Artikel top billede

(Foto: PR-Foto)

Statens ældgamle it-systemer fra 1960'erne risikerer at ødelægge skatteinddrivelsen

Gamle legacy-systemer helt tilbage fra 1960'erne gør det svært for regeringen at genskabe danskernes tillid til skattevæsenet. Systemerne er essentielle for inddrivelsen, men ekstremt skrøbelige og har svært ved at indarbejde ny skattelovgivning.

It-problemer i det danske skattevæsen er langt mere omfattende end hidtil, og det kan få alvorlige konsekvenser for skatteinddrivelsen.

Flere af de 70 gamle legacy-systemer i skattevæsenet, der står for årlig opkrævning af skatter for omkring 800 milliarder kroner, daterer sig helt tilbage til 1960'erne.

Systemerne er ikke blevet vedligeholdt, og det betyder, at skattevæsenet kan få problemer med at opkræve skatter og overholde skattelovgivningen.

Det skriver Berlingske på baggrund af en fortrolig orientering til Folketingets finansudvalg fra Skatteministeriet.

"Der er risiko for, at skatteopkrævningen på sigt ikke kan gennemføres til tiden eller efter lovgivningen," står der i orienteringen, som er fra august 2018.

Læs også: Skat skal udskifte 70 ældgamle it-systemer: "De folk der ved, hvad der sker, er gået på pension eller er døde"

Her er de mange problemer

Legacy-systemerne skaber en lang række problemer.

Systemerne er forældede og misligeholdte, ligesom kun ganske få medarbejdere har indsigt i, hvordan de fungerer.

Samtidig er systemerne ikke særligt fleksible, så det er svært at indarbejde ny skattelovgivning i de gamle systemer, hvilket blev konkretiseret, da regeringen måtte udskyde de nye ejendomsskattevurderinger fra 2021 til tidligst 2024.

Det viser et notat fra Skatteministeriet til Folketingets skatteudvalg, hvor det fremgår, at det ikke var muligt at få indarbejdet de nye ejendomsvurderinger på årsopgørelserne for 2021, fordi teknologien bag de gamle it-systemer var for gammel og skrøbelig.

Et bredt flertal i Folketinget har allerede i 2018 vedtaget, at de gamle systemer skal udskiftes, hvilket vil tage omkring 15 år og koste et tocifret milliardbeløb.

Læs også: Folketinget vil udskifte mere end 50 år gamle systemer i Skat for tocifret milliardbeløb i et af de største offentlige it-projekter i Danmark nogensinde: Vil tage mindst 15 år

Men samtidig er det vigtigt, at de gamle systemer fungerer fuldt ud, indtil de udskiftes for ikke at svække skatteinddrivelsen yderligere.

Derfor anbefaler regeringens Legacy-udvalg også at skattelovgivningen forenkles, indtil de nye it-systemer er klar til at blive taget i brug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere