Artikel top billede

Problematiske krav spænder ben for danske it-leverandører: 63 procent har opgivet kontrakter på grund af aftalevilkår

Der bliver især fra offentlig side stillet for mange problematiske krav til it-leverandørerne, der ofte oplever, at det er dem, der skal tage hele ansvaret og risikoen for løsningen. Det mener IT-Branchen, der er ude med en ny analyse.

Kunderne og især de offentlige kunder stiller alt for bøvlede, problematiske og urimelige krav, når de vil indgå en it-aftale.

Det er IT-Branchens konklusion, efter at brancheorganisationen har analyseret problemet.

For ifølge IT-Branchens tal har over halvdelen af alle danske it-virksomheder opgivet at byde på en opgave på grund af vilkårene i kontrakten.

Og hele 63 procent oplever, at offentlige kontrakter er problematiske.

"Det er et stort problem for ambitionerne om et effektivt digitaliseret samfund og i forhold til en effektiv konkurrencesituation, at så mange virksomheder helt opgiver at byde på opgaver," lyder det fra Birgitte Hass, direktør i IT-Branchen, i en pressemeddelelse.

Læs også: Topchef fra SAP i Danmark erkender udfordringer med komplicerede licensmodeller: "Vi skal være bedre til at rådgive kunderne – ingen tvivl om det"

Det er leverandørerne utilfredse med

Ifølge IT-Branchens analyse er det især kontraktuelle problemer i forhold til krav om ubegrænset ansvar, risikoplacering og manglende mulighed for at tage betaling for ændringer og tilføjelser, der får it-leverandørerne til at stejle i kontraktforhandlingerne.

"It-leverandørerne oplever, at det oftest er dem, der skal tage hele ansvaret og risikoen for løsningen. Samtidig kan de ikke tage sig betalt for de ændringer, tilføjelser og ekstra krav, der ofte løbende bliver lagt oveni det oprindelige tilbud. Det betyder, at flere og flere virksomheder helt må sige nej til at byde på et offentligt udbud," udtaler Birgitte Hass.

Konsekvensen er efter IT-Branchens vurdering både, at nogle leverandører helt vælger at lade vær med at byde ind på opgaver og samtidig, at prisen bliver skruet i vejret for at dække en øget risiko.

Læs også: Hvidovre Kommune er egentlig alt for lille til at gå i EU-udbud, men gør det alligevel: Her er it-chefens alternative løsning

Selvom udbudsloven blev revideret i 2016 for at give bedre mulighed for dialog og fleksibilitet i udbudsprocessen, ser det ifølge IT-Branchen ikke ud til at have haft den fornødne virkning.

I stedet frygter Birgitte Hass, at vi kan risikere at få en offentlig sektor, der går i forfald.

"De offentlige it-kontrakter skal skabe et godt grundlag for samarbejdet, og hvis vi følger den nuværende trend, hvor flere og flere kontrakter bliver helt urimelige at efterleve for leverandørerne, så begrænses konkurrencen, og vi risikerer at ende med en offentlig sektor, der forfalder," lyder det fra Birgitte Hass.

Læs også: Stort fald i it-kontrakt-beløb er godt nyt for kunderne: Vi er hastigt på vej væk fra single-sourcing-kontrakterPremium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.