Artikel top billede

Dokumentar: En næsten uundgåelig rumkatastrofe

Opsendelsen af rumfærgen Challenger i januar 1986 havde så mange odds mod sig, at det set i bakspejlet næsten ikke kan undre, at det gik så frygteligt galt. Challenger: The Final Flight på Netflix fortæller historien.

Undertiden går det godt, når man kombinerer et stramt budget og en endnu mere stram tidsplan med en uoverskuelig organisation, en kendt svaghed i konstruktionen, en elendig beslutningsproces og en flok chefer og ingeniører, der ikke helt taler samme sprog.

Andre gange gør det ikke.

Når slutmålet desuden er et komplekst stykke maskineri, som sendes ud i verdensrummet med adskillige gange lydens hastighed på ryggen af knap 2.000 tons brændstof, så ender det alt for let helt galt.

På en råkold vintermorgen i januar 1986 eksploderer rumfærgen Challenger i femten kilometers højde, da en kritisk gummipakning svigter.

De syv ombordværende omkommer få sekunder efter, og op mod en femtedel af den amerikanske befolkning følger chokeret med i den livetransmittede opsendelse.

I den nyligt lancerede Netflix-dokumentar i fire dele – Challenger: The Final Flight – kommer man hele vejen rundt om katastrofen, der afstedkom en ekstremt kompleks undersøgelse og holdt de amerikanske rumfærger på jorden de følgende knap tre år.

Dokumentaren kommer omkring både de tekniske og organisatoriske elementer samt de dybt rørende menneskelige aspekter.

Man hører for eksempel besætningsmedlemmernes familie og venner fortælle om de afdøde. Herunder om gymnasielærer Christa McAuliffe, der var særligt udvalgt som den allerførste civilist i rummet.

Challenger: The Final Flight scorer 88% på kritikersitet Rotten Tomatoes, hvilket – kombineret med det grundlæggende ekstremt interessante emne – placerer den højt på undertegnedes liste over ting, der helt afgjort skal ses på en af de stadig mørkere efterårsaftener i den kommende tid.

Titel: Challenger: The Final Flight. Kan ses på Netflix
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere