Artikel top billede

Ny EU-opgørelse: Danskerne betaler mindre end EU-gennemsnitttet for tele og internet

En ny opgørelse sammenligner telepriserne på tværs af EU-landene. "Forbrugerne i Danmark har en rigtig god situation," siger teledirektør.

Det kommer måske ikke som det store chok, at Danmark er et af de dyrere lande at bo i inden for EU.

Således er Danmark det dyreste EU-land at købe bil i. Det andet dyreste at købe tøj og sko i. Og det fjerdedyreste, når det for eksempel kommer til at gå ud at spise eller købe hus.

Men når det kommer til internet- og mobilpriser, står det faktisk ikke så slemt til.

Her indtager Danmark en plads lige under EU-gennemsnitet.

Det fremgår af en opgørelse fra EU's statistiske kontor, Eurostat, der hvert år sammenligner forbrugerpriser på en række områder.

Læs også: TDC udruller fiber over hele Sjælland til tusindvis af husstande: Se adresserne her

Det kommer ikke som en overaskelse hos telebranchens organisation, Telekommunikationsindustrien, hvor direktør Jakob Willer fortæller, at Danmark faktisk har ligget endnu lavere.

"Vi ligger ikke så lavt, som vi har gjort tidligere. Men sammenlignet med andre områder, er det et område, hvor forbrugerne i Danmark har en rigtig god situation. Samtidig er der blevet investeret godt i infrastrukturen, hvor vi ligger i top i EU," siger Jakob Willer og opsummerer:

"Det er lykkes at få en god infrastruktur til historisk lave priser."

De lave priser har også en bagside

Ifølge opgørelsen betaler danskerne 0,5 procent mindre for kommunikation som internet- og mobilabonnementer end gennemsnittet blandt vores EU-medborgere.

De lave priser i Danmark kan blandt andet tilskrives en række tiltag tilbage i 90'erne, fortæller Jakob Willer.

"De historisk lave telepriser har vi fået på grund af den liberalisering, vi gennemførte i midten af 90'erne, hvor det lykkedes at få konkurrence på både mobiltelefoni, bredbånd og fastnet," siger Jakob Willer.

Det har ifølge direktøren været med til at presse priserne ned til gavn for forbrugerne, der også har oplevet en større valgfrihed blandt kommunikationsprodukter.

Læs også: Dansk teleindustri efter hemmelighedskræmmeri over dansk kæmpe-auktion over mobilfrekvenser: Har aldrig oplevet noget lignende

Mens det konkurrenceprægede marked har været godt for danske forbrugere, har det dog også skabt udfordringer for teleselskaberne, mener Jakob Willer.

"Bagsiden er selvfølgelig, at jo lavere priserne er, og jo hårdere konkurrencen er, jo svære er det også at drive en god forretning. Så det gælder om at finde den rigtige balance med et velfungerende marked, der levner plads til konkurrence og attraktive priser for forbrugerne, men også gør det attraktivt for selskaberne at investere og drive forretning."

Danmark indtager en samlet 17. plads i forhold til kommunikationspriserne i EU.

Grækerne betaler mest for kommunikation

Grækerne betaler de absolut dyreste priser, når det kommer til kommunikation. I demokratiets hjemland må man således betale 57,6 procent højere priser end EU-gennemsnittet.

Polen indtager den sidste plads, hvor polakkerne betaler hele 55,2 procent lavere priser for kommunikation end gennemsnittet.

De danske priser for kommunikation er et af de eneste områder, hvor Danmark ligger under prisgennemsnittet i EU. De danske møbelpriser ligger også lige under EU-gennemsnitet, men herudover betaler danskerne højere priser end gennemsnittet på alle andre områder som dagligvarer, tøj og sko, huspriser og transport.

Måske ikke overraskende er de danske priser på biler og motorcykler de højeste i hele EU.

Her betaler danskerne 40,5 procent højere priser end EU-gennemsnittet.

Også på globalt plan er de danske kommunikationspriser blandt de laveste. Danmark er klodens 22. billigste mobilland ud af 230.

Det kan du læse mere om her: De danske telepriser er helt i bund: Her er de globale vindere og tabere, når det gælder mobile bredbåndspriser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.