Artikel top billede

Ny EU-sag kan rive vigtige dataudvekslingsaftaler i stykker

Ny EU-sag kan få endnu større konsekvenser end den skelsættende dom, der forkastede den såkaldte safe harbour-aftale mellem USA og Europa.

Det vakte stor opsigt, da Europa-domstolen for fire år siden underkendte den såkaldte safe habour-aftale, der muliggjorde gnidningsfrie dataoverførsler mellem Europa og USA.

Bag den sag der førte til den skelsættende dom stod den i dag 31-årige østrigske advokat og privacy-forkæmper Max Schrems.

Og nu er han på spil igen.

For i dag begynder høringerne i en ny sag ved Europa-domstolen i Luxembourg.

Her vil Max Schrems ifølge mediet Politico nok engang argumentere for, at den amerikanske stat ikke er i stand til at yde tilstrækkelig beskyttelse af europæiske borgeres data, når de sendes over atlanten.

“Der er et fundamentalt sammenstød mellem overvågningslovene i USA og privatlivsbeskyttelses reglerne i Europa,” siger Max Schrems til Politico.

“Vi har netop nu en debat om, hvem dem kontrollerer internettet. Europa står for privatlisbeskyttelse, mens USA står for overvågningen,” tilføjer han til Politico.

Læs også: Databombe fra EU-domstol: Kan forbyde europæiske data-overførsler til USA

Angriber vigtige aftaler

Den nye retssag handler ifølge Politico om nogle juridiske mekanismer, der gør det muligt for tusindvis af virksomheder at flytte brugerdata internt mellem USA og Europa.

Det kan eksempelvis være, hvis Google eller Facebook har brug for at flytte brugerdata fra sine lokationer i Europa til USA.

Men ifølge Max Schrems bryder denne type aftaler med de europæiske regler om privatlivsbeskyttelse, fordi de i praksis kan give amerikanske efterretningstjenester adgang til digitale informationer og europæiske borgere.

EU-Kommissionen og flere brancheorganisationer mener dog ifølge Politico, at de eksisterende dataudvekslingsaftaler i tilstrækkelig beskytter de europæiske borgeres privatliv.

Læs også: EU på vej med privacy-forordning: Her er fem vigtige facts om efterfølgeren til GDPR

Endnu vigtigere sag

Den nye sag bliver af nogle eksperter betragtet som endnu vigtigere end safe habour-sagen.

"Denne sag er langt vigtigere og mere signifikant end den første Schrems-afgørelse," siger Ross McKean, der er databeskyttelsesadvokat for selskabet DLA Piper, til erhvervsmediet Bloomberg.

Han forklarer, at virksomheder med safe habour-dommen kunne benytte sig af alternative metoder til data-udveksling.

Det er ikke muligt, hvis den nye dom også falder ud til Max Schrems fordel.

"Den store forskel med Screms II er, at vi ikke har nogen alternativer. I hvert fald ingen, der er hurtige og lettere at implementere," lyder det fra Ross McKean.

Det ventes at Europa-domstolen træffer sine afgørelse i løbet af de næste 12 måneder.

Læs også: Magtfuld chef for tysk vagthund rasler med sablen: Facebook og Googles dataindsamling er konkurrenceforvridendePremium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.