Artikel top billede

Kritikken hagler ned over Facebooks kryptovaluta Libra: Planen er ''desillusioneret" og "sindssyg"

Til en høring i det amerikanske Senat måtte Facebook svare på en række kritiske spørgsmål om selskabets plan med en ny kryptovaluta. "Facebook har gennem skandale efter skandale demonstreret, at det ikke fortjener vores tillid," lød det fra en demokratisk senator.

Såvel republikanere som demokrater forholder sig yderst kritiske til Facebooks planer om at lancere en ny kryptovaluta.

I forbindelse med en høring i Senatets bankkomité omtales Facebooks plan fra begge sider af det amerikanske Senat for "desillusioneret" og "sindssyg"

Det skriver CNBC.

Siden Facebook i juni annoncerede sin plan om at søsætte kryptovalutaen Libra i 2020 er kritikken skyllet ind over selskabet.

Kritikken fik fuld skrue ved høringen, hvor den demokratiske senator Sherrod Brown lagde offensivt ud i sin åbningstale.

"Facebook har gennem skandale efter skandale demonstreret, at det ikke fortjener vores tillid. Det ville være sindssygt at give dem en chance for at eksperimentere med folks bankkonti," lød det ifølge CNBC fra senatoren.

I forbindelse med høringen stillede de amerikanske politikere blandt andet spørgsmålstegn til, hvordan brugernes data og penge vil blive beskytte,t og hvordan Facebook har tænkt sig at forhindre hvidvask.

Læs også: Amerikansk lovforslag har tech-giganterne i sigtekornet: Hold jer fra finansielle services og digitale valutaer

"Vi er nødt til at vinde folks tillid"

Til høringen var indkaldt Facebooks chef for projektet, David Marcus, der tidligere har været direktør i Paypal.

Han forsøgte at forsikre Senatet om, at Libra først vil blive lanceret, når alle regulatoriske spørgsmål er blevet besvaret.

"Jeg ved, at vi er nødt til at vinde folks tillid over en lang periode," lød det ifølge CNBC fra David Marcus i forbindelse med spørgsmålet om, hvorvidt kunderne kan stole på, at Facebook ikke deler betalingsinformation med uvedkommende.

Han pointerede samtidig, at Facebook annoncerede planen om en kryptovaluta på et tidligt tidspunkt, for at kunne indhente feedback fra interessenter i markedet.

Høringen har også sat sine spor i kryptomarkedet, hvor bitcoin ifølge CNBC efterfølgende faldt med 10 procent.

USA's præsident Donald Trump har også været ude med riven, efter Facebooks planer om en kryptovaluta.

I sædvanlige Trump-stil skrev Donald Trump på Twitter, at han ikke er fan af bitcoin og andre kryptovalutaer, og pointerer, at hvis Facebook vil være en bank, må selskabet søge om at få en banktilladelse og underlægge sig samme regler, som andre banker.

Læs mere om det her: Trump raser mod kryptovaluta: Kræver at Facebook og andre skal underlægges finansiel regulering

Her er Facebooks plan med Libra

Da Facebook lagde sine planer frem om den nye kryptovaluta lød det blandt andet, at Facebook med Libra vil ‘genopfinde penge, transformere den globale økonomi, så mennesker overalt kan leve bedre liv.’

Facebook har indgået partneraftaler med 28 virksomheder via den i Schweiz hjemmehørende organisation Libra Association, der kommer til at være styreorgan for den nye kryptovaluta.

Med i pakken hører også wallet-løsningen Calibra, som vil kunne anvendes til at modtage, betale med eller opspare Libra.

Calibra bliver koblet tæt sammen med både Messenger og WhatsApp. Det betyder, at det er planen, at man vil kunne handle og betale og modtage penge direkte i disse to Facebook-systemer.

Det er samtidig planen, at Libra bliver tilgængelig som betalingsmiddel i selv de billigste smartphones under forudsætning af, at de kan komme på nettet.

Læs også: Har Facebook overtrådt en rød linje med sin kryptosatsning? Mangler kun nationalsang og et fodboldlandshold for at kunne kalde sig for en selvstændig stat

Ifølge Facebook vil valutaen blive bundet tæt op ad de stabile og stats-understøttede ‘gamle’ valutaer. Det skal forhindre de vilde kursudsving, der har ramt ikke mindst bitcoin.

Ind til videre ser det dog ud til, at Facebook har en længere kamp foran sig, hvis Libra skal blive til virkelighed.

For det kræver, at selskabet bliver godkendt af forskellige myndigheder, som skal give grønt lys til, at Libra vil kunne anvendes til finansielle transaktioner.

Men med tunge partnere som Mastercard, Visa, Spotify, PayPal, eBay, Uber, Vodafone og mange andre håber Facebook at kunne overbevise verden om, at Libra er et godt bud på en kontrolleret og fremtidssikret kryptovaluta.

Håbet er, at Libra Association vil nå 100 partnere inden sommeren 2020.

Du kan læse mere om Libra og blandt andet downloade white paper om den nye valuta her.

Læs mere her: Facebook løfter sløret for sin egen kryptovaluta: Her er valutaen, der skal gøre Facebook til kæmpespiller på finansområdet