Artikel top billede

Statens ældgamle it-systemer fra 1960'erne risikerer at ødelægge skatteinddrivelsen

Gamle legacy-systemer helt tilbage fra 1960'erne gør det svært for regeringen at genskabe danskernes tillid til skattevæsenet. Systemerne er essentielle for inddrivelsen, men ekstremt skrøbelige og har svært ved at indarbejde ny skattelovgivning.

It-problemer i det danske skattevæsen er langt mere omfattende end hidtil, og det kan få alvorlige konsekvenser for skatteinddrivelsen.

Flere af de 70 gamle legacy-systemer i skattevæsenet, der står for årlig opkrævning af skatter for omkring 800 milliarder kroner, daterer sig helt tilbage til 1960'erne.

Systemerne er ikke blevet vedligeholdt, og det betyder, at skattevæsenet kan få problemer med at opkræve skatter og overholde skattelovgivningen.

Det skriver Berlingske på baggrund af en fortrolig orientering til Folketingets finansudvalg fra Skatteministeriet.

"Der er risiko for, at skatteopkrævningen på sigt ikke kan gennemføres til tiden eller efter lovgivningen," står der i orienteringen, som er fra august 2018.

Læs også: Skat skal udskifte 70 ældgamle it-systemer: "De folk der ved, hvad der sker, er gået på pension eller er døde"

Her er de mange problemer

Legacy-systemerne skaber en lang række problemer.

Systemerne er forældede og misligeholdte, ligesom kun ganske få medarbejdere har indsigt i, hvordan de fungerer.

Samtidig er systemerne ikke særligt fleksible, så det er svært at indarbejde ny skattelovgivning i de gamle systemer, hvilket blev konkretiseret, da regeringen måtte udskyde de nye ejendomsskattevurderinger fra 2021 til tidligst 2024.

Det viser et notat fra Skatteministeriet til Folketingets skatteudvalg, hvor det fremgår, at det ikke var muligt at få indarbejdet de nye ejendomsvurderinger på årsopgørelserne for 2021, fordi teknologien bag de gamle it-systemer var for gammel og skrøbelig.

Et bredt flertal i Folketinget har allerede i 2018 vedtaget, at de gamle systemer skal udskiftes, hvilket vil tage omkring 15 år og koste et tocifret milliardbeløb.

Læs også: Folketinget vil udskifte mere end 50 år gamle systemer i Skat for tocifret milliardbeløb i et af de største offentlige it-projekter i Danmark nogensinde: Vil tage mindst 15 år

Men samtidig er det vigtigt, at de gamle systemer fungerer fuldt ud, indtil de udskiftes for ikke at svække skatteinddrivelsen yderligere.

Derfor anbefaler regeringens Legacy-udvalg også at skattelovgivningen forenkles, indtil de nye it-systemer er klar til at blive taget i brug.
IT-JOB

Maersk Drilling A/S

Senior RPA Developer

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

IT-arkitekt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.