Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Rengøringsplatformene Happy Helper og Hilfr fjerner regel om minimumspriser på deres platforme

Konkurrencerådet har grebet ind overfor rengøringsplatformene Happy Helper og Hilfr, der nu fjerner minimumspriser for en rengøring. Sagerne er de første af sin slags. Se her hvorfor.

Der vil ikke længere findes minimumspriser, når danskerne online går ind for at bestille en rengøring på Happy Helper og Hilfr.

De to online-rengøringsplatforme har nemlig givet Konkurrecerådet tilsagn om at fjerne minimumspriserne, meddeler Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

Happy Helper og Hilfr står bag platforme, der formidler kontakt mellem udbydere og købere af rengøringsydelser.

Sagerne, der er de første af sin slags i Danmark, forsøger at afgrænse, hvornår selvstændigt erhvervsdrivende, der sælger ydelser på digitale platforme, er omfattet af konkurrenceloven, fremgår det.

"Rengøringsvirksomheder, som er i konkurrence med hinanden via en platform, skal selv kunne fastsætte deres priser. Happy Helpers og Hilfr’s minimumspriser har således hindret fri prissætning, og det har kunnet begrænse konkurrencen mellem udbyderne til skade for deres kunder," skriver Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet.

Første af sin slags

Konkurrencerådet har indtil nu haft "betænkeligheder ved platformenes brug af minimumspriser, da en begræning af selvstændige virksomheders prisfastsættelses generelt er en af de mest konkurrenceskadelige former for adfærd," står der i meddelelsen.

Det har været vigtigt at skelne mellem ansatte og virksomheder på platformene, da aftalre om løn- og ansættelsesforhold ikke er omfattet af forbuddene i konkurrenceloven, tilføjes det.

Udbyderne af rengøringsydelser på platformene er i princippet ikke ansat hos selskaberne, men derimod agerer som selvstændige virksomheder, der får formidlet kunder via platformene.

"De to sager er blandt de første, hvor Konkurrencerådet griber ind over for platforme. Sagerne skal gerne være med til at tydeliggøre, at arbejdstagere på en platform gerne må organisere sig og indgå i en overenskomst, men at selvstændige virksomheder er konkurrenter og ikke må bruge fælles minimumspriser. Sagerne viser også, at konkurrencereglerne ikke forhindrer, at platforme bidrager til ordnede arbejdsforhold," skriver Christian Schultz.

Begge platforme har afgivet tilsagn om at fjerne minimumpriserne for virksomhederne på platformen, derfor har Konkurrencerådet også accepteret tilsagnene, og har således ikke truffet afgørelse om, at platformene skulle have ovetrådt konkurrencereglerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere