Hackere angreb Oxford Universitets Covid19-laboratorium: Kunne have saboteret virus-forskningen

Hackere har haft adgang til en række maskiner i et af de laboratorier, der er en del af Covid-19-relateret forskning på Oxford Universitet. Angriberne slap ikke afsted med patientdata, understreger universitetet.

Torsdag i sidste uge bekræftede Oxford Universitet at have opdaget og isoleret en sikkerhedshændelse i en afdeling af forskningsinstitutionen, der blandt andet beskæftiger sig med Covid-19-forskning.

"Der har ikke været nogen indflydelse på klinisk forskning, da dette ikke udføres i det berørte område. Som det er standard med sådanne hændelser, har vi underrettet National Cyber ​​Security Center (NCSC) og arbejder med dem,” sagde en talsmand til avisen Forbes.

Også den britiske informationskommissær (ICO) er underrettet meddeler universitetet, der samtidig understreger, at de komprommitterede systemer ikke indeholdt patientdata.

Både NCSC og ICO bekræfter at have modtaget indeberetninger om hændelsen.

Sabotage af Covid19-forskning
Ifølge Forbes fik cyberangriberne adgang til systemer, der kontrollerede udstyr som blandt andet pumper og tryk i de berørte laboratorier.

Nogen af de hackede maskiner blev også brugt til at rense og forberede biokemiske prøver som eksempelvis proteiner, der fremstilles i laboratoriet og bruges til forskning i coronavirus.

Noget tyder på, at hackerne har haft adgang til denne kontrol helt til midten af februar i år.

Et systembrud som dette kan placere forskningsdata i fare for at blive stjålet, herunder forskning i coronavirus. Derudover giver kontrollen af de nævnte maskiner hackere mulighed for at sabotere forskning, hvis de eksempelvis er i stand til at rode med væskestrømmen eller andre aspekter af rensningsteknologien.

Eksperten der tippede Forbes om risikoen hos Oxford Universitet, Alex Holden - teknologichef i Hold Security - fortæller, at han var særlig bekymret over bruddet på grund af hackernes tilsyneladende evne til at deaktivere en trykalarm fra grænsefladen.

Dog mener cybersikkerhedsekspert ved University of Surrey, professor Alan Woodward, ikke, at der er motiv for at sabotere forskningen.

”Med den nuværende interesse for molekylære strukturer i Covid-forskning kan man spekulere i, om det var nogen, der søgte efter data om virussen eller vaccinen. Det er svært at se, hvorfor de skulle ønske at sabotere forskningen.”

Motivet var økonomisk
Ved flere tidligere angreb på Covid19-relaterede mål, har statsledere og myndigheder globalt peget på særligt Rasland som moderlandet for angrebene.

Her har flere russiske statsstøttede grupper fået skylden. Men i dette tilfælde skriver Forbes, at angrebet på Oxford Universitet ser ud til, at være mere økonomisk motiveret.

Den unavngivede gruppe bemærker Alex Holden talte portugisisk. Og nogle af gruppens andre ofre inkluderer brasilianske universiteter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
EU på trapperne med omfattende nye regler for brug af AI i Europa: Vil indføre kæmpebøder og forbyde flere former for AI
EU overvejer at indføre kæmpe-bøder til virksomheder, der bryder EU’s kommende regler for anvendelse af kunstig intelligens, viser læk. Nyt AI-regulativ ventes klart i næste uge.
Computerworld
Drop dine 'guesstimates' og SPT-analyser (slag-på-tasken): Sådan får du dit WiFi til at spille
Klumme: Der er ikke noget, der kan splitte os mere og skabe desperate mennesker, end når det trådløse netværk svigter. Hvad skal man holde øje med, og hvordan etablerer man et velfungerende Wi-Fi?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.