Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Én milliard kroner på vej til blandt andet kunstig intelligens / Dansk erhverv advarer: Digital skat kan give bagslag / Geomatic henter ny direktør fra interne rækker

Én milliard kroner på vej til blandt andet kunstig intelligens. Dansk erhverv advarer: Digital skat kan give bagslag. Geomatic henter ny direktør fra interne rækker. Nødhjælpsorganisationer hænger Nets ud som gebyrgrib.

Godmorgen her fra Computerworld til endnu en ny uge, og herfra kan du som altid begynde ugen med et overblik over dagens it-nyheder.

Én milliard kroner på vej til blandt andet kunstig intelligens

Danmarks Grundforskningsfond er sammen med Carlsbergfondet, Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden og Villum Fonden klar med intet mindre end én milliard kroner til blandt andet AI.

Pengene afsættes gennem det såkaldte Pioner-initiativ og skal bruges på nye måder at lagre vedvarende energi, klima-udfordringerne og selvfølgelig kunstig intelligens.

"Der er både tale om et meget ambitiøst beløb, men også samarbejdet mellem de private fonde, universiteterne og Danmarks Grundforskningsfond har virkelig interessante perspektiver for dansk forskning. Med det, som fondene lægger op til, kan Danmark komme med i front på forskningen inden for kunstig intelligens, og vi kan forstærke den grønne grundforskning i nye klimavenlige løsninger,” siger Tommy Ahlers, uddannelses- og forskningsminister, i en pressemeddelelse til den nye investering.

Dansk erhverv advarer: Digital skat kan give bagslag

Med under en måned til, at EU-borgerne igen skal til stemmeurnerne har diskussionen om en særskat på digitale giganter fået fornyet liv.

Men i dagbladet Børsen advarer interesseorganisationen Dansk Erhverv i dag imod, at en sådan skat kan give bagslag.

En skat på tech-giganterne vil man nemlig ikke tage let på i USA. Hverken hos regeringen eller virksomheder, lyder advarslen.

"Hvis Danmark eller EU lægger en skat på tech-giganterne, så kan man derfor både forvente, at der bliver anlagt sager i WTO-regi, men også, at amerikanerne målretter skatter mod danske og europæiske virksomheder," skriver skattepolitisk chef hos Dansk Erhverv, Jacob Ravn i et debatindlæg i Børsen.

Geomatic henter ny direktør fra interne rækker

Data- og analysehuset Geomatic har besluttet at fastansætte den konstituerede direktør, Jonas Stone-Bjarup.

"Geomatic har altid været en virksomhed, der har været præget af en meget stærk kultur blandt medarbejderne, hvor den faglige stolthed og høje kvalitet i leverancerne har været kerneværdier. Jonas’ kombination af data-fagligheden og et forretningsdrivende mindset er dét, jeg ser vil løfte Geomatics udvikling,” siger stifter og nuværende bestyrelsesformand Martin Glarvig til en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke nogen udskiftning på direktør-kontoret, da Jonas Stone-Bjarup har haft posten siden 1. november sidste år.

Stone-Bjarup har desuden siddet i ledelsen siden 2016 da han tiltrådte hos Geomatic som kommerciel direktør.

Nødhjælpsorganisationer hænger Nets ud som gebyrgrib

En alt for stor andel af danske nødhjælpsorganisationers donationer ender i lommerne på Nets, når organisationernes medlemmer betaler deres kontigent gennem betalingsservice.

Sådan lyder anklagen fra direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, over for erhvervsmediet Finans.

"En uforholdsmæssig stor andel af de midler, vi modtager, havner i lommen på Nets for en ydelse, som på ingen måde kan have de omkostninger," siger direktøren til erhvervsmediet.

Rasmus Kjeldahl forventer, at Børns Vilkår i år kommer til at betale 1,6 millioner kroner til nets, som han samtidig kalder en gebyrgrib.

Nets siger til Finans, at man ikke kan genkende den fremførte kritik.