Medie: FE har anvendt avanceret spionsystem til at masseindsamle data om danskerne

Den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, hjalp Forsvarets Efterretningstjeneste med at bygge datacenter på Amager, der husede et avanceret spionsystem, der blev brugt til at indsamle oplysninger på danskere, skriver DR.

Forsvarets Efterretningstjeneste har målrettet indsamlet oplysninger om danskere.

Det er en af de opsigtsvækkende konklusioner fra den redegørelse, som Tilsynet med Efterretningstjenesterne afleverede for nyligt til forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Det skriver DR Nyheder, som erfarer, at redegørelsen beskriver, hvorfor der ifølge tilsynet ikke er tale om rene tilfældighedsfund, når Forsvarets Efterretningstjeneste sammen med NSA har indhentet oplysninger om danske virksomheder og danskere via kabler.

Derved kan FE have forbrudt sig mod reglerne, der gælder for den danske militær- og udenrigsefterretningstjeneste.

Indsamlingen af danske oplysninger, der formodes ulovlig, er sket gennem et avanceret spionsystem, der kan opsamle enorme mændgder af sms'er, opkald, billeder, chatsamtaler og internetkommunikation fra danske fiberkabler.

Læs mere her: CFCS har brudt loven adskillige gange: Har ulovligt behandlet oplysninger i overvågningsnetværk

Samtidig erfarer mediet, at teknikere fra NSA har hjulpet FE med at bygge et datacenter på Amager, specifikt til at huse spionsystemet, der baseres på amerikansk teknologi.

Ifølge DR's oplysninger er der sket en opgradering af det teknologiske samarbejde mellem FE og NSA den senere årrække, hvilket betyder, at spionsystemet kun har være operationelt i en kortere årrække.

Skarp kritik af FE
Da Tilsynet for Efterretningstjenesterne (TET) udgav med deres rapport, kom det frem, at FE og NSA i flere år har haft en aftale, der gav adgang til elektronisk indhentning af store mængder rådata via en kabeladgang.

Det er sket efter aftale med et privat teleselskab, der varetog et knudepunkt af flere kabler med internationale data i København.

Det var netop samarbejdet mellem FE og NSA, der hovedsageligt udløste den skarpe kritik fra tilsynet.

Kritikken resulterede blandt andet i, at chefen for FE Lars Findsen samt andre ledende medarbejdere blev hjemsendt.
Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan: Fem måder at sikre dine medarbejdere på hjemmekontoret
Gennem de seneste år har arbejde hjemmefra vundet langt større gehør, selv i relativt traditionelt indstillede virksomheder, og med Covid-19 blev det i perioder en uomgængelig del af hverdagen. Men alt tyder på, at et langt mere fleksibelt arbejdsliv er kommet for at blive, også når corona slipper sit greb. Hjemme er medarbejderne – og i særdeleshed de systemer og data, de har adgang til – imidlertid langt mere udsatte for cyberangreb end bag virksomhedens firewall og andre sikkerhedsforanstaltninger. På den ene side er der altså behov for let og fleksibel adgang til centrale værktøjer og en udstrakt grad af self-service. På den anden side er det helt afgørende at sikre medarbejder, data og systemer mere grundigt end hidtil – også udenfor virksomhedens eget netværk. I denne hvidbog kan du læse mere om, hvordan værktøjerne i RSA SecurID Access kan være med til at løfte opgaven.