Artikel top billede

It-kriminelle lokker unge studerende med nemme penge: "Pas på. Du ender nemlig som et såkaldt 'pakke-muldyr', og det kan koste dyrt"

Flere jobopslag på Facebook lokker unge studerende til at tage et pakke-job, hvor de kan tjene nogle hurtige og nemme penge. Men bag jobopslagene gemmer sig it-kriminelle, advarer sikkerhedsvirksomhed CSIS.

En noget usædvanlig rekrutteringskampagne florer for tiden på Facebook.

I forskellige afskygninger kan man her læse, hvordan jobopslag forsøger at lokke typisk unge med lovning om, at de kan tjene hurtige og nemme penge.

Opgaven er såre simpel - modtag pakker, ompak dem, og send dem videre og modtag en fin betaling.

Det eneste problem er, at det er it-kriminelle, der står bag jobopslagene, og at pakkerne er købt med stjålne kreditkort eller på anden vis via uautoriserede pengeoverførsler.

Det advarer den danske sikkerhedsvirksomhed CSIS om.

"Pas på. Du ender nemlig som et såkaldt 'pakke-muldyr', og det kan koste dyrt, når politiet banker på døren, pengene er brugt og bagmændene forsvundet," skriver CSIS på sin hjemmeside.

Ifølge CSIS foregår rekrutteringen via Facebook og falske profiler. Bagmændene opretter sig i forskellige brugergrupper eller tager direkte kontakt til brugerne.

I en kampagne målrettet udenlandske studerende i Aarhus, fremgår det, at jobbet kan indbringe 1.200 kroner for to uger, mens andre går helt op til over 5.000 kroner for omkring 10 timers arbejde i to uger.

I et af de seneste eksempler har CSIS fundet, at nogle af de it-kriminelle er begyndt at bruge andre firmaer som lokkemad. Blandt andet er Telia brugt som lokkemad for at øge troværdigheden af jobopslaget.

"Det laveste led i det it-kriminelle hierarki er pakke-muldyret. Det er samtidig også den del af forretningen, der er forbundet med at løbe den største risiko. Vi kan kun fraråde enhver at lade sig lokke af udsigten til nemt tjente penge," skriver CSIS.

Du kan se eksempler på opslagene på CSIS' hjemmeside.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere