Coronakrisen satte ild under den danske e-handel i 2020: Rekord-omsætning på 154 milliarder kroner

Rejse- og oplevelsesindustrien bløder. Men e-handel har oplevet den hidtil største fremgang. Se hvilke produkter, der har erstattet danskernes rejseforbrug.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Se hvor danskerne har rykket forbruget hen under corona-året.
  • Læs Dansk Erhverv-direktørens forudsigelser for 2021.
519
2:45 min
I Dansk Erhvervs seneste e-handelsanalyse for 2020 har ændrede forbrugsvaner og nye typer forbrugere øget den samlede vækst med seks procent.

De store ændringer i et, hvad e-handelsdirektør i Dansk Erhverv, Niels Ralund, kalder ”usædvanligt år for dansk e-handel”, har coronakrisen forårsaget enorme udsving i forbruget.

Rejser er gået ned mens dagligvarer stormer frem
En stor del af de ting, vi i forvejen købte meget af på nettet, har fået et ekstra nøk op gennem 2020 – bortset for rejser naturligvis, der er gået fra 27 procent til sølle 12 procent fra 2019 til 2020 – det er en tilbagegang på 45 procent.

Men e-dagligvaresalget, der inkluderer mad og drikke, har set sit indtog hos danskerne.

Her er andelen af forbrugere, som har handlet dagligvarer på nettet steget med 34 % fra 2019 og ”sammen med bolig- og havekategorien og hobby- og kontorartikler har salget af dagligvarer således haft den klart største fremgang under krisen,” konstaterer rapporten.

For take away, der er en kategori for sig, er fremgangen 24 procent.

”Faldet i oplevelsesindustrien betyder, at der i runde tal ”mangler” 20 milliarder kroner sammenlignet med 2019. Det er markant, og det skal man selvfølgelig have in mente, når man ser, at den generelle vækst er lavere end tidligere år,” siger Niels Ralund.

Også kategorien ’kultur og oplevelser’ har fået et gevaldigt knæk med en tilbagegang på 39 procent.

Elektronik ja tak – underholdning og software nej tak
Mens elektronik og hvidevarer har oplevet en fremgang i e-salget på 12 procent, så har andre elektroniske underholdningsaktiviteter set en tilbagegang.

Film, musik og bøger til download er gået tilbage med en procent – for de fysiske ditto er det 10 procent.

Spil og underholdning til download er gået tilbage fire procent, og apps og software er slået tilbage med 15 procent.

Danmark versus udlandet
En af de konklusioner, Dansk Erhverv er gladest for i analysen, er, at danske forbrugere har skruet ned for handlen i udenlandske webshops.

Forbruget i udlandet er faldet med 10 procent, mens det i Danmark er vokset med 15 procent.

”Væksten i danskernes forbrug i udenlandske netbutikker har i flere år været større end i de danske, og det har været alvorlig malurt i bægeret. Derfor er det en rigtig god nyhed, at udviklingen nu er vendt. Der er flere grunde til det, men den vigtigste er, at de danske netbutikker gør det hamrende godt. De fortjener stor ros,” forklarer Niels Ralund.

Alligevel ligger den tyske webshop Zalando, der sælger tøj, sko og accessoires, i toppen af listen over de største netbutikker. Efter den kommer to danske webshops; materialisten Matas og dagligvare-shoppen Nemlig.com på en anden og tredje plads.

Og de nye e-vaner forventes at holde ind i 2021.

”Hver fjerde forbruger forventer at handle mere online i løbet af 2021, mens blot seks procent vil skrue ned for forbruget på nettet. Når vi samtidig ved, at flere forbrugere vil handle mere i de danske butikker fremfor de udenlandske, ser fremtiden for dansk e-handel endog meget lys ud,” siger Niels Ralund.

Find rapporten her.


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Microsoft opgiver milliardkøb af gamer-chatplatform med tusindvis af danske brugere

0 Premium-indhold

Den danske it-branche satte rekord i 2020: Omsatte for næsten 250 milliarder kroner

0 Premium-indhold

De danske frekvenser fordelt: Så mange hundrede millioner kroner betaler TDC, 3 og Telia/Telenor hver for adgang til de danske 5G-frekvensbånd

0 Premium-indhold

EU-Kommissionen klar med nye regler for brug af kunstig intelligens: Her er alle detaljerne

0 Premium-indhold

Den aarhusianske it-forhandler Ed henter ny CEO fra Canon: Stifter Philip Davidsen træder tilbage og bliver 'direktør for visioner'


Premium
Microsoft opgiver milliardkøb af gamer-chatplatform med tusindvis af danske brugere
I marts forlød det, at Microsoft var svært interesseret i at købe chatplatformen Discord for over 10 milliarder dollar. Men planen er tilsyneladende gået i vasken.
Computerworld
Nu er de her: Efter flere års rygter lancerer Apple Airtags
Langt om længe kan du købe Apples Airtags. De kan modstå støv og vand, og samtidig gør de det muligt for millioner af iPhone-brugere at hjælpe dig med at finde dine nøgler.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.