Artikel top billede

Ny ransomware-hackergruppe tvinger sig adgang til Exchange-servere gennem længe kendt sårbarhed

Microsoft havde egentligt patchet disse åbne døre ind i Mivrosoft Exchange-servere, men ProxyShell-sårbarhederne skaber nu ulovlige indgange for en ny ransomware-gruppe.

En ny ramsomare-hackergruppe, som har fået navnet LockFile, er blevet kendt for at kryptere Windows-domæner ved at hacke sig ind på ofrenes Microsoft Exchange-servere gennem en allerede velkendt sårbarhed.

Sårbarheden, som har fået navnet ProxyShell, består egentligt af en kombination af tre Microsoft Exchange-sårbarheder, der når man kobler den sammen, giver indtrængere beføjelser til at køre ondsindet kode på enhederne. Det skriver BleepingComputer.

ProxyShell-sårbarhederne, som egentligt blevet opdaget ved Pwn2Own 2021 hacker-konkurrence tilbage i april i år, var egentligt blevet lappet af Microsoft så sent som i maj. Men nyopdagede tekniske detaljer i sammenkædningen har gjort det muligt for både white-hat og black-hat-hackere at genskabe den potentielle udnyttelsesmulighed.

Derfor scanner trusselsaktører som LockFile lige nu efter Microsoft Exchange-servere, hvori de kan udnytte ProxyShell-sårbarheder. LockFile-hackerne har gennem disse sårbarheder kunne droppe webshells - en digital fjernstyringsmekanisme - i serverne, som har tilladt hackerne at installere og køre kode på serverne fra distancen.

Efter de har fundet vej ind via ProxyShell, bruger LockFile-gruppen en anden sårbarhed - PetitPotam-sårbarheden - til at overtage en domænecontroller og altså dermed Windows-domænet.

Herfra er det let for LockFile-gruppen af implentere ransomware i hele server-netværket.

Hvem er LockFile?

Gruppen, der lige nu huserer i virksomheders og organisationers sårbare Exchange-servere, har fået sit navn efter titlen på en fil, som gruppen i juli sendte til et af sine ofre, som indeholdt en afpresningsmeddelelse.

Filen havde de døbt "LOCKFILE-README.hta".

Når gruppen krypterer ofrenes filer, bliver ".lockfile" desuden tilføjet til filnavnet.

Gruppen fik offeret til at kontakte hackerne via Tox eller e-mail for at forhandle om løsesummen.

LockFile henviser ofrene til contact@contipauper.com - muligvis en reference til conti-ransomwaren, som er observeret første gang i 2020. Netop denne ransomware-type berører alle versioner af Microsoft Windows.

Det er dog uvist om bagmændene bag ProxyShell-angrebene er de samme, som dem, der står bag Conti-angrebene.

Det siger sig selv, at det anbefales kraftigt fra både Microsoft og sikkerhedseksperter at Windows-administratorer opdaterer sine systemer med det samme.

Det gælder både patching af ProxyShell-sårbarhederne og PetitPotam-sårbarhederne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Ny dansk Oracle-topchef vil sætte skub i den store cloud-udrulning: Vil have flere Oracle-kunder over på cloud
Cloud skal fylde en større del af forretningen hos Oracle Danmark. Ny landechef Marc Jardorf har som hovedprioritet at sikre, at flest mulige kunder kommer med over på den cloud-udrulning, der har præget den amerikanske it-gigant de senere år. " Vi har alle produkterne nu," siger han til Computerworld. Se hans plan her.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Hvad koster det egentlig…? Tag overblikket tilbage over dine omkostninger i skyen
Mange organisationer arbejder på tværs af flere cloudplatforme – men er udfordret af, at det kan være næsten umuligt at vide, hvad man betaler for og hvorfor.