Artikel top billede

Israelsk spyware kan ikke spores på Android og iPhone - flere journalister, aktivister og advokater kan være ramt

På en liste af 50.000 mulige ofre for det israelske spyware Pegasus, viser en lille, men uhyggelig stikprøve af de hackede telefoner, at en stor del er ramt af angrebet. Og selv de, der tilsyneladende ikke er, kan ikke vide sig sikre.

En lækket telefonliste med over 50.000 potentielle ofre for overvågning har sat sindene i kog verden over.

På listen, der kortlægger telefoner, der muligvis er blevet hacket med et israelsk spyware-værktøj, figurerer der både journalister, menneskerettighedsaktivister, advokater og statsoverhoveder.

Spywaret med navnet Pegasus er udviklet af NSO Group, og var oprindeligt tænkt til at bruges mod kriminelle og terrorister, i arbejdet for at afsløre lyssky handlinger.

Kan ikke spores

Nu har 80 journalister på 17 forskellige medier fordelt i 10 forskellige lande over flere måneder arbejdet på at efterprøve listens ofre.

I alt har medierne undersøgt 67 telefoner, de er kommet i besiddelse af, der tilhører personer på listen.

Ud af disse var 23 telefoner inficeret med Pegasus. I 14 af tilfældene fandt man spor efter forsøg på at installere spywaren. Og på de sidste 30 telefoner blev der ikke fundet spor efter angrebet overhovedet.

Men selv de mobiler, der ikke afslører nogen spor efter angreb, kan potentielt være ramt.

Det viser sig nemlig, at på hverken iPhones eller Android-telefoner er det muligt at spore Pegasus-spywaret.

Det har vist sig, at sårbarheder i Apples besked-app iMessage har tilladt Pegasus-softwaren at give hackere adgang til tekst-beskeder, billeder og gps-data på de inficerede iPhones.

På Android-enheder, som absolut heller ikke går fri, han spywaren tvunget sig adgang til samme typer data gennem en sms, der bliver sendt til de inficerede telefoner, som modtageren ikke engang kan se, skriver The Guardian.

Ved første øjekast har listen afsløret 180 journalister fra medier som Financial Times, CNN, New York Times, France 24, Al Jazeera og Reuters, som mulige ofre for Pegasus.

Ofrene rammes for regeringskritik

Nogen af de journalister, der er listet som mulige ofre, har blandt andet haft forbindelse til den saudiske journalist Jamal Khashoggi, som i 2018 blev myrdet på det saudiske konsulat i Istanbul.

En nyhed, der dengang gik verden rundt, og satte stor fokus på risikoen for regeringskritiske journalister i ufrie samfund.

Det er ikke første gang at Pegasus-softwaren bliver forbundet til netop dette mord.

De personer, der er ramt af spywarens angreb, er altså profiler, der i kraft af sin politiske overbevisning eller jobfunktion kan ramme magthaverne, påpeger journalisten Sebastian Gjerding, der er overvågnings-journalist på Information.

På listen er der over 300 personer alene fra Ungarn, hvoraf mindst seks personer - fire journalister, en forretningsmand og en advokat - er kendte kritikere overfor premierminister Vikor Orbán.

Gjerding siger til DR:

"Det er en lille , men der er alligevel tale om en stærk verificering. Og de korrelerer også meget tæt med virkeligheden. For eksempel stiller en ungarsk journalist et spørgsmål til Orbán og kort efter kompromitteres telefonen."

NSO Group afviser alle anklager

Spørger man NSO Group selv, så tager virksomhedens ledelse skarpt afstand fra, at Pegasus-spywaret skulle være blevet brugt til at udspionere andre end kriminelle.

"Påstandene om, at dataene er lækket fra vores servere, er en komplet løgn og latterligt, da sådanne data aldrig eksisterede på nogen af vores servere," skriver NSO på sin egen hjemmeside.

Chefen for NSO Group Shalev Hulio medgiver dog, at "kunder under visse omstændigheder kan misbruge systemet, og i nogle tilfælde har vi lukket systemer til kunder, der har misbrugt systemet."Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.