Det får du i artiklen
- Se hvor danskerne har rykket forbruget hen under corona-året.
- Læs Dansk Erhverv-direktørens forudsigelser for 2021.
De store ændringer i et, hvad e-handelsdirektør i Dansk Erhverv, Niels Ralund, kalder ”usædvanligt år for dansk e-handel”, har coronakrisen forårsaget enorme udsving i forbruget.
Rejser er gået ned mens dagligvarer stormer frem
En stor del af de ting, vi i forvejen købte meget af på nettet, har fået et ekstra nøk op gennem 2020 – bortset for rejser naturligvis, der er gået fra 27 procent til sølle 12 procent fra 2019 til 2020 – det er en tilbagegang på 45 procent.
Men e-dagligvaresalget, der inkluderer mad og drikke, har set sit indtog hos danskerne.
Her er andelen af forbrugere, som har handlet dagligvarer på nettet steget med 34 % fra 2019 og ”sammen med bolig- og havekategorien og hobby- og kontorartikler har salget af dagligvarer således haft den klart største fremgang under krisen,” konstaterer rapporten.
For take away, der er en kategori for sig, er fremgangen 24 procent.
”Faldet i oplevelsesindustrien betyder, at der i runde tal ”mangler” 20 milliarder kroner sammenlignet med 2019. Det er markant, og det skal man selvfølgelig have in mente, når man ser, at den generelle vækst er lavere end tidligere år,” siger Niels Ralund.
Også kategorien ’kultur og oplevelser’ har fået et gevaldigt knæk med en tilbagegang på 39 procent.
Elektronik ja tak – underholdning og software nej tak
Mens elektronik og hvidevarer har oplevet en fremgang i e-salget på 12 procent, så har andre elektroniske underholdningsaktiviteter set en tilbagegang.
Film, musik og bøger til download er gået tilbage med en procent – for de fysiske ditto er det 10 procent.
Spil og underholdning til download er gået tilbage fire procent, og apps og software er slået tilbage med 15 procent.
Danmark versus udlandet
En af de konklusioner, Dansk Erhverv er gladest for i analysen, er, at danske forbrugere har skruet ned for handlen i udenlandske webshops.
Forbruget i udlandet er faldet med 10 procent, mens det i Danmark er vokset med 15 procent.
”Væksten i danskernes forbrug i udenlandske netbutikker har i flere år været større end i de danske, og det har været alvorlig malurt i bægeret. Derfor er det en rigtig god nyhed, at udviklingen nu er vendt. Der er flere grunde til det, men den vigtigste er, at de danske netbutikker gør det hamrende godt. De fortjener stor ros,” forklarer Niels Ralund.
Alligevel ligger den tyske webshop Zalando, der sælger tøj, sko og accessoires, i toppen af listen over de største netbutikker. Efter den kommer to danske webshops; materialisten Matas og dagligvare-shoppen Nemlig.com på en anden og tredje plads.
Og de nye e-vaner forventes at holde ind i 2021.
”Hver fjerde forbruger forventer at handle mere online i løbet af 2021, mens blot seks procent vil skrue ned for forbruget på nettet. Når vi samtidig ved, at flere forbrugere vil handle mere i de danske butikker fremfor de udenlandske, ser fremtiden for dansk e-handel endog meget lys ud,” siger Niels Ralund.
Find rapporten her.