Artikel top billede

It-kriminelle lokker unge studerende med nemme penge: "Pas på. Du ender nemlig som et såkaldt 'pakke-muldyr', og det kan koste dyrt"

Flere jobopslag på Facebook lokker unge studerende til at tage et pakke-job, hvor de kan tjene nogle hurtige og nemme penge. Men bag jobopslagene gemmer sig it-kriminelle, advarer sikkerhedsvirksomhed CSIS.

En noget usædvanlig rekrutteringskampagne florer for tiden på Facebook.

I forskellige afskygninger kan man her læse, hvordan jobopslag forsøger at lokke typisk unge med lovning om, at de kan tjene hurtige og nemme penge.

Opgaven er såre simpel - modtag pakker, ompak dem, og send dem videre og modtag en fin betaling.

Det eneste problem er, at det er it-kriminelle, der står bag jobopslagene, og at pakkerne er købt med stjålne kreditkort eller på anden vis via uautoriserede pengeoverførsler.

Det advarer den danske sikkerhedsvirksomhed CSIS om.

"Pas på. Du ender nemlig som et såkaldt 'pakke-muldyr', og det kan koste dyrt, når politiet banker på døren, pengene er brugt og bagmændene forsvundet," skriver CSIS på sin hjemmeside.

Ifølge CSIS foregår rekrutteringen via Facebook og falske profiler. Bagmændene opretter sig i forskellige brugergrupper eller tager direkte kontakt til brugerne.

I en kampagne målrettet udenlandske studerende i Aarhus, fremgår det, at jobbet kan indbringe 1.200 kroner for to uger, mens andre går helt op til over 5.000 kroner for omkring 10 timers arbejde i to uger.

I et af de seneste eksempler har CSIS fundet, at nogle af de it-kriminelle er begyndt at bruge andre firmaer som lokkemad. Blandt andet er Telia brugt som lokkemad for at øge troværdigheden af jobopslaget.

"Det laveste led i det it-kriminelle hierarki er pakke-muldyret. Det er samtidig også den del af forretningen, der er forbundet med at løbe den største risiko. Vi kan kun fraråde enhver at lade sig lokke af udsigten til nemt tjente penge," skriver CSIS.

Du kan se eksempler på opslagene på CSIS' hjemmeside.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere