Artikel top billede

Medie: FE har anvendt avanceret spionsystem til at masseindsamle data om danskerne

Den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, hjalp Forsvarets Efterretningstjeneste med at bygge datacenter på Amager, der husede et avanceret spionsystem, der blev brugt til at indsamle oplysninger på danskere, skriver DR.

Forsvarets Efterretningstjeneste har målrettet indsamlet oplysninger om danskere.

Det er en af de opsigtsvækkende konklusioner fra den redegørelse, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne afleverede for nyligt til forsvarsminister Trine Bramsen (S).


Det skriver DR Nyheder, som erfarer, at redegørelsen beskriver, hvorfor der ifølge tilsynet ikke er tale om rene tilfældighedsfund, når Forsvarets Efterretningstjeneste sammen med NSA har indhentet oplysninger om danske virksomheder og danskere via kabler.

Derved kan FE have forbrudt sig mod reglerne, der gælder for den danske militær- og udenrigsefterretningstjeneste.

Indsamlingen af danske oplysninger, der formodes ulovlig, er sket gennem et avanceret spionsystem, der kan opsamle enorme mændgder af sms'er, opkald, billeder, chatsamtaler og internetkommunikation fra danske fiberkabler.

Læs mere her: CFCS har brudt loven adskillige gange: Har ulovligt behandlet oplysninger i overvågningsnetværk

Samtidig erfarer mediet, at teknikere fra NSA har hjulpet FE med at bygge et datacenter på Amager, specifikt til at huse spionsystemet, der baseres på amerikansk teknologi.

Ifølge DR's oplysninger er der sket en opgradering af det teknologiske samarbejde mellem FE og NSA den senere årrække, hvilket betyder, at spionsystemet kun har være operationelt i en kortere årrække.

Skarp kritik af FE

Da Tilsynet for Efterretningstjenesterne (TET) udgav med deres rapport, kom det frem, at FE og NSA i flere år har haft en aftale, der gav adgang til elektronisk indhentning af store mængder rådata via en kabeladgang.

Det er sket efter aftale med et privat teleselskab, der varetog et knudepunkt af flere kabler med internationale data i København.

Det var netop samarbejdet mellem FE og NSA, der hovedsageligt udløste den skarpe kritik fra tilsynet.

Kritikken resulterede blandt andet i, at chefen for FE Lars Findsen samt andre ledende medarbejdere blev hjemsendt.