Artikel top billede

Vold mod ansatte er et massivt problem i flere af Coop Sydenglands butikker. Video: Coop

Massive protester efter engelske Coop-butikker har sat gang i test af ansigtsgenkendelse mod vold og tyveri

18 af Brugsens søsterbutikker i England er havnet i en proteststorm, fordi butikkerne har sat gang i en test af ansigtsgenkendelses-teknologi. Målet er at beskytte de butiksansatte mod vold og overfald og advare mod kendte butikstyve og folk med asocial adfærd.

Ansigtsgenkendelse er en kontroversiel teknologi, som vækker ubehagelige minder om Big Brother og massiv social kontrol og undertrykkelse af mindretal i eksempelvis Kina.

Men i 18 Coop-butikker i det sydlige England bliver teknologien lige nu testet for at finde ud af, om det kan hjælpe og beskytte de ansatte mod overfald og vold begået af butikstyve og asociale personer. Det skriver BBC.

Ifølge Coop i Sydengland er den slags vold og overfald vokset med ikke mindre end 80 procent i løbet af 2020.

“Formålet med ansigtsgenkendelsen, som er begrænset og målrettet, er at indentificere, når en kendt gerningsmand træder ind i butikken. Det giver kollegerne tid til at afgøre, hvordan det skal håndteres. For eksempel ved høfligt at bede personen forlade butikken, eller ved at underrette politiet, hvis det er en person, der er omfattet af et idømt tilhold mod at komme i butikken”, lyder det fra Coop i Sydengland.

Forsøget overholder desuden GDPR og der er tydelig skiltning i butikkerne. Data bliver heller ikke delt med politiet, siger Coop.

Forsøget har skabt stort røre blandt borgerrettighedsorganisationer.

Direktøren for Big Brother Watch siger til BBC, at det er skræmmende, at en tilsyneladende etisk solid koncern i al hemmelighed bruger den slags rettígheds-undertrykkende teknologi.

Teknologien er kendt for at være meget upræcis og tendentiøs, og Coop i Sydengland har foretaget en seriøs fejlvurdering, lyder det.