Artikel top billede

Rengøringsplatformene Happy Helper og Hilfr fjerner regel om minimumspriser på deres platforme

Konkurrencerådet har grebet ind overfor rengøringsplatformene Happy Helper og Hilfr, der nu fjerner minimumspriser for en rengøring. Sagerne er de første af sin slags. Se her hvorfor.

Der vil ikke længere findes minimumspriser, når danskerne online går ind for at bestille en rengøring på Happy Helper og Hilfr.

De to online-rengøringsplatforme har nemlig givet Konkurrecerådet tilsagn om at fjerne minimumspriserne, meddeler Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

Happy Helper og Hilfr står bag platforme, der formidler kontakt mellem udbydere og købere af rengøringsydelser.

Sagerne, der er de første af sin slags i Danmark, forsøger at afgrænse, hvornår selvstændigt erhvervsdrivende, der sælger ydelser på digitale platforme, er omfattet af konkurrenceloven, fremgår det.

"Rengøringsvirksomheder, som er i konkurrence med hinanden via en platform, skal selv kunne fastsætte deres priser. Happy Helpers og Hilfr’s minimumspriser har således hindret fri prissætning, og det har kunnet begrænse konkurrencen mellem udbyderne til skade for deres kunder," skriver Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet.

Første af sin slags

Konkurrencerådet har indtil nu haft "betænkeligheder ved platformenes brug af minimumspriser, da en begræning af selvstændige virksomheders prisfastsættelses generelt er en af de mest konkurrenceskadelige former for adfærd," står der i meddelelsen.

Det har været vigtigt at skelne mellem ansatte og virksomheder på platformene, da aftalre om løn- og ansættelsesforhold ikke er omfattet af forbuddene i konkurrenceloven, tilføjes det.

Udbyderne af rengøringsydelser på platformene er i princippet ikke ansat hos selskaberne, men derimod agerer som selvstændige virksomheder, der får formidlet kunder via platformene.

"De to sager er blandt de første, hvor Konkurrencerådet griber ind over for platforme. Sagerne skal gerne være med til at tydeliggøre, at arbejdstagere på en platform gerne må organisere sig og indgå i en overenskomst, men at selvstændige virksomheder er konkurrenter og ikke må bruge fælles minimumspriser. Sagerne viser også, at konkurrencereglerne ikke forhindrer, at platforme bidrager til ordnede arbejdsforhold," skriver Christian Schultz.

Begge platforme har afgivet tilsagn om at fjerne minimumpriserne for virksomhederne på platformen, derfor har Konkurrencerådet også accepteret tilsagnene, og har således ikke truffet afgørelse om, at platformene skulle have ovetrådt konkurrencereglerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere