Efter måneder med hård kritik: Apple indfører ny prispolitik for apps fra mindre virksomheder

App-udviklere der omsætter for mindre end én million dollar om året, kan nu slippe med at betale det halve i kommission til Apple på App Store.

Virksomheder med en omsætning på højest en million dollar (6,3 millioner kroner med den nuværende kurs, red.) skal i fremtiden kun betale det halve i kommission til Apple på selskabets app-platform, App Store.

Det oplyser Apple i en mail til Computerworld.

Hidtil har alle virksomheder som udgangspunkt skulle aflevere 30 procent i kommission til Apple, når de har solgt en app på App Store.

Men nu lancerer Apple et nyt program for mindre virksomheder, der får navnet App Store Small Business Program. Med det nye program bliver satsen halveret for både app-køb og køb i app- de såkaldte In App Purchases.

Gælder fra 2021
Det nye program starter 1. januar 2021, og det gælder for både nuværende og kommende udviklere med en omsætning på op til en million dollar.

Hvis en deltager i programmets omsætning stiger til over en million dollar vil standardsatsen ifølge Apple være gældende for resten af året.

Apple oplyser også, at hvis en virksomheds omsætning falder til under grænsen på en million dollar, vil de få muligheden for kvalificere sig til den reducerede kommission igen i det kommende kalenderår.

Det nye program skal ifølge Apple medvirke til at give mindre virksomheder bedre betingelser under den pandemi, der i øjeblikket udfordrer erhvervslivet i hele verden.

“App Store har været en enestående kilde til økonomisk vækst ved at skabe millioner af nye jobs og tilbyde en vej til at blive værksætter, som alle med en god idé har adgang til. Vores nye ordning fortsætter denne udvikling ved at hjælpe udviklere med at finansiere deres mindre virksomheder, løbe risici med nye idéer, udvide deres teams og fortsætte med at lave apps, som beriger brugernes liv,” siger Apples administrerende direktør, Tim Cook, ifølge den pressemeddelse, som Apple har fremsendt.

Læs også: Magtfulde app-selskaber indgår ny alliance: Vil presse Apple og Google til ændringer

Kommer efter hård kritik
Nyheden om den reducere kommission kommer dog også efter en sommer og et efterår, hvor Apple er blevet kritiseret kraftigt af både små og store virksomheder for sin ageren på App Store.

Eksempelvis har selskaberne bag populære apps som
Spotify, Tinder og Fortnite indgået en alliance, der har til formål at tvinge Apple, Google og andre app-platforme til at forbedrede forholdene for app-udviklerne.

Helt specifikt mener alliancen, at Apple og Googles høje kommissioner hæmmer konkurrencen på platformene og giver en unfair konkurrencefordel til Apple og Googles egne apps.

Både Epic Games og Spotify, der har stiftet alliancen, har gennem de seneste mange måneder udmærket sig ved at føre noget, der minder om åben krig mod Apple.

Epic Games, der står bag den populære-spil Fortnite, har i august sagsøgt Apple, mens Spotify har klaget EU-kommissionen over Apple.

Danske David Heinemeier Hansson fra Basecamp, som også er en del af alliancen, var i sommer med til at kickstarte kritikken.

Det skete da Basecamp i juni fik afvist mail-programmet Hey i App Store, hvor han på sociale medier leverede en hård kritik af Apple, som han beskyldte for at bruge mafia-metoder.

Stigende politisk pres
Apple har også været ramt af et stigende politisk pres i både Europa og USA.

Senest har amerikanske politikere krævet, at flere af de store tech-giganter skal opsplittes, fordi de ifølge politikerne misbruger deres dominerende position.

Helt konkret peger politikerne i en rapport, der blev offentliggjort i oktober på, at det er et problem, at app-udviklerne på Apples App Store er helt underlagt Apples luner.

Læs også:
Amerikanske politikere kræver at Apple, Amazon, Google og Facebook bliver tvangs-opsplittetPremium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.