SMV'er bliver ignoreret af it-sikkerhedsselskaber: “Markedet for hacking er så stort, at ingen gider interessere sig for Danmark”

Små og mellemstore virksomheder bliver ignoreret af it-sikkerhedsselskaberne. Det er et kæmpe problem, fordi Danmark kan lukke ned for langt de fleste it-sikkerhedsangreb, hvis SMV'erne er beskyttet, mener it-sikkerhedsekspert Troels Ørting.

Sikkerhedsbranchen ignorerer de mindre danske virksomheder, fordi der ikke er særligt mange penge i det segment.

Sådan lyder analysen fra it-sikkerhedsekspert Troels Ørting, der tidligere har arbejdet for både PET, Interpol og World Economic Forums cybersikkerheds center.

"Problemet med it-sikkerhedsbranchen er, at der i dag er nogle store, attraktive spillere, og så er der en masse små kunder, der er knap så attraktive, fordi de ikke har så mange penge og så meget forstand og entusiasme omkring cybersikkerhed, som de store. Så der er en gruppe af virksomheder, der bliver glemt af de store it-konsulenthuse," forklarer Troels Ørting i en pressemeddelelse.

Læs også: Kæmpe mangel på it-sikkerhedskompetencer i Danmark: Nye initiativer skal komme problemet til livs - se dem her

Det er særligt et problem fordi, hvis Danmark kunne hæve it-sikkerhedsniveauet for SMV'er, så vil mange hackerangreb gå uden om Danmark, vurderer Ørting.

"Markedet for hacking er så stort globalt set, så der er altså ingen, der gider interessere sig for Danmark, hvis vi kan skrue sikkerheden en tak op. Vi lukker jo ikke ned for alt kriminalitet, men vi kan lukke ned for langt det meste," siger Troels Ørting.

Spilder penge på it-sikkerhed
Men selvom mange it-sikkerhedsleverandører ikke tænker på de mindre virksomheder, så betyder det ikke, at de ikke bruger penge på it-sikkerhed, mener rådgivningsvirksomheden Beakon.

"Det er 100 procent min erfaring, at virksomheder, der er blevet ramt, bruger for mange penge på sikkerhed. Alt for mange penge," forklarer Lars Kristian Jensen, der rådgiver om it-sikkerhed hos den danske virksomhed Beakon.

Pengene bliver dog ofte brugt forkert, og derfor er mange mindre virksomheder ikke beskyttet mod hackerangreb trods de store investeringer, forklarer Lars Kristian Jensen.

Læs også: SMV'er mangler stadig basal it-sikkerhed: “Der er simpelthen ikke nok økonomi i det for de store virksomheder”

"Kriminelle udøver kriminalitet for profittens skyld"
Ifølge den tidligere rådgiver for Interpol, er der ingen grund til at frygte angreb fra udenlandske stater, hvis man er en mindre dansk virksomhed.

Det er i stedet langt vigtigere at rette sin opmærksomhed mod mere simple phishingangreb.

"Derfor er det vigtigt, at vi får løftet den grundlæggende sikkerhedshygiejne, så den er, hvor den burde være. Gør man det, så er min påstand, at de kriminelle organisationer vil søge videre til andre lande og glemme det danske marked," siger Troels Ørting, der understreger, at hackerangreb i stort omfang alene handler om økonomi:

"Kriminelle udøver kriminalitet for profittens skyld. De hacker ikke for sjov. De gider ikke investere en krone for at stjæle 50 øre. Derfor virker sikkerhed og cyberhygiejne."

Læs også: Flere danske virksomheder ramt af nyt avanceret ransomware-angreb: “Hackerne er blevet mere modbydelige og rammer mens mange er mest sårbare”Premium
Finanstilsynet kritiserer Nets og udsteder tre påbud: Selskabet lever ikke op til sine forpligtelser i betalingsloven
Nets får tildelt tre påbud af Finanstilsynet, der kritiserer selskabet i stærke vendinger for ikke at leve op til sine forpligtelser i betalingsloven.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.