Artikel top billede

Serie: Hvad nu hvis verden blev klonet for 30 år siden?

I sci-fi serien Counterpart klones verden af østtyske videnskabsfolk, og de to dele udvikler sig i hver sin retning. Det giver masser af arbejde til diplomater, spioner, lejemordere og andet godtfolk.

Både fantasy- og science fiction – samt visse historikere, selv om det ikke er velset! – leger undertiden med kontrafaktiske scenarier, hvor historien stak af i en helt anden retning.

For hvad nu, hvis en bilulykke havde slået Hitler eller Churchill ihjel allerede i 1931 (begge dele var faktisk tæt på)? Eller hvis Den Spanske Armada havde invaderet England i 1588? Eller… Ja, mulighederne er uendelige.

Det får vi naturligvis aldrig at vide. Men i sci-fi serien Counterpart – der kan ses på Viaplay – er det en helt anden sag. Her er verden nemlig blevet klonet for 30 år siden, og de to dele udvikler sig forskelligt.

Opsplitningen holdes hemmelig for de nu to verdensbefolkninger, men bag facaden foregår en livlig udveksling af diplomater, spioner og lejemordere via den eneste overgang mellem de to verdener.

Den ligger i en dyb kælder under et FN-agentur i (naturligvis!) Berlin og bevogtes efter alle kunstens regler – af begge sider.

Over tid har små ændringer i hver af de to verdener skabt store forskelle. For eksempel kan Prince’s nyeste album skabe en hel del ravage, hvis det smugles til ”vores” del af verden, hvor han jo desværre er død.

Serien er befriende fri for rumpistoler og effekter. Derimod er sci-fi-elementerne subtile og kommer mest til udtryk i situationer, hvor personer møder deres ”counterparts” – altså deres dubletter, som alle over 30 år gamle har.

Små forskelle ses også i de komplicerede forhandlinger, som diplomatiet havner i, når der udveksles informationer. Den ene verden tilbyder oplysninger om, hvor der ligger store oliereserver i Stillehavet, mens den anden køber dem med information om vacciner.

Netop sygdom er årsagen til, at det går helt skævt mellem de to verdener. Cirka ti år efter spaltningen rammes den ene verden således af et udbrud af en særdeles smitsom influenza-lignende sygdom, som dræbte syv procent af befolkningen.

Her er mundbind derfor normen i det offentlige rum, mens store skilte advarer om, at det er strafbart ikke at angive folk, som mistænkes for at være smittede. Der er også desinfektionsapparater indbygget i lygtepælene.

Konspirationsteorier blandt embedsfolk går nu på, at det var den anden verden, som sendte smitten via portalen.

Et hemmeligt netværk opbygges, hvor dubletter udskiftes på højtstående poster med agenter fra den anden verden, som bare venter på ordren til det endelige hævnangreb.

Counterparts emmer af øst-vest-analogier, men vinder først og fremmest på de psykologiske aspekter af mødet med skyggesiden – både på det personlige og samfundsmæssige plan.

Derudover er Counterparts værd at se for dens ufrivilligt aktuelle beskrivelse af et moderne samfund, der rammes af en virus, der ligner – men som er betydeligt mere rå – end Covid-19.

I rollerne ses blandt andre J. K. Simmons, danske Ulrich Thomsen samt Sara Serraiocco som lejemorder.

Titel: Counterparts. Kan ses på Viaplay (to sæsoner)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere