Artikel top billede

Ugen i tech: Raspberry Pi er ude med 25 kroners computer / Rygte: Apples næste ur vil kunne måle dit blodsukker / Trådløs opladning når det er bedst: Kan oplade din mobil på tværs af rummet

Raspberry Pi’s enheder har længe nydt godt af at være nogle af de billigste enheder, som med en vis ret kan kalde sig for computere.

Således forholder det sig også med selskabets helt nye Raspberry Pi Pico, som tilbyder en skrabet computer-funktionalitet, til en endnu mere skrabet pris: Blot fire amerikanske dollars – eller hvad der svarer til under 25 kroner.

For de penge får man ikke de samme tilslutningsmuligheder som i en traditionel Raspberry Pi computer. Her er ingen HDMI-udgang til skærmen eller andre porte. Her er blot en enkel USB-port.

Selve maskinen er den første til at blive drevet frem af selskabets egenudviklede RP2040 processor, der består af hele to ARM Cortex M0+ regnekerner parret op med blot 264 kilobyte ram.

Den beskedne mængde hukommelse kan adressere op til 16 megabyte lager, skriver netmediet Gizmodo.

Det gør Pico-brættet til en mere direkte konkurrent til Arduino-computere, som er populære som kontrolenheder eller andre steder, hvor enkle processer skal styres digitalt. Sensorer og andet tilbehør kan sluttes til via input-kredsløb på brættets sider.

Raspberry Pi Pico kan programmeres i C eller MicroPython.

Rygte: Apples næste ur vil kunne måle dit blodsukker

En afgørende helbredsfunktion ser ud til snart at finde vej til Apple-brugernes håndled.

Ifølge netmediet Apple Insider arbejdes der nemlig på at få indbygget en såkaldt glucose-måler ind i næste generation af Apple Watch Series 7.

Særligt for funktionen bliver, at det ikke behøver at tage en blodprøve for at måle niveauet af blodsukker i årerne. Her regnes der med, at Apple vil benytte en kemisk metode eller et nyt optisk system, som selskabet tidligere har patenteret.

Funktionen vil særligt være afgørende for diabetes patienter, hvis sygdom kræver en omhyggelig monitorering af netop blodsukkerniveauet.

Læs også: Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme

Trådløs opladning når det er bedst: Kan oplade din mobil på tværs af rummet

Drømmen om at have 100 procent en kabelfri elektronik i hjemmet stopper ikke bare ved trådløs opladning og trådløs opkobling. Nuværende trådløse ladeløsning kræver nemlig, at ens enhed hviler direkte på ladefladen – men sådan behøver det ikke at være.

Det viser den kinesiske mobilproducent Xiaomi med sit nye Xiaomi ’Mi Air’ koncept, som skulle være en fungerende ladestander, der kan overføre strøm trådløst til enheder i samme rum.

I det der ligner en større boks på størrelse med en flyttekasse gemmes på fem antenner, der kan positionere en kompatibel mobil i rummet og sende strøm til modtagerenhedens 14 antenner. Den nye teknologi er dog ikke kompatibel med den eksisterende Qi opladestandard

I sin nuværende form kan Mi Air give op til fem watts strøm til flere enheder på en gang, oplyser selskabet bag.