Opdater nu: Alvorligt sikkerhedshul opdaget i populært Linux-værktøj

En alvorlig fejl i det populære Linux-hjælpeprogram Sudo giver selv brugere med begrænsede rettigheder adgang til at afvikle root-kommandoer. Øjeblikkelig opdatering anbefales.

Det populære Linux-værktøj Sudo er ramt af en alvorlig sikkerhedsfejl.

Det skriver Computerworlds svenske søstermedie Techworld.

Sudo er et af de vigtigste og mest brugte sikkerhedsværktøjer i Linux, Unix og i terminalen på Mac OS X.

Sudo (Superuser Do) bruges til at afvikle en applikation eller en kommando som en anden bruger - oftest i root.

Derfor er det et af de sidste værktøjer, man har lyst til at have en fejl i, skriver The Hacker News.

Som udgangspunkt tillader de fleste såkaldte *nix-systemer alle brugere at afvikle root-kommandoer gennem Sudo.

Administratorer kan dog indføje begrænsninger i den såkaldte ‘/etc/sudoers/’-fil, sådan at bestemte brugere ikke kan afvikle specifikke kommandoer via Sudo. Men den specifikke fejl tillader brugere at omgå disse begrænsninger.

Fejlen, der er registreret CVE-2019-14287, blev fundet af Joe Vennix hos Apple Information Security.

Techworld skriver, at fejlen jo altså kun kan rammer de, som har indført begrænsninger for brugerne.

Sandsynligvis har lang de fleste ‘nix-systemer ingen Sudo-begrænsninger for brugerne.

Sikkerhedsfejlen findes i alle versioner af Sudo bortset fra den seneste version kaldet 1.8.28, som blev lanceret 14. oktober.

Den nye version vil blive rullet ud med forskellige opdateringer af Linux-distributionerne, men Sudo-pakken kan altså også opdateres med det samme manuelt.

Sådan optræder fejlen
Tecworld redegør i detaljer for, hvordan en bruger kan omgå begrænsningerne i ‘/etc/sudoers/’-filen:

“Alt, hvad en bruger skal gøre, er at køre en kommando med Sudo, men i stedet for sit sædvanlige bruger-id indtaste bruger-id’et som enten ‘-1’ eller ‘4294967295’.”

“Det vil altså sige ‘sudo -u # -1 -u’ eller ‘sudo -u # 4294967295 -u’.”

“Den funktion, der konverterer bruger-id til brugernavn fejltolker -1 eller 4294967295 som 0, hvilket altid er rootbruger-id. 4294967295 er det usignerede heltalækvivalent -1.”

“Tilmed er det sådan, at fordi root (alltså 0) ikke findes i adgangskode-databasen, så afvikles der ingen PAM-moduler (Pluggable Authentication Module). Det vill ellers have betydet yderligere kontroller. Sudo er designet sådan, at den bruger, som kører Sudo, kun skal angive sit eget password og ikke passwordet for den bruger, som man vil køre Sudo som”, skriver Techworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler - sådan beskytter du din virksomhed

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Pandora-CIO har gennemført massiv cloud-migrering i foråret: "Vi har simpelthen foretaget en åben hjerteoperation under coronakrisen"
Interview: Ved årets udgang er 70 procent af Pandoras it-landskab flyttet i skyen. Dermed når CIO Peter Cabello Holmberg i mål med planerne fra sommeren 2020 trods coronakrisen. "Vi har gennemført en række massive migreringer her under coronakrisen," siger han.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.