Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

EU-kommissær hiver hidtil ubrugt lov op af hatten efter nederlag til Apple

Kort efter Vestager har tabt en milliardstor skattesag mod Apple, hiver kommissionen en hidtil ubrugt artikel fra EU-traktaten frem, der skal kunne bruges mod kreative skatteaftaler.

Netop som EU har tabt en milliardstor skattesag mod den amerikanske tech-gigant Apple, fremsætter to EU-kommissærer et forslag.

Forslaget skal gøre det muligt at stoppe aftaler, hvor store selskaber betaler minimalt i skat.

Det skriver Ritzau.

Det drejer sig om en hidtil ubrugt artikel i EU-traktaten, der vil gøre det muligt at træffe en beslutning ved et kvalificeret flertal, og derved behøver beslutningen ikke vedtages enstemmigt.

Ved dagens pressemøde efter afgørelsen fortalte EU-økonomikommissær Paolo Gentiloni, at "det er sandt, at den aldrig er blevet brugt."

Det er den såkaldte artikel 116, der i trakten handler om "forstyrrelser af det indre marked."

Paolo Gentiloni sagde samtidig, at man arbejder på at udpege konkrete sager, og når en stærk sag præsenterer sig, vil må gå videre. Han tilføjer, at man mener at have sådan en sag, men hvilken det er, afslørede han ikke.

Apple vinder historisk sag

Tidligere onsdag vandt Apple og den irske stat en afgørende appelsag ved EU-domstolen.

Her omstødte den europæiske retsinstans en afgørelse fra EU-kommissionen, hvor den irske stat blev instrueret i at opkræve manglende skatter for 13,1 milliarder euro, svarende til knap 98 milliarder kroner, hos Apple Sales International og Apple Operations Europe.

Læs mere her: Apple vinder appel i historisk EU-skattesag: Slipper for skattesmæk på 100 milliarder

De to Apple-afdelinger tegner sig for Apples samlede omsætning udenfor USA.

Beløbet svarer til manglende skatteindbetalinger for perioden fra 2003 til 2014, og udgjorde en ulovlig statsstøtte efter artikel 107, vurderede Kommissionen, da afgørelsen blev truffet i 2016.

Denne afgørelse er siden blevet appelleret og nu annulleret ved den europæiske domstol, som i sin afgørelse skriver, atEU-kommissionen ikke har udvist den fornødne juridiske belæg for, at der er tale om statstøtte efter Artikel 107 styk 1.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere