvervsliv milliarder af kroner

Overvågningen af danske virksomheder skal ske gennem Center for Cybersikkerheds netsikkerhedstjeneste, som virksomheder altså i fremtiden kan blive tvunget til at blive en del af.

Center for Cybersikkerhed vurderer selv, at man højst kommer til at give et et-cifret antal virksomheder påbud om at blive en del af tjenesten.

I dag er der kun to private virksomheder, der er tilmeldt tjenesten. Det er energiselskabet Ørsted, hvor den danske stat har aktiemajoriteten, og it-selskabet Systematic.

Læs også: Center for Cybersikkerhed om mulig tvangs-indskrivning af danske virksomheder: “Påbuddet er en detalje i forhold til, hvordan vi forestiller os, at netværket skulle udbredes”

Forsvasministeren lover at stå vagt om retsstikkerheden

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har flere gange forsøgt at nedtone kritkken, som han mener er en overreaktion.

“Når man hører noget af debatten, kan man jo nærmest få det indtryk, at vi vil skabe et udemokratisk Danmark, hvor efterretningstjenesten uhindret og ukontrolleret kan tvinge sig adgang til virksomhedernes data. Jeg ved ærlig talt ikke, hvor kritikerne får den slags fra,” skriver ministeren i et debatinlæg hos mediet Altinget.

Her understreger han desuden, at det som liberal politiker ligger ham uendelig fjernt at indføre et eneste indgreb over for borgere eller virksomheder uden at tænke på retssikkerheden.

Læs også:

Center for Cybersikkerhed overvejer at udbyde spion-netværk til private leverandører

Nye sikkerhedskrav på vej til alle offentlige myndigheder: Krav om opdatering og kryptering skal holde hackerne på afstand