Artikel top billede

It-kriminelle lokker unge studerende med nemme penge: "Pas på. Du ender nemlig som et såkaldt 'pakke-muldyr', og det kan koste dyrt"

Flere jobopslag på Facebook lokker unge studerende til at tage et pakke-job, hvor de kan tjene nogle hurtige og nemme penge. Men bag jobopslagene gemmer sig it-kriminelle, advarer sikkerhedsvirksomhed CSIS.

En noget usædvanlig rekrutteringskampagne florer for tiden på Facebook.

I forskellige afskygninger kan man her læse, hvordan jobopslag forsøger at lokke typisk unge med lovning om, at de kan tjene hurtige og nemme penge.

Opgaven er såre simpel - modtag pakker, ompak dem, og send dem videre og modtag en fin betaling.

Det eneste problem er, at det er it-kriminelle, der står bag jobopslagene, og at pakkerne er købt med stjålne kreditkort eller på anden vis via uautoriserede pengeoverførsler.

Det advarer den danske sikkerhedsvirksomhed CSIS om.

"Pas på. Du ender nemlig som et såkaldt 'pakke-muldyr', og det kan koste dyrt, når politiet banker på døren, pengene er brugt og bagmændene forsvundet," skriver CSIS på sin hjemmeside.

Ifølge CSIS foregår rekrutteringen via Facebook og falske profiler. Bagmændene opretter sig i forskellige brugergrupper eller tager direkte kontakt til brugerne.

I en kampagne målrettet udenlandske studerende i Aarhus, fremgår det, at jobbet kan indbringe 1.200 kroner for to uger, mens andre går helt op til over 5.000 kroner for omkring 10 timers arbejde i to uger.

I et af de seneste eksempler har CSIS fundet, at nogle af de it-kriminelle er begyndt at bruge andre firmaer som lokkemad. Blandt andet er Telia brugt som lokkemad for at øge troværdigheden af jobopslaget.

"Det laveste led i det it-kriminelle hierarki er pakke-muldyret. Det er samtidig også den del af forretningen, der er forbundet med at løbe den største risiko. Vi kan kun fraråde enhver at lade sig lokke af udsigten til nemt tjente penge," skriver CSIS.

Du kan se eksempler på opslagene på CSIS' hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere