Artikel top billede

Serie: Hvad nu hvis verden blev klonet for 30 år siden?

I sci-fi serien Counterpart klones verden af østtyske videnskabsfolk, og de to dele udvikler sig i hver sin retning. Det giver masser af arbejde til diplomater, spioner, lejemordere og andet godtfolk.

Både fantasy- og science fiction – samt visse historikere, selv om det ikke er velset! – leger undertiden med kontrafaktiske scenarier, hvor historien stak af i en helt anden retning.

For hvad nu, hvis en bilulykke havde slået Hitler eller Churchill ihjel allerede i 1931 (begge dele var faktisk tæt på)? Eller hvis Den Spanske Armada havde invaderet England i 1588? Eller… Ja, mulighederne er uendelige.

Det får vi naturligvis aldrig at vide. Men i sci-fi serien Counterpart – der kan ses på Viaplay – er det en helt anden sag. Her er verden nemlig blevet klonet for 30 år siden, og de to dele udvikler sig forskelligt.

Opsplitningen holdes hemmelig for de nu to verdensbefolkninger, men bag facaden foregår en livlig udveksling af diplomater, spioner og lejemordere via den eneste overgang mellem de to verdener.

Den ligger i en dyb kælder under et FN-agentur i (naturligvis!) Berlin og bevogtes efter alle kunstens regler – af begge sider.

Over tid har små ændringer i hver af de to verdener skabt store forskelle. For eksempel kan Prince’s nyeste album skabe en hel del ravage, hvis det smugles til ”vores” del af verden, hvor han jo desværre er død.

Serien er befriende fri for rumpistoler og effekter. Derimod er sci-fi-elementerne subtile og kommer mest til udtryk i situationer, hvor personer møder deres ”counterparts” – altså deres dubletter, som alle over 30 år gamle har.

Små forskelle ses også i de komplicerede forhandlinger, som diplomatiet havner i, når der udveksles informationer. Den ene verden tilbyder oplysninger om, hvor der ligger store oliereserver i Stillehavet, mens den anden køber dem med information om vacciner.

Netop sygdom er årsagen til, at det går helt skævt mellem de to verdener. Cirka ti år efter spaltningen rammes den ene verden således af et udbrud af en særdeles smitsom influenza-lignende sygdom, som dræbte syv procent af befolkningen.

Her er mundbind derfor normen i det offentlige rum, mens store skilte advarer om, at det er strafbart ikke at angive folk, som mistænkes for at være smittede. Der er også desinfektionsapparater indbygget i lygtepælene.

Konspirationsteorier blandt embedsfolk går nu på, at det var den anden verden, som sendte smitten via portalen.

Et hemmeligt netværk opbygges, hvor dubletter udskiftes på højtstående poster med agenter fra den anden verden, som bare venter på ordren til det endelige hævnangreb.

Counterparts emmer af øst-vest-analogier, men vinder først og fremmest på de psykologiske aspekter af mødet med skyggesiden – både på det personlige og samfundsmæssige plan.

Derudover er Counterparts værd at se for dens ufrivilligt aktuelle beskrivelse af et moderne samfund, der rammes af en virus, der ligner – men som er betydeligt mere rå – end Covid-19.

I rollerne ses blandt andre J. K. Simmons, danske Ulrich Thomsen samt Sara Serraiocco som lejemorder.

Titel: Counterparts. Kan ses på Viaplay (to sæsoner)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere