Artikel top billede

(Foto: TDC NET)

Bliver 5G nøglen til Industri 4.0?

Klumme: Gentagne gange gennem historien har en enkelt teknologi været nøglen til den næste store revolution, og det kan meget vel blive 5G, som åbner døren til fremtiden.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Alle med en forsmag for science fiction har set og iagttaget de fremtider, hvor teknologi og menneskeheden smelter sammen. Hvor grænsen mellem menneske og maskine er udvisket, hvor maskiner helbreder alle sygdomme og håndterer alle de monotone og trivielle opgaver… ja, du kender resten.

Mange forudser, at 5G-standarden vil være grundpillen til netop alt dette, eller hvad man uden for sci-fi-verdenen kalder for den fjerde industrielle revolution – Industri 4.0, hvor alt er forbundet og digitaliseret.

Der er allerede nu en vis appetit for 5G i hele Europa: Vi ser databrug fordoble for hvert eneste år, og forbrugertjenester såsom streaming suger meget af trafikken.

Og det kommer kun til at stige i fremtiden med udbredelsen af først 4K- og dernæst 8K-indhold.

Inden for forretningslivet er der en række åbenlyse fordele ved en 5G-forbunden verden, hvor milliarder af enheder kan forbindes i et Internet of Things (IoT).

Den brede sammenslutning af enheder vil ikke kun hjælpe virksomheder med at automatisere trivielle processer, det vil også hjælpe organisationer med at træde ind i den næste digitale transformation med udbredelsen af augmented og virtual reality, robotics samt træning- og e-sundhedsapplikationer.

Og hvordan er det så præcis, at 5G vil hjælpe til med alt dette?

Rent lingvistisk er skridtet fra 4G til 5G tilsyneladende lille, men det teknologiske skridt er milevidt.

5G har kapacitet til at byde på, hvad der kaldes Extreme Mobile Broadband (eMBB) på op til 200Gbps, hvilket er 10 gange så hurtigt som 4G LTE, den hurtigste type netværk i de fleste smartphones i dag.

Eller sagt på en anden måde: 5G-enheder vil kunne hente en to timer lang film på bare tre sekunder.

Mere stabilitet

Derudover vil 5G også levere mere stabile netværk end før med kortere forsinkelser (en tiendedel af 4G LTE), hvilket er afgørende, når det kommer til Critical Machine Type Communication (cMTC), som bruges til at styre kritiske maskiner i industrien.

Og skalaen for antal enheder tilsluttet stikker først af med Massive Machine Type Communication (mMTC), så vi vil nå over en million enheder tilsluttet per kvadratkilometer (10 gange så meget som 4G LTE).

5G byder også på muligheder for operatørerne til at tilpasse netværket på nye måder.

Det fysiske netværk vil kunne splittes op i flere virtuelle netværk, så operatøren kan bruge den rette ”del” af netværket alt efter behov, ligesom kunder teknisk set kan lave deres eget private 5G-netværk fra et større fysisk 5G-netværk.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, og der er da også udfordringer, som skal overvindes for både udbydere og virksomheder.

Sin spæde begyndelse

Udrulningen af 5G er stadig i sin spæde start og har endnu kun benyttet sub 6GHz-frekvenser. Det passer perfekt til de mange kommende 5G-smartphones, men for at opleve det fulde potentiale af 5G, skal vi vente på udnyttelsen af millimeterbølge-spektrum.

Qualcomms CEO, Cristiano Amon, har udtalt at “5G er i virkeligheden udnyttelsen af både sub 6Ghz og millimeterbølger, og det kommer til at ske på globalt niveau.”

Qualcomm forventer, at i 2021 vil alle førende økonomier i verden have millimeterbølge-teknologi i brug, og det vil også være nødvendigt, når vi snakker brugsscenarier ud over 5G-smartphones.

Millimeterbølger er omtalepunktet for 5G i mange industrier og bliver en del af både private og offentlige 5G-netværk i fremtiden – og med den rette teknologi kan eksisterende 4G-netværk blive opgraderet til at eksistere side om side med 5G.

Gigantisk potentiale

Og der er et gigantisk potentiale i 5G for virksomheder. Qualcomm vurderer, at 5G i 2035 vil ligge til grund for op imod 12,3 billioner dollar i både produkter og services, som kun kan eksistere på grund af 5G i industrier som retail, logistik, underholdning og uddannelse.

Samtidig forventer Qualcomm, at 5G vil være med til at skabe op imod 22 millioner job i 2035, og at 5G vil være med til at styrke den globale GDP-vækst med 3 billioner dollars fra 2020 til 2035.

5G vil sikre en større automatisering og effektivisering hos fabrikker i produktionen, det vil hjælpe logistikvirksomheder og transportkæder med at revolutionere branchen med selvkørende køretøjer og automatiserede processer.

Vi vil se retail-branchen benytte augmented reality til at omdanne shopping-oplevelsen ved brug af integrerede og tilsluttede IoT-enheder.

Der er masser af muligheder med 5G, og én ting er sikkert: Vi står over for den næste store industrielle revolution. Og selv om 5G stadig er en fremtidsteknologi, så er fremtiden ikke længere væk, end at du bør begynde at overveje, hvordan din forretning og din branche kan udnytte de kommende teknologiske værktøjer.

Ellers er der andre, som kommer foran dig.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.