EU-kommissær hiver hidtil ubrugt lov op af hatten efter nederlag til Apple

Kort efter Vestager har tabt en milliardstor skattesag mod Apple, hiver kommissionen en hidtil ubrugt artikel fra EU-traktaten frem, der skal kunne bruges mod kreative skatteaftaler.

Netop som EU har tabt en milliardstor skattesag mod den amerikanske tech-gigant Apple, fremsætter to EU-kommissærer et forslag.

Forslaget skal gøre det muligt at stoppe aftaler, hvor store selskaber betaler minimalt i skat.

Det skriver Ritzau.

Det drejer sig om en hidtil ubrugt artikel i EU-traktaten, der vil gøre det muligt at træffe en beslutning ved et kvalificeret flertal, og derved behøver beslutningen ikke vedtages enstemmigt.

Ved dagens pressemøde efter afgørelsen fortalte EU-økonomikommissær Paolo Gentiloni, at "det er sandt, at den aldrig er blevet brugt."

Det er den såkaldte artikel 116, der i trakten handler om "forstyrrelser af det indre marked."

Paolo Gentiloni sagde samtidig, at man arbejder på at udpege konkrete sager, og når en stærk sag præsenterer sig, vil må gå videre. Han tilføjer, at man mener at have sådan en sag, men hvilken det er, afslørede han ikke.

Apple vinder historisk sag
Tidligere onsdag vandt Apple og den irske stat en afgørende appelsag ved EU-domstolen.

Her omstødte den europæiske retsinstans en afgørelse fra EU-kommissionen, hvor den irske stat blev instrueret i at opkræve manglende skatter for 13,1 milliarder euro, svarende til knap 98 milliarder kroner, hos Apple Sales International og Apple Operations Europe.

Læs mere her: Apple vinder appel i historisk EU-skattesag: Slipper for skattesmæk på 100 milliarder

De to Apple-afdelinger tegner sig for Apples samlede omsætning udenfor USA.

Beløbet svarer til manglende skatteindbetalinger for perioden fra 2003 til 2014, og udgjorde en ulovlig statsstøtte efter artikel 107, vurderede Kommissionen, da afgørelsen blev truffet i 2016.

Denne afgørelse er siden blevet appelleret og nu annulleret ved den europæiske domstol, som i sin afgørelse skriver, atEU-kommissionen ikke har udvist den fornødne juridiske belæg for, at der er tale om statstøtte efter Artikel 107 styk 1.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.