Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Mange danskere handler i udenlandske netbutikker uden at vide det / Brugte telefoner giver millionomsætning hos dansk virksomhed / Jeff Bezos advarer: USA er ved at miste militær overlegenhed

Morgen-briefing: Mange danskere handler i udenlandske netbutikker uden at vide det. Brugte telefoner giver millionomsætning hos dansk virksomhed. Jeff Bezos advarer: USA er ved at miste militær overlegenhed. Stram Kurs mistænkes for brud på beskyttelse af persondata. Første børsdag for Astralis.

Godmorgen og velkommen til Computerworlds morgen-briefing.

Det er i dag tirsdag 10. december, og her får du dine første nyheder fra it-verdenen.

Mange danskere handler i udenlandske netbutikker uden at vide det

Næsten en tredjedel af danskerne har købt varer i en udenlandsk netbutik, som de egentlig troede var dansk.

Det viser en ny rundspørge, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har fået udført på vegne af 13 myndigheder, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Er varen købte uden for EU's grænser kan det betyde ringere forbrugerrettigheder og klagemuligheder, skriver styrelsen.

Derudover kan prisen også blive højere end først antaget.

"Mange danskere er ikke opmærksomme på toldreglerne og beløbsgrænserne for told og moms, når de handler på nettet. Det kan betyde en ekstraregning, og det er jo ikke nogen sjov overraskelse at få, hvis man tror, man har gjort en god handel," lyder det fra Maren Holm Johansen, handelsdirektør hos Toldstyrelsen.

Brugte telefoner giver millionomsætning hos dansk virksomhed

I takt med, at nye smartphones bliver stadig mere bekostelige, går salget af brugte telefoner som varmt brød en søndag morgen hos den danske virksomhed Greenmind, der opkøber, restaurerer og videresælger brugt elektronik, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Omsætningen er fra maj til august mere end tredoblet i forhold til samme periode året før.

"Det er tydeligt at mærke, at flere danskere er blevet trætte af at bruge 10.000 kroner eller mere på de nyeste telefoner. Vi har aldrig solgt så mange brugte telefoner, som vi gør i øjeblikket," lyder det fra Brian Funch, der er partner i Greenmind.

Selskabet forventer en omsætning for hele regnskabsåret på syv millioner kroner.

Et af de mest søgte ord på DBA er ifølge Greenmind lige nu iPhone. DBA har omkring 2.000 iPhones til salg, fremgår det.

Jeff Bezos advarer: USA er ved at miste militær overlegenhed

Jeff Bezos, Amazon-stifter, -topchef og en af verdens rigeste mænd, advarer mod, at det amerikanske militær risikerer at blive overhalet som følge af Kinas teknologiske satsninger.

Advarslen kom i weekenden på et årsmøde for amerikanske militærchefer og leverandører til USA's forsvar, skriver Financial Times.

På topmødet gav Jeff Bezos samtidig en mindre opsang til sine amerikanske tech-kollegaer.

"Hvis 'Big Tech' vender ryggen til det nationale forsvar, er dette land i vanskeligheder. Jeg forstår godt, at folk er fulde af følelser. Men der er sandhed i verden. Vi er de gode," lød det blandt andet fra Jeff Bezos.

Stram Kurs mistænkes for brud på beskyttelse af persondata

Social- og Indenrigsministeriet har "begrundet mistanke" om, at partiet Stram Kurs bryder reglerne om beskyttelse af persondata, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Ministeriet indstiller til, at Vælgernævnet giver Stram Kurs et gult kort, der gør det muligt at stoppe for Stram Kurs' indsamling af vælgererklæringer, mens sagen undersøges af Valgnævnet.

Mistanken er, at Stram Kurs har skrevet e-mailadresser ind i vælgererklæringssystemet, som partiet ikke har samtykke til.

Derudover mener ministeriet, at mere end 9.000 af cirka 40.000 e-mails er blevet skrevet ind i systemet mere end én gang. 700 e-mailadresser er skrevet ind i systemet mindst fem gange. Mens en enkelt hele 56 gange til både folketingsvalg og Europa-Parlamentsvalg, lyder det.

Onsdag skal Valgnævnet tage stilling til social- og indenrigsministerens indstilling. Derefter skal det undersøges, om der er grundlag for at udelukke partiet fra fortsat at indsamle vælgererklæringer.

Første børsdag for Astralis

Vi slutter i den virtuelle sportsverden, hvor det danske e-sportsselskab Astralis Group og dennes nyslåede aktie, ASTRGRP, fik en blandet modtagelse på den danske aktiebørs First North i går, mandag.

Aktien har gjort Astralis til klodens første børsnoterede e-sportsvirksomhed.

Kursen endte dog ikke ligeså eksplosiv, som selskabets mest succesfulde e-sportshold, Astralis, der har høstet præmier i spillet Counter Strike for over 52 millioner kroner.

Aktien lukkede tirsdag eftermiddag uændret i 8,95 kroner, hvilket også var noteringskursen.

Astralis Group har en markedsværdi på mere end 500 millioner kroner.