DK får fjerdeplads til EM i cybersikkerhed:"Danmark har vist vi stadig kan gnubbe skuldre med de allerstørste"

Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Statens ældgamle it-systemer fra 1960'erne risikerer at ødelægge skatteinddrivelsen

Gamle legacy-systemer helt tilbage fra 1960'erne gør det svært for regeringen at genskabe danskernes tillid til skattevæsenet. Systemerne er essentielle for inddrivelsen, men ekstremt skrøbelige og har svært ved at indarbejde ny skattelovgivning.

It-problemer i det danske skattevæsen er langt mere omfattende end hidtil, og det kan få alvorlige konsekvenser for skatteinddrivelsen.

Flere af de 70 gamle legacy-systemer i skattevæsenet, der står for årlig opkrævning af skatter for omkring 800 milliarder kroner, daterer sig helt tilbage til 1960'erne.

Systemerne er ikke blevet vedligeholdt, og det betyder, at skattevæsenet kan få problemer med at opkræve skatter og overholde skattelovgivningen.

Det skriver Berlingske på baggrund af en fortrolig orientering til Folketingets finansudvalg fra Skatteministeriet.

"Der er risiko for, at skatteopkrævningen på sigt ikke kan gennemføres til tiden eller efter lovgivningen," står der i orienteringen, som er fra august 2018.

Læs også: Skat skal udskifte 70 ældgamle it-systemer: "De folk der ved, hvad der sker, er gået på pension eller er døde"

Her er de mange problemer

Legacy-systemerne skaber en lang række problemer.

Systemerne er forældede og misligeholdte, ligesom kun ganske få medarbejdere har indsigt i, hvordan de fungerer.

Samtidig er systemerne ikke særligt fleksible, så det er svært at indarbejde ny skattelovgivning i de gamle systemer, hvilket blev konkretiseret, da regeringen måtte udskyde de nye ejendomsskattevurderinger fra 2021 til tidligst 2024.

Det viser et notat fra Skatteministeriet til Folketingets skatteudvalg, hvor det fremgår, at det ikke var muligt at få indarbejdet de nye ejendomsvurderinger på årsopgørelserne for 2021, fordi teknologien bag de gamle it-systemer var for gammel og skrøbelig.

Et bredt flertal i Folketinget har allerede i 2018 vedtaget, at de gamle systemer skal udskiftes, hvilket vil tage omkring 15 år og koste et tocifret milliardbeløb.

Læs også: Folketinget vil udskifte mere end 50 år gamle systemer i Skat for tocifret milliardbeløb i et af de største offentlige it-projekter i Danmark nogensinde: Vil tage mindst 15 år

Men samtidig er det vigtigt, at de gamle systemer fungerer fuldt ud, indtil de udskiftes for ikke at svække skatteinddrivelsen yderligere.

Derfor anbefaler regeringens Legacy-udvalg også at skattelovgivningen forenkles, indtil de nye it-systemer er klar til at blive taget i brug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere


Compliance Day 2024: Faret vild i regulativer og direktiver? Få overblik over dem alle

Få et overblik over, hvordan du holder din virksomhed og organisation compliant uden at overimplementere og dermed undgår at bruge unødige ressourcer. Du får desuden indsigt i en række digitale værktøjer, som kan give dig ro i maven og hjælpe dig i dit arbejde med at holde virksomheden compliant på alle punkter.

30. oktober 2024 | Læs mere