EU vil opbygge europæisk chip-produktion i stor skala: Er klar til at investere milliarder af kroner

Coronakrisen og Trumps krig mod Huawei har gjort det tydeligt, at det er usmart at være totalt afhængig af andre regioner, når det gælder kerneydelser og produkter som mundbind og processorer. Og nu sætter EU gang i en kæmpesatsning på egen processorproduktion.

Europa er alt for afhængig af processorer fra USA og Asien. Europa sidder kun på 10 procent af det enorme marked for halvledere, men det skal være slut nu. Det skriver Reuters.

13 EU-lande med Tyskland og Frankrig i spidsen har sat sig i spidsen for et initiativ, der skal ende med en betydende europæisk chipproduktion.

Der skal etableres alliancer i europæisk industri med det formål at etablere forskning og skaffes investeringer til design og produktion af chips.

EU har allerede afsat 145 milliarder euro svarende til en billion kroner til digitale projekter som dette.

Initiativtagerne understreger, at det kræver en indsats fra både offentlige og private aktører at nå målet

“En kollektiv indsats kan hjælpe os til at udnytte vores eksisterende styrkepositioner og omfavne nye muligheder i takt med, at avancerede chips spiller en stadig vigtigere rolle for Europas strategi for industriproduktion og vores digitale selvstændighed”, siger EU’s chef for det digitale område, Thierry Breton.

De øvrige EU-lande bag initiativet er Belgien, Estland, Grækenland, Kroatien, Italien, Holland, Portugal, Slovenien, Spanien, Finland og Malta.


mest debatterede artikler

Premium
Faxe Kommune prøver igen efter to kuldsejlede forsøg: Sender ERP-udbud i markedet for tredje gang
Efter at Faxe Kommune fornylig endnu engang måtte trække stort ERP-udbud tilbage, forsøger kommunen sig nu igen.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.