Artikel top billede

Google åbner op for konkurrenterne: Det bliver gratis for rivaler at fremgå på liste over standardsøgemaskiner

Tech-giganten Google åbner op for konkurrerende søgemaskiner på Android-enheder. Rivaler vil fremover få lov til at fremgå gratis som en muligt valg af standardsøgemaskine.

Google gør nu livet nemmere for rivaliserende søgemaskiner på Android-enheder.

Søgegiganten gør det nemlig gratis for konkurrenter at fremgå i menuen på operativsystemet, hvor man vælger sin standardsøgemaskine.

"Vi foretager nu nogle ændringer i 'valg-menuen', herunder gør vi det gratis for kvalificerede søgeudbydere at fremgå. Vi vil også øge antallet af søgeudbydere, der vises på skærmen," skriver Oliver Bethell, direktør i Google, i et blogindlæg.

Derved går Google længere end det oprindelige løfte, som selskabet afgav til EU's konkurrencemyndigheder for to år siden, skriver Reuters.

Tilbage i 2019 muliggjorde Google, at konkurrenterne kunne betale via en auktion for at fremgå som en mulig standardsøgemaskine på de nye Android-enheder i Europa.

Det var en lempelse af selskabet egen politik på daværende tidspunkt. De nye takter kom i kølvandet på en bøde på 5,16 milliarder dollar som Google modtog fra de europæiske konkurrencemyndigheder tilbage i 2018. Her blev selskabet beskyldt for at udnytte sin markedsposition til at cementere dominansen af sin egen søgemaskine.

Ny lovgivning på vej

Søgegigantens nylige beslutning om løsne op for konkurrencer sker forud for kommende EU-lovgivning, lyder det.

EU-kommissionen kigger ind i et nyt regelsæt, som ved implementering næste år kan ende med at tvinge Google, Amazon, Apple og Facebook til at sikre lige konkurrecevilkår for rivalerne på markedet.

Android-operativsystemet bruges af omkring fire ud af fem telefoner på verdensplan.