Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Statens ældgamle it-systemer fra 1960'erne risikerer at ødelægge skatteinddrivelsen

Gamle legacy-systemer helt tilbage fra 1960'erne gør det svært for regeringen at genskabe danskernes tillid til skattevæsenet. Systemerne er essentielle for inddrivelsen, men ekstremt skrøbelige og har svært ved at indarbejde ny skattelovgivning.

It-problemer i det danske skattevæsen er langt mere omfattende end hidtil, og det kan få alvorlige konsekvenser for skatteinddrivelsen.

Flere af de 70 gamle legacy-systemer i skattevæsenet, der står for årlig opkrævning af skatter for omkring 800 milliarder kroner, daterer sig helt tilbage til 1960'erne.

Systemerne er ikke blevet vedligeholdt, og det betyder, at skattevæsenet kan få problemer med at opkræve skatter og overholde skattelovgivningen.

Det skriver Berlingske på baggrund af en fortrolig orientering til Folketingets finansudvalg fra Skatteministeriet.

"Der er risiko for, at skatteopkrævningen på sigt ikke kan gennemføres til tiden eller efter lovgivningen," står der i orienteringen, som er fra august 2018.

Læs også: Skat skal udskifte 70 ældgamle it-systemer: "De folk der ved, hvad der sker, er gået på pension eller er døde"

Her er de mange problemer

Legacy-systemerne skaber en lang række problemer.

Systemerne er forældede og misligeholdte, ligesom kun ganske få medarbejdere har indsigt i, hvordan de fungerer.

Samtidig er systemerne ikke særligt fleksible, så det er svært at indarbejde ny skattelovgivning i de gamle systemer, hvilket blev konkretiseret, da regeringen måtte udskyde de nye ejendomsskattevurderinger fra 2021 til tidligst 2024.

Det viser et notat fra Skatteministeriet til Folketingets skatteudvalg, hvor det fremgår, at det ikke var muligt at få indarbejdet de nye ejendomsvurderinger på årsopgørelserne for 2021, fordi teknologien bag de gamle it-systemer var for gammel og skrøbelig.

Et bredt flertal i Folketinget har allerede i 2018 vedtaget, at de gamle systemer skal udskiftes, hvilket vil tage omkring 15 år og koste et tocifret milliardbeløb.

Læs også: Folketinget vil udskifte mere end 50 år gamle systemer i Skat for tocifret milliardbeløb i et af de største offentlige it-projekter i Danmark nogensinde: Vil tage mindst 15 år

Men samtidig er det vigtigt, at de gamle systemer fungerer fuldt ud, indtil de udskiftes for ikke at svække skatteinddrivelsen yderligere.

Derfor anbefaler regeringens Legacy-udvalg også at skattelovgivningen forenkles, indtil de nye it-systemer er klar til at blive taget i brug.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere